Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Κομισιόν "προσγειώνει" την Ελλάδα για την ανάπτυξη

Φθινοπωρινές προβλέψεις - Η Ε.Ε. κάνει λόγο για 1,8% ανάπτυξη το 2019 και 2,3% το 2020, δηλαδή -0,2% και -0,5% αντίστοιχα σε σχέση με τον στόχο που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Για το 2021 προβλέπει και πάλι μείωση στο 2%

“Προσγειώνει” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προσδοκίες τις κυβέρνησης για την ανάπτυξη, αφού στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύθηκαν χθες κάνει λόγο για 1,8% ανάπτυξη το 2019 και 2,3% το 2020, δηλαδή -0,2% και -0,5% αντίστοιχα σε σχέση με τον στόχο που προβλέπεται στον προϋπολογισμό. Για το 2021 προβλέπει και πάλι μείωση στο 2%.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή χαρακτηρίζει “ρεκόρ” το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης (περιλαμβάνεται σ' αυτό η εξυπηρέτηση του χρέους) για φέτος στο 1,3% του ΑΕΠ και προβλέπει πως θα παραμείνει υψηλό και τα επόμενα έτη (1,1% και 1%, το 2020 και το 2021 αντίστοιχα). Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιτυγχάνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην ταχύτερη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως εκτιμά, αυτό θα ανέλθει στο 175,2% το 2019, ενώ για το 2020 προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 169,3% και το 2021 στο 163,1%.

Ως εκ τούτου, οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν πως, παρά την επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει “ανθεκτική” έναντι του ασθενούς εξωτερικού περιβάλλοντος. “Η εν εξελίξει ανάκαμψη είναι πιθανό να υποστηριχθεί από τα κέρδη στις εξαγωγές και τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που στόχο έχουν να ενδυναμώσουν τις επενδύσεις και να μειώσουν το κόστος εργασίας” εξηγεί.

Περίοδος υποτονικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προειδοποιεί πως, συνολικά, η ευρωπαϊκή οικονομία “φαίνεται να βαδίζει προς μια παρατεταμένη περίοδο πιο υποτονικής ανάπτυξης και ήπιου πληθωρισμού” και αναθεωρεί περαιτέρω προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 1,1% το 2019 και κατά 1,2% το 2020 και το 2021, χαμηλότερα κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2019 (από 1,2%) και κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 (από 1,4%). Για την Ε.Ε. συνολικά το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4% το 2019, το 2020 και το 2021, σε σύγκριση με πρόβλεψη για 1,6% το καλοκαίρι.

Η “υποτονική προοπτική για την οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται να μετριάσει την ανάπτυξη των εξαγωγών” σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι “ο αντίκτυπος είναι πιθανό να μην είναι τόσο ισχυρός χάρη στο σταθερό κέρδος στο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά». Επιπρόσθετα, επισημαίνει πως η αλλαγή στη σύνθεση των φορολογικών εσόδων προς τους “λιγότερο στρεβλωτικούς φόρους” σε συνδυασμό με “μέτρα κοινωνικής πολιτικής” αναμένεται να υποστηρίξει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της απασχόλησης.

Ανεργία και πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επιβεβαιώνει την πτωτική της τάση και προβλέπει πως, από 17,3% το 2019, θα μειωθεί περαιτέρω στο 15,4% το 2020 και στο 14% το 2021. Σχολιάζοντας τα εν λόγω στοιχεία, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης το εν λόγω ποσοστό ήταν διπλάσιο. Ο Π. Μοσκοβισί έφερε επίσης ως παράδειγμα την Ελλάδα και την Πορτογαλία ως χώρες που πέτυχαν “εντυπωσιακά” αποτελέσματα στα δημόσια οικονομικά.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τη φετινή χρονιά στο 0,5% και προβλέπει 0,6% για το 2020 και 0,9% για το 2021. Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι οι όποιοι κίνδυνοι για την οικονομική προοπτική πηγάζουν από μια “επιβράδυνση” στην εξωτερική ζήτηση, όπως και από μια “επίμονη”, όπως τη χαρακτηρίζει, υποεκτέλεση του προϋπολογισμού σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις.

Στα θετικά, η Επιτροπή κάνει λόγο για “αξιοσημείωτη βελτίωση στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα”, το οποίο όμως δεν έχει μεταφραστεί σε “σημαντικές αυξήσεις των δαπανών”. Επίσης, χαρακτηρίζει “βελτιωμένη” την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τον δανεισμό από τις τράπεζες. Για τις επενδύσεις τα στοιχεία της Επιτροπής κάνουν λόγο για αύξηση 10,1% τη φετινή χρονιά και περαιτέρω ενίσχυσή τους κατά 12,5% και 8,1% αντίστοιχα το 2020 και το 2021.

Αναφορικά, τέλος, με τους δημοσιονομικούς στόχους, ο τόνος της Επιτροπής είναι καθησυχαστικός, αφού επιτυγχάνεται και πάλι φέτος υπερπλεόνασμα (3,8%), ενώ προβλέπεται πως η Ελλάδα πετυχαίνει και τους στόχους του 2020 και του 2021.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει τη μείωσή τους. Ο Π. Μοσκοβισί χθες επανέλαβε την υποστήριξή του για κάτι τέτοιο -αν και δεν θα είναι ο ίδιος αρμόδιος-, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναγκάζεται η Ελλάδα να πετυχαίνει “για πάντα” πλεόνασμα 3,5%.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις