Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αθλητικό νομοσχέδιο: Αντισυνταγματικές οι θητείες στις ομοσπονδίες

Μπαράζ κατά της παρέμβασης Αυγενάκη από τους φορείς

Απομονώθηκε η κυβέρνηση από το αθλητικό κίνημα χθες στη Βουλή, καθώς προχωρά σε μία ρύθμιση για θητείες στις ομοσπονδίες που σχεδόν όλοι προειδοποίησαν ότι είναι αντισυνταγματική. Στην ακρόαση φορέων ελάχιστοι στήριξαν το νομοθέτημα Αυγενάκη. Ακόμη και η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή υπενθύμισε ότι υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα της ολομέλειάς της κατά της συγκεκριμένης διάταξης.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος κάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να θεσπίσει μέτρα ώστε οι ομοσπονδίες να αυτορρυθμίσουν τα θέματα των θητειών, όπως προτείνει η ΔΟΕ. Η ΕΟΕ θεωρεί άδικο και χαμηλό το προβλεπόμενο όριο ηλικίας των 70 ετών, ενώ διαφωνεί και με την αναδρομική ισχύ της διάταξης.

Όλες οι μεγάλες ομοσπονδίες διαφώνησαν. Με ιδιαίτερη ένταση μίλησαν ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ Παναγιώτης Τσαγκρώνης. «Φέρνετε έναν νόμο που ξυρίζει συλλήβδην τις ηγεσίες των ομοσπονδιών. Πρόκειται για ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό των ομοσπονδιών. Θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος με ό,τι ένδικο μέσο έχουμε για να ανατρέψουμε τον νόμο, αν ψηφιστεί» υπογράμμισε ο Β. Σεβαστής. «Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, επειδή καταργεί το ατομικό δικαίωμα κάθε πολίτη να εκλέγεται σε αιρετές θέσεις» τόνισε ο Π. Τσαγκρώνης, που επεσήμανε ότι στοχοποιείται το αθλητικό κίνημα.

Την κριτική για αντισυνταγματικότητα της διάταξης υιοθέτησε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αντίκειται στο αυτοδιοίκητο και ζήτησε την εξαίρεση της ΕΠΟ από τη διάταξη περί ελέγχου της νομιμότητας των κανονισμών από την Πολιτεία.

Και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή διαφώνησε με τον περιορισμό των θητειών. Η γενική γραμματέας της ΕΠΕ Ιωάννα Καρυοφύλλη ζήτησε την εξαίρεση της ΕΠΕ, καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν στελέχη στον χώρο του αθλητισμού των ατόμων με αναπηρία.

Υπέρ της ρύθμισης, και δη με αναδρομική ισχύ, αλλιώς θα είναι «εμπαιγμός», τάχθηκε ο ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Νίκος Καλαμανάκης». Να γκρεμίσετε τα τείχη της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας» είπε ενθυμούμενος «στρεβλώσεις» και «παράνομες πρακτικές» στις ομοσπονδίες που έζησαν τόσο ο ίδιος όσο και συναθλητές του.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις