Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Γενικεύει την ασυλία για την απιστία η κυβέρνηση!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γενικεύει την ασυλία για την απιστία η κυβέρνηση!

Το κακό (την ασυλία στους τραπεζίτες) το κάνει χειρότερο η κυβέρνηση της Ν.Δ.! Μετά το μπαράζ επικρίσεων που δέχθηκε χθες από φορείς και κόμματα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας γενικεύει την ασυλία σε όσους διαπράττουν απιστία σε όλο τον ιδιωτικό τομέα! Πλέον η δίωξη για κακουργηματική απιστία δεν θα γίνεται από τον εισαγγελέα, αλλά μόνο αν το ζητήσει ο θιγόμενος. Ουσιαστικά θα πρέπει ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας να ζητήσει τη δίωξη του εαυτού του!

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σκέφτεται:

α) Η δίωξη της κακουργηματικής απιστίας να γίνεται μόνο μετά από έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως.

β) Αυτό να ισχύσει σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο για τα τραπεζικά στελέχη όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε.

Σπ. Λάππας: Ένα κακό το κάνετε πολλαπλό κακό

«Ένα κακό το κάνετε πολλαπλό κακό», προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

«Βλέπω ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα και ενδεχομένως υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση για το κατά πόσο είναι συνταγματικό να το περιορίζουμε μόνο στα τραπεζικά στελέχη», είπε ο Κ. Τσιάρας και συνέχισε: «Ακούω ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει μια πιο ευρεία διάσταση το συγκεκριμένο άρθρο, σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό, και να μιλάμε γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα. Ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και επιφυλάσσομαι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για την πιθανότητα να επανέλθουμε στην εκδοχή που είχε θέσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ήταν η εκδοχή με την οποία έγινε η συζήτηση όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη διαβούλευση».

Εντολή τραπεζιτών... η "ιδέα"

Τη σχετική «ιδέα» είχε καταθέσει η εκπρόσωπος της Ένωσης Τραπεζών Χαρίκλεια Απαλαγάκη… «Η μόνη φωνή που μπορεί να στηρίξει την κατηγορία της απιστίας είναι η φωνή του ζημιωθέντος. Θα είναι καλό να μεταβούμε σε ένα διαφορετικό σύστημα. Ο απολογισμός θα είναι για τη Δικαιοσύνη θετικός», ανέφερε και ισχυρίστηκε ότι για 69 χρόνια που ίσχυε η αυτεπάγγελτη δίωξη δεν έχει δει πολλές καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά μόνο διώξεις.

Διαφωνούν όλοι οι νομικοί

Δεν ήταν όμως αυτή η άποψη των νομικών. Η πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Άννα Ζαΐρη ζήτησε να επιστρέψει η αυτεπάγγελτη δίωξη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας: «έχουμε επισημάνει το ζήτημα -και το τονίζουμε ιδιαίτερα- της απιστίας και θα θέλαμε να επανέλθει η εξ’ επαγγέλματος δίωξη», είπε κατηγορηματικά.

«Αναρωτιέμαι εάν θα μπορούμε να περιμένουμε την κατ’ έγκληση δίωξη κάποιων που ήταν μέσα στον ίδιο φορέα, στον ίδιο χώρο, στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα. Πιστεύω ότι θα είναι θέμα περισσότερο μιας συναλλαγής, μιας άλλου είδους διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταματογιάννης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

«Υπάρχουν και σοβαρά δογματικής φύσεως προβλήματα ή αντίλογος, ο οποίος μπορεί να εγερθεί. Δεν συνηθίζεται, τουλάχιστον, σε θεωρητικό, δογματικό επίπεδο να υπάρχουν εντός ή εκτός φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα», τόνισε ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών - e ΘΕΜΙΣ.

Δ. Τζανακόπουλος: Μαζική εκκαθάριση υποθέσεων

«Είναι προφανές ότι ο υπουργός υλοποιεί μια κεντρική κυβερνητική απόφαση: να γίνει ένα δώρο στους τραπεζίτες. Το μόνο που θα συμβεί με αυτή τη διάταξη είναι μια μαζική εκκαθάριση υποθέσεων που ήδη βρίσκονται στη Δικαιοσύνη, αφού θύμα και θύτης ταυτίζονται», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσύρετε τη διάταξη περί απιστίας και να μην εκθέσετε την ελληνική οικονομία στον κίνδυνο της, επί της ουσίας, συγκάλυψης εκατοντάδων παράνομων πράξεων μόνο και μόνο για να ευνοηθούν τραπεζικά στελέχη καθώς και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ».

«Ο ελληνικός λαός και η νομική κοινότητα το ακούει παράταιρα και έχει αξίωση να μην υπάρχει τέτοια, τουλάχιστον, εξαίρεση», υπογράμμισε ο Σπ. Λάππας, ο οποίος αναρωτήθηκε «αν αυτή η εξαίρεση μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα Ποινικό Κώδικα φιλελεύθερο και δικαιοκρατούμενο». «Πριν από λίγες ημέρες αθωώθηκε ο Ψυχάρης, διότι ικανοποίησε σε ποσοστά 95% το χρέος των 50 εκατομμυρίων με τη μεταβίβαση των ακινήτων στο Πόρτο Χέλι. Αν δεν υπήρχε αυτεπάγγελτη δίωξη, δεν θα έπαιρνε τίποτα», επεσήμανε με νόημα ο Σπ. Λάππας.

Γ. Παπαηλιού: Καθεστώς ασυλίας

«Θεσπίζεται ένα καθεστώς ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται σε υποθέσεις απιστίας κατά της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία των τραπεζών συνδέεται με το δημόσιο συμφέρον», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.

«Δεν μπορεί επί πέντε χρόνια η Δικαιοσύνη να μη βρίσκει ποτέ τίποτα. Αυτό δεν είναι Δικαιοσύνη, είναι ομηρεία των ανθρώπων», υποστήριξε η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη.

Χ. Καστανίδης: Να μην παίρνουν κρατικό χρήμα

Την αυτεπάγγελτη δίωξη της κακουργηματικής απιστίας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης, απαντώντας στην Ένωση Τραπεζών και θυμίζοντας ότι οι τράπεζες σώθηκαν με κρατικό χρήμα και τώρα θέλουν να θεωρούνται ιδιωτικός τομέας. «Θα ήταν ανεκτό, εάν θελήσουμε, να δεχθούμε την άποψη της διακρίσεως της κυρίας Απαλαγάκη, να περάσουμε γενική διάταξη ότι επί χρηματοπιστωτικής κρίσεως αυτοί οι οποίοι θέλουν το ακαταδίωκτο, ουσιαστικά, της απιστίας δεν θα μπορούν να προσφεύγουν σε κρατικό χρήμα και σε χρήμα εκάστου λαού», υπογράμμισε.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιφυλάσσεται...

Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση της εισηγητού του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία σημείωσε: «εμείς περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αλλαγή την οποία πρόκειται να φέρετε και επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε, μόλις δούμε την αλλαγή, και στην Ολομέλεια».

«Η προστασία προκαλεί το κοινό αίσθημα και δεν αιτιολογείται επαρκώς γιατί δίνεται μια τέτοια προστασία και αναδρομικά, μάλιστα, με τη μεταβατική διάταξη και για σκανδαλώδεις υποθέσεις παροχής δανείων χωρίς εγγύηση κ.λπ., που τις έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά», σημείωσε η εισηγητής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

«Πρέπει να περιμένουμε από τον άνθρωπο ο οποίος συνεννοήθηκε με τον τραπεζικό υπάλληλο ή τον ίδιο τον τραπεζικό υπάλληλο να κάνει μήνυση στον εαυτό του, γιατί ποιος άλλος θα κάνει μήνυση στον τραπεζικό; Δηλαδή, η έγκληση από πού θα έρθει;» ρώτησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν θα μπορούν να διωχθούν ποτέ, για ζημιές εκατομμυρίων, που ενδεχομένως έχουν προκαλέσει σε βάρος του τραπεζών», τόνισε η εισηγητής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL