Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Ομολογία Κ. Τσιάρα: "Μάλιστα, θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομολογία Κ. Τσιάρα: "Μάλιστα, θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες"!

Εμμένει η κυβέρνηση σε ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τις ποινές ακόμη και για τις μικροκλοπές ευτελούς αξίας, αλλά δίνει ασυλία στο έγκλημα του «λευκού κολάρου» και συγκεκριμένα στους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια που δίνουν. Μάλιστα, ανενδοίαστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ότι η διάταξη είναι προβληματική, αλλά είπε πως αν τα κόμματα θέλουν να «κουρεύονται» τα δάνεια, πρέπει να δώσουν ασυλία στους τραπεζίτες!

Σπ. Λάππας: “Προσβολή του φιλελευθερισμού”

«Μερικά πράγματα προσβάλλουν και το δικαιοκρατικό και φιλελεύθερο στοιχείο του ελληνικού κράτους διαχρονικά» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Όλα τα κόμματα, αλλά και βουλευτές της Ν.Δ. , διαφώνησαν με τη διάταξη που εισήλθε στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα. Με βάση τη ρύθμιση, ένας τραπεζίτης δεν θα διώκεται αυτεπάγγελτα για τα δάνεια που εγκρίνει, αλλά μόνο αν υπάρξει έγκληση εναντίον του από την τράπεζα.

Ένωση Εισαγγελέων

Επισημαίνεται ότι και η Ένωση Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος ατιμωρησίας, κίνδυνος διεθνούς έκθεσης της χώρας και πλήθος υποθέσεων που θα οδηγηθούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Το επιχείρημα της Ν.Δ. είναι ότι με την επιχειρούμενη διάταξη προστατεύονται οι δανειολήπτες των κόκκινων δανείων. Όμως πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «αν πραγματικά απέβλεπε στην προστασία αυτής της κατηγορίας δανειοληπτών, θα υπήρχε μια ειδική διάταξη που θα διασφάλιζε τα δικαιώματά τους. Η διάταξη αυτή υπάρχει. Είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 65 του Ν. 4472/2017)».

«Υπάρχουν ερωτήματα και υπάρχουν ζητήματα»

«Ναι, υπάρχουν ερωτήματα και υπάρχουν ζητήματα, αλλά το θέμα, όμως, από εκεί και πέρα είναι αν είστε έτοιμοι να πείτε στο μέσο Έλληνα πολίτη ότι δεν θα προωθήσετε μια διαδικασία που θα επιτρέψει το τραπεζικό σύστημα να του διαγράψει τα δάνειά του» είπε ο Κ. Τσιάρας προχωρώντας σε έναν εκβιασμό: «Θα πρέπει να δικαιολογηθείτε αν τελικά αυτή η συζήτηση, που θα έπρεπε να είναι ώριμη και σοβαρή, είναι απλά μια υποκρισία, η οποία κάθε φορά υποτάσσεται στη μικροπολιτική».

Ευθέως ο υπουργός ομολόγησε: «Μάλιστα, θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες. Τους Έλληνες πολίτες τους έχετε βάλει σ’ αυτή την εξίσωση; Έχετε αλήθεια σκεφτεί αν με αυτή τη ρύθμιση τελικά καταφέρνουν οι τραπεζίτες να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούν κόκκινα δάνεια, να μην χάσουν άνθρωποι το σπίτι τους; Αυτό μπαίνει στη δική σας εξίσωση; Διότι, προφανώς, το να μου πει κανείς τη μία πλευρά, σας επαναλαμβάνω, έχει μια μερική ανάγνωση. Την όλη ανάγνωση μπορεί κάποιος να την κάνει με ευθύνη και με σοβαρότητα;». «Πρέπει να μην επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης της όποιας απόφασης του τραπεζικού συστήματος» ισχυρίστηκε ο Κ. Τσιάρας.

Γ. Μπούγας (Ν.Δ.): “Προβληματικό”

Ο υπουργός δεν έπεισε ούτε τους βουλευτές της Ν.Δ. «Το 390 έχει μια προβληματική αιτιολογία» τόνισε ο Γιάννης Μπούγας ζητώντας «ενίσχυση» της κυβερνητικής αιτιολογίας. «Δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικότητας της διατάξεως» προειδοποίησε.

Δ. Αυγέρη: “Φωτογραφική διάταξη”

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά πρόκειται για μια σκανδαλώδη φωτογραφική διάταξη, για μια ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Συνιστά θεσμική και συνταγματική επιτροπή, που δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί εύκολα ούτε από την πλειοψηφία των βουλευτών» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, συμπεραίνοντας ότι στόχος της Ν.Δ. είναι «να κουκουλωθούν γρήγορα η διασπάθιση και η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Οι ανοιχτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη να κλείσουν άμεσα, οι ένοχοι να συνεχίσουν ανενόχλητοι και οι ατιμώρητοι το έργο τους». «Η στόχευση και η μεθόδευση είναι προφανείς. Τρυφερότητα για όσους διέπραξαν οικονομικά εγκλήματα στο πλαίσιο της λειτουργίας των τραπεζών» πρόσθεσε.

Δ. Καλαματιανός: "Κλείνετε το μάτι» σε μεγαλοστελέχη

«Η αυστηροποίηση των ποινών έχει ταξική διαχείριση» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, επισημαίνοντας ότι για τους τραπεζίτες «δεν έχουμε αυστηροποίηση, έχουμε το ακριβώς αντίθετο. Τιμωρείται σκληρά ο μικροκλέφτης, ενώ, ταυτόχρονα, ‘κλείνετε το μάτι’ σε μεγαλοστελέχη τραπεζών».

Χ. Καστανίδης: “Και συνταγματικά προβληματική”

«Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα προβλήματα νομοτεχνικά, που μπορεί να γίνουν και συνταγματικά θέματα» ήταν το μόνο που είπε η εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου. «Είναι άκρως προβληματική και δογματικά, και συνταγματικά» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης και πρόσθεσε ότι η διατύπωση της εισηγητικής έκθεσης «υποδηλώνει άνθρωπο ο οποίος τελεί εν απολύτως συγχύσει ή δεν γνωρίζει ελληνικά ή προσπαθεί κάτι να κρύψει. Ακόμη και τα γένη των υποκειμένων δεν μπορεί να ξεχωρίσει».

«Είναι προκλητική η εξαίρεση και το γεγονός ότι δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η άσκηση ποινικής δίωξης κατά διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων» ανέφερε η εισηγητής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα. «Ακυρώνονται όλες οι ποινικές διώξεις σε τραπεζίτες σε σχέση με τα θαλασσοδάνεια» προειδοποίησε η εισηγητής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.

ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι και οι βουλευτές της Ν.Δ. αντιδρούν στην "εκτρωματική" διάταξη

Για το δώρο του Κ. Μητσοτάκη στους τραπεζίτες

Την άμεση απόσυρση της «εκτρωματικής» διάταξης - δώρο στους τραπεζίτες ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «χωρίς ντροπή χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών προκειμένου να ακυρώσουν όλες τις εκκρεμείς ποινικές διώξεις εις βάρος τραπεζιτών για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, όπως αυτά που είχαν χορηγηθεί στη Ν.Δ., στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ θα διαγράψουν τα δάνειά τους!

«Μέχρι και δικοί του βουλευτές, όπως ο Γιάννης Μπούγας, εκφράζουν τον προβληματισμό τους τόσο για το ενδεχόμενο ατιμωρησίας των τραπεζιτών όσο και για τη συνταγματικότητα της διάταξης» επισημαίνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει εμφατικά: «Μην διανοηθεί ο Μητσοτάκης να νομοθετήσει αυτό το έκτρωμα για να αθωώσει νομοθετικά δεκάδες κατηγορούμενους τραπεζίτες και να ξεπλύνει το σκάνδαλο με τα άνω των 400 εκατ. ευρώ δάνεια της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

Και ζητά μια ξεκάθαρη απάντηση: "Τη διάταξη αυτή την εισηγήθηκε η Νομοπαρασκευαστική ή τη 'φύτεψε' ο Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL