Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.6°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
2 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.6°C19.0°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
23.8°C26.8°C
6 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 100%
Αλ. Τσίπρας: / Αλ. Τσίπρας: Μεθοδεύουν παραγραφή του σκανδάλου Novartis...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: / Αλ. Τσίπρας: Μεθοδεύουν παραγραφή του σκανδάλου Novartis...

“Πυρά” κατά Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για προσπάθεια παραγραφής του σκανδάλου Novartis εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας με συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας.

Σημείωσε ότι σ' αυτό αποσκοπούν και με τη μεθόδευση στην Προανακριτική, αλλά και μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση μην ψηφίζοντας την ερμηνευτική διάταξη που είχε εισάγει στον νόμο περί ευθύνης υπουργών ο ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε ότι στην προηγούμενη διαδικασία τελευταία στιγμή κάποιοι βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης δεν ψήφισαν, με αποτέλεσμα η διάταξη να λάβει 179 ψήφους αντί για 180. Αποκάλυψε μάλιστα ότι επ' αυτού θα στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καλώντας όλα τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αναμένεται να σταλεί σήμερα στον πρόεδρο της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. “Μας δίνετε μια ευκαιρία να καταργήσουμε αυτό το άθλιο άρθρο 86 και, ταυτόχρονα, να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε ό,τι αφορά τη μέχρι σήμερα ισχύ του άρθρου αυτού” σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι, παρά τις προσπάθειές τους, “το πυροτέχνημα περί σκευωρίας φθίνει και αναδεικνύεται το παγόβουνο και όχι η κορυφή του”. Παρέπεμψε στο ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο Novartis σχολιάζοντας πως οι πολίτες μπορούν να κρίνουν γιατί αυτό “έπαιξε” μόνο στο Διαδίκτυο και σε ένα περιφερειακό κανάλι (Kontra). Τόνισε ότι το ντοκιμαντέρ ανέδειξε με συγκλονιστικό τρόπο “το πώς μεθοδικά στήθηκε μια βιομηχανία εκμαυλισμού και διαφθοράς πολιτικών, δημοσιογράφων και γιατρών" για να σημειώσει ότι η Ν.Δ. μαζί με τα κεντρικά ΜΜΕ προσπάθησαν η ελληνική πτυχή του σκανδάλου να θεωρηθεί ως μια πομφόλυγα, αλλά και “πολιτική σκευωρία”.

“Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα”

Αναφερόμενος στην Προανακριτική Επιτροπή μίλησε για καταφανέστατη προσπάθεια όχι απλά αντιπερισπασμού, αλλά και επιχείρησης τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών. Χαρακτήρισε “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” την εξαίρεση των βουλευτών Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου από τις εργασίες της Προανακριτικής επισημαίνοντας ότι “ποτέ στα χρονικά δεν έχει αποφασίσει η επιτροπή που συστήνεται από τη Βουλή ποιους θα έχει η μειοψηφία στη σύνθεσή της”. Σχολίασε ότι πρόκειται για “μεθόδευση” Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. ώστε να αποφύγουν “τις διεισδυτικές ερωτήσεις που πιθανώς θα έκαναν στον κ. Φρουζή, αν ήταν μέσα” και πως καλώντας τους ως μάρτυρες “στήνουν τη φαρσοκωμωδία της σκευωρίας”. Είπε ότι η επτάδα της σύνθεσης που ο ίδιος όρισε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τους δύο βουλευτές και πως “από κει και πέρα είναι ευθύνη του προεδρείου της επιτροπής, άρα της πλειοψηφίας, αλλά κατ’ επέκταση και του προέδρου της Βουλής να εφαρμοστεί η νομιμότητα”. “Εμείς δεν θα προχωρήσουμε βεβαίως σε εξαλλοσύνες. Εμείς θα πράξουμε αυτό το οποίο έλεγε ο αείμνηστος Ηλίας Ηλιού: 'θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα'”.

“Αυταρχική συμπεριφορά του προέδρου της Βουλής”

Από τον Ορχομενό, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για “κρούσματα αντιδημοκρατικής εκτροπής” χαρακτηρίζοντας “αυταρχική” τη συμπεριφορά του προέδρου της Βουλής “ετσιθελικά να καταργήσει μέλη της επιτροπής”. Σημείωσε ότι είναι “πρωτοφανές να μην αφήσουν τον Τσοβόλα να κάνει δηλώσεις στο περιστύλιο”.

Νόμος περί ευθύνης υπουργών και... Novartis

Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε τη στάση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην υπόθεση Novartis και με το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και ειδικότερα με την απόρριψη εκ μέρους τους της ερμηνευτικής διάταξης που είχε θέσει η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ) στο άρθρο 86, με την οποία αποσαφηνιζόταν ότι η δωροδοκία των υπουργών δεν συμβαίνει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, αλλά επ’ ευκαιρία αυτών.

Επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση νομικών και πολιτικών κύκλων για το αν η δωροδοκία είναι ένα αδίκημα για το οποίο ισχύει η σύντομη αποσβεστική προθεσμία στο άρθρο 86 και άρα παραγράφονται τα αδικήματα της δωροδοκίας εντός αυτής της προθεσμίας ή είναι ένα αδίκημα για το οποίο δεν ισχύει η αποσβεστική προθεσμία και άρα δεν παραγράφονται. Δηλαδή, αν θεωρηθεί ότι η δωροδοκία δεν συμβαίνει κατά την τέλεση των καθηκόντων, αλλά επ’ ευκαιρία αυτών, τότε δεν υπάρχει αποσβεστική προθεσμία.

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την ερμηνευτική δήλωση για να το ξεκαθαρίσουμε και ερμήνευσε την άρνηση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να την ψηφίσουν σήμερα: “Το κάνουν διότι αν περάσει στο σύνταγμα αυτή η ερμηνευτική δήλωση, τότε δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έρευνα της Δικαιοσύνης για τον κ. Λοβέρδο, ενδεχομένως για τον κ. Γεωργιάδη και άλλα στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων”.

“Με αυτή τους την κίνηση στην πραγματικότητα προδικάζουν την απόφαση όλων όσων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, ανεξαρτήτως των κινήσεων της Δικαιοσύνης λόγω παραγραφής, διότι θα ισχυριστούν ότι, εφόσον η ίδια η Βουλή δεν ενέκρινε αυτήν την ερμηνευτική δήλωση, τότε δεν υφίσταται η άποψη ότι η δωροδοκία είναι ένα αδίκημα το οποίο γίνεται επ’ ευκαιρίας των καθηκόντων του υπουργού” τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL