Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Η κόντρα Γεννηματά - διαφωνούντων καλά κρατεί...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κόντρα Γεννηματά - διαφωνούντων καλά κρατεί...

Δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ η εσωτερική αντιπαράθεση προϊδεάζει για μια “θερμή” κομματική διαδικασία, χωρίς ωστόσο να μπορεί να απειλήσει το αποτέλεσμα του συενδρίου που έχει δρομολογήσει η Φ. Γεννηματά. Η Χαρ. Τρικούπη συνεχίζει τις “βολές” και τις προειδοποιήσεις προς τους διαφωνούντες και εκείνοι επιμένουν στις κατηγορίες τους προς την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., την οποία επικρίνουν για υποβάθμιση του ΠΑΣΟΚ και μετατροπή του σε “κόμμα - σφραγίδα”.

Ο πρώην βουλευτής Δ. Κρεμαστινός αρθρογράφησε (“Τα Νέα”) για να θίξει την “ιδεολογική περιπλάνηση” του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας ότι “όσοι και όποιοι συνηγορούν υπέρ των fast track συνεδρίων θα έχουν ιστορική ευθύνη για ό,τι ήθελε προκύψει στο μέλλον”. Ανέφερε ειδικότερα πως “αντί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ξυπνήσει και να οργανώσει τη βάση του και να την ακούσει προχωρώντας σε ένα γνήσιο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, προχωρεί σε ένα συνέδριο με εκπροσώπους που είχαν εκλεγεί το 2015 με τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες”.

Έθεσε δε το ερώτημα: “Ποιο θα είναι το μέλλον αυτού του κόμματος που έχει αφαιρέσει επιμελώς τη λέξη ‘σοσιαλισμός’ από το όνομά του, που έχει συμβολικά αντικαταστήσει τον πράσινο ήλιο από το έμβλημά του με ένα περίεργο σύμπλεγμα χρωμάτων, που οργανώνει συνέδριο με συνέδρους προηγούμενων συνεδρίων χωρίς την έκφραση της βάσης του;”.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέβηκε στις εκλογές χωρίς τις λέξεις “σοσιαλιστικό” ή “ΠΑΣΟΚ”, ότι “η αλλαγή που επαγγελλόταν κηρύσσοντας διμέτωπο δεν αγώνα δεν υπήρξε πειστική”, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον του φορέα: “Τώρα οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που αποδείχθηκαν ακριβείς στις τελευταίες εκλογές, ισχυρίζονται ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. χάνει το 25% της δύναμής του και φθάνει στο 6%”.

Συνέχεια στην κόντρα με τη Φ. Γεννηματά έδωσε ο Π. Γερουλάνος, σε συνέχεια του “τζαρτζαρίσματος” που είχαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟΕΣ με εκατέρωθεν αιχμές. Σχολίασε (“karfitsa”) ότι “στο επικείμενο συνέδριο το μόνο που μας ζητείται είναι η διεκπεραίωση της επιμήκυνσης της θητείας της ηγεσίας. Χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς δυνατότητα διάλογου για το όραμα, τις θέσεις και τις προτάσεις μας”.

Βάλλοντας ευθέως κατά της Φ. Γεννηματά είπε ότι “αντί να ανοίγουμε το κόμμα στην κοινωνία, γίνεται κόμμα ενός προσώπου” και της έθεσε το ερώτημα: “Μα πόσο ακόμα πιστεύει ότι ο κόσμος θα συνεχίσει να μας κοιτάζει να κοιτάμε τους εαυτούς μας;".

Απέναντι στην κριτική που δέχεται η ηγετική ομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Χρηστίδης δήλωσε (“Ελεύθερος Τύπος”) ότι “το ΠΑΣΟΚ κόντεψε να γίνει κόμμα - σφραγίδα τον Σεπτέμβρη του 2015” και πως η Φ. Γεννηματά αντέστρεψε αυτή την πορεία. Κατηγόρησε “κάποιους” ότι “όσο υποτιμούν μια προσπάθεια, κάποιοι άλλοι έχουν σηκώσει μανίκια και αγωνίζονται να δημιουργήσουν έναν μεγάλο, πρωταγωνιστικό πυλώνα της Κεντροαριστεράς...”.

Επιτέθηκε στην εσωτερική αντιπολίτευση αναφέροντας ότι “κανείς δεν μπορεί να πουλά δήθεν κομματικό πατριωτισμό, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την κομματική συνοχή” και έκανε λόγο για “διαδικαστικές, απαξιωμένες πρακτικές του παρελθόντος, που θολώνουν το μήνυμά μας”. Επισήμανε δε ότι στις συνεδριάσεις κανείς δεν αμφισβήτησε τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας του κόμματος ούτε έβαλε θέμα ηγεσίας.

Στο ίδιο πνεύμα ο γραμματέας Μ. Χριστοδουλάκης. Είπε (“Έθνος”) ότι “είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε ένα ανοιχτό και ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής” όχι ένα “κλειστό ΠΑΣΟΚ”, ενώ απέδωσε τις αντιπαραθέσεις σε “προσωπικές φιλοδοξίες”: “Όποιος χάριν καλοπροαίρετων προσωπικών φιλοδοξιών επιδιώκει, ρισκάροντας τη λειτουργία της ιστορικής παράταξης της μεταπολίτευσης, να βρει όχημα και αφήγημα, καλά θα κάνει να μιλήσει με ειλικρίνεια στη βάση, μακριά από τον εσωκομματικό λαϊκισμό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL