Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Στόχος της κυβέρνησης οι 200 ψήφοι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στόχος της κυβέρνησης οι 200 ψήφοι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Η “πιρουέτα” της Ν.Δ. στο σκέλος που αφορά τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων πιστοποιήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. O πρωθυπουργός, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κυβερνητική στροφή έναντι της αρχικής θέσης (σε ομιλία στην Αστόρια) ότι “το 2023 όλοι οι ομογενείς θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους”, κάλεσε τους υπουργούς να στηρίξουν “ισχυρα και επιθετικά αυτή την επιτυχία του πολιτικού συστήματος”.

Πρόταξε δε την ανάγκη “να εξηγηθεί στην κοινή γνώμη ότι έπρεπε να βρεθεί στήριξη από 200 βουλευτές", ενώ έσπευσε να εκτιμήσει “ότι δεν είναι αντίθετη η κοινή γνώμη στις συνθέσεις για να βρεθεί κοινός τόπος σε τόσο μεγάλα ζητήματα”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε δε να οικειοποιηθεί την επίτευξη συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς επεσήμανε ότι η "πρωτοβουλία της κυβέρνησης συνιστά πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών».

"Συμφωνία 4+1 σημείων"

Σε αυτό το φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστίασε “στην καταρχήν σύγκλιση σε μια συμφωνία 4+1 σημείων στις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την επίτευξη της πλειοψηφίας των 200 θετικών ψήφων”. Ο Στέλιος Πέτσας αποτύπωσε τα σημεία, που είναι:

“1. Διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία του εκλογέα σε εκλογικά τμήματα που θα συσταθούν σε πρεσβείες, προξενεία, χώρους οργανώσεων απόδημων ή άλλους κατάλληλους χώρους.

2. Η ψήφος των εκλογέων που ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στα ανωτέρω εκλογικά τμήματα θα μετράει ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και, επομένως, για τη συνολική κατανομή των εδρών.

3. Αυξάνονται σε 15 από 12 οι βουλευτές Επικρατείας. Οι εκλογείς στα τμήματα του εξωτερικού θα επιλέγουν (δίχως να θέτουν σταυρό προτίμησης) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα αν θα επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα προέρχονται από τον ελληνισμό της διασποράς.

4. Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα

β. Διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

5. Να γίνει προσθήκη στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του συντάγματος, ώστε να είναι συμβατοί με το σύνταγμα οι περιορισμοί του σημείου 4”.

Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης -που υπενθύμισε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεδωρικάκος- περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, ότι “δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν όλοι οι εκλογείς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά εκτός επικρατείας την ημέρα των εκλογών” και η ψηφοφορία να γίνεται “με επιστολική ψήφο, όπως προκρίνεται ως βέλτιστος τρόπος στο σύνταγμα”...

Δύο νομοσχέδια σε διαβούλευση

Το υπουργείο Εσωτερικών μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα δώσει διαδοχικά τα δύο νομοσχέδια στα κόμματα για διαβούλευση και συζήτηση, ώστε στα τέλη Νοεμβρίου, που θα έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του συντάγματος, να περάσει από τη Βουλή η απλούστευση των εκλογικών διαδικασιών και η διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων.

Θετικές εξελίξεις στην οικονομία σε ένα μήνα!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιχείρησε να μεταδώσει μια... μαγική εικόνα για την πορεία της οικονομίας λέγοντας ότι “στον ένα μήνα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση καταγράφηκαν θετικές εξελίξεις στην οικονομία, όπως η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ο δανεισμός της χώρας με αρνητικά ή πολύ χαμηλά επιτόκια, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας”. Παράλληλα, συγκατέλεξε στα κυβερνητικά επιτεύγματα την “έγκριση της αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ”, που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Συν τοις άλλοις, επεδίωξε να καρπωθεί εξ ολοκλήρου για λογαριασμό της κυβέρνησης “την πολύ καλή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που επέτρεψε τη σημαντική, κατά περίπου 20%, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την εμπροσθοβαρή καταβολή του, με μέριμνα για τις πιο ορεινές περιοχές και τις οικογένειες με παιδιά»...

Προαγωγές δικαστικών

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο, “μετά τη μεγάλη πλειοψηφία που έλαβαν από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, αποφάσισε την προαγωγή του κ. Ιωάννη Σαρμά στη θέση του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των κ.κ. Γεώργιου Κοντού, Ασπασίας Μαγιάκου, Αλτάνας Κοκκοβού, Ιωάννη Μαγγίνα και Αβροκόμης Θούα σε θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου”.

Σε επόμενη συνεδρίαση το Brexit

Τέλος, η παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit)» μετατέθηκε για επόμενη συνεδρίαση, λόγω της παράτασης της σχετικής προθεσμίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Φήμες για παραίτηση Διαματάρη

Ο υφυπουργός Εξωτερικών και εκδότης του “Εθνικού Κήρυκα” θεωρεί... "ντροπή" την "ύπαρξη του 'κόφτη' των 35 ετών"

Υπό το πρίσμα των προωθούμενων ρυθμίσεων, υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, προ ημερών, δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για «πολλά δύσκολα και αρνητικά σημεία της συμφωνίας”. Στηλιτεύοντας την “ύπαρξη του ‘κόφτη’ των 35 ετών” επεσήμανε ότι «θεωρώ ότι είναι σοβαρό λάθος, αν όχι και ντροπή αυτό”. Εξέφρασε δε την ελπίδα, «μέχρι που να φτάσουμε στο τέλος αυτού του διαλόγου, ότι θα καταλάβουν και τα κόμματα, που προωθούν τέτοιες παράλογες διατάξεις, ότι ο Έλληνας δεν σταματάει να είναι Έλληνας μετά από 35 ή 40 ή 10 ή 20 χρόνια. Ο Έλληνας είναι Έλληνας, για όλη του τη ζωή»! Σύμφωνα με φημολογία -που πηγάζει από τους κυβερνητικούς διαδρόμους-, ο εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης λόγω της εμφανούς δυσαρέσκειάς του!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL