Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Σι Τζινπίνγκ σε Αλ. Τσίπρα: / Σι Τζινπίνγκ σε Αλ. Τσίπρα: Βγάλατε τη χώρα σας από τα προγράμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σι Τζινπίνγκ σε Αλ. Τσίπρα: / Σι Τζινπίνγκ σε Αλ. Τσίπρα: Βγάλατε τη χώρα σας από τα προγράμματα

Μια συνάντηση σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για επίσημες συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Ήταν μια από αυτές τις συναντήσεις όπου παγκόσμιου βεληνεκούς ηγέτες, με τους οποίους συνεργάστηκε ως πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας επί τέσσερα χρόνια, με τις δηλώσεις τους θέτουν τα πράγματα στην πραγματική βάση τους όσον αφορά την προσπάθεια και το αποτέλεσμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αποδομώντας την εικόνα που προσπαθεί να επιβάλει η Ν.Δ.

Ο Πρόεδρος της Κίνας συνάντησε στο ξενοδοχείο Caravel τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας και φρόντισε στη συνομιλία που είχαν μπροστά στην κάμερα να συγχαρεί τον Αλ. Τσίπρα για το γεγονός ότι η Ελλάδα εξήλθε των οικονομικών προγραμμάτων και της κρίσης χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων κατά την προηγούμενη περίοδο σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε πρόσκληση στον Αλ. Τσίπρα για επίσκεψη στο Πεκίνο, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αποδέχεται την πρόσκληση και να τονίζει τη σταθερή στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προώθηση των ελληνοκινεζικών σχέσεων “με όρους αμοιβαίου οφέλους”. Επιπλέον ο Σι Τζινπίνγκ καλωσόρισε τη συνεργασία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Είστε παλαιός φίλος της Κίνας...”

Ο Πρόεδρος της Κίνας, αφού εξέφρασε τη χαρά του που συναντάται ξανά με τον Αλ. Τσίπρα και αφού ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως πρωθυπουργού η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά εσείς προωθήσατε πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις και οδηγήσατε την Ελλάδα να βγει έξω από το πρόγραμμα διάσωσης. Εκτιμάμε πολύ τις μεγάλες προσπάθειές σας».

«Είστε παλαιός φίλος της Κίνας. Κατά τη θητεία σας ως πρωθυπουργού, πάνω στη βάση που είχαμε, προωθήσατε σημαντικά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών μας» τόνισε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπλήρωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού η αμοιβαία στρατηγική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών ενισχυόταν σημαντικά και επίσης πως προώθησε ιδιαίτερα τη συνεργασία των δυο χωρών με τη συμμετοχή του δύο φορές στο Φόρουμ “One Belt - One Road” για τη διεθνή συνεργασία, αλλά και την ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «17+1».

Ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του αναφέροντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών έχει προχωρήσει και ότι “η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση Κίνας - Ελλάδας, πάνω στη βάση που προωθήσατε και εσείς ως πρωθυπουργός, έχει εντατικοποιηθεί περαιτέρω. Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος για την επίσκεψη αυτή”.

Σε δύσκολες στιγμές οικοδομήσαμε συνεργασία”

Καλωσορίζοντας τον Σι Τζινπίνγκ, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι η πέμπτη φορά που συναντώνται, για να σημειώσει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργού “καταφέραμε σε δύσκολες στιγμές να οικοδομήσουμε μια στρατηγική συνεργασία, η οποία έχει συνέχεια”.

Τόνισε ότι με την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το καλοκαίρι του 2016 “Ελλάδα και Κίνα έκλεισαν έναν δεκαετή κύκλο σημαντικής συνεργασίας” και ότι “από το '16 και μετά, ανοίξαμε έναν νέο δεκαετή κύκλο ευρύτερης συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς”.

Ανέφερε ειδικότερα ότι η επίσκεψή του το 2016 σηματοδότησε την αναβάθμιση των ελληνοκινεζικών σχέσεων με την καθιέρωση μιας στρατηγικής πολυεπίπεδης συνεργασίας που εστιάστηκε στην επέκταση της αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά με όρους αμοιβαίου οφέλους, στην ενεργοποίηση κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα, στην επανέναρξη απευθείας πτήσεων, στην επέκταση του κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος και του τουρισμού, στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε περισσότερα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στη συνεργασία σε διπλωματικό επίπεδο (Σύνοδος Αρχαίων Πολιτισμών, Σύνοδοι του Δρόμου του Μεταξιού, «17+1», η Ελλάδα ως γέφυρα σε ευρωκινεζικές σχέσεις).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL