Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Μνημόνιο "ελληνικής ιδιοκτησίας" σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνημόνιο "ελληνικής ιδιοκτησίας" σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μνημόνιο “ελληνικής ιδιοκτησίας” σχεδιάζει και επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση ικανοποιώντας -παρά την έξοδο από τα προγράμματα “προσαρμογής”- τις διαχρονικές αξιώσεις του ΔΝΤ!

Παράλληλα, ισχυρούς ενδοκυβερνητικούς κραδασμούς προκαλούν οι αθλιότητες του Άδ. Γεωργιάδη κατά των Αλ. Τσίπρα και Π. Πολάκη. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι για το ρεσιτάλ λασπολογίας του υπουργού Επενδύσεων. Έντονος εκνευρισμός επικρατούσε προχθές και μεταξύ των βουλευτών της Ν.Δ. -στο πλαίσιο της συζήτησης και ψηφοφορίας του “αναπτυξιακού νομοσχεδίου- για τα ψεύδη και τις μεθόδους του Άδ. Γεωργιάδη.

Πρωθυπουργική σιωπή

Δεν πέρασε άλλωστε απαρατήρητη η απροθυμία του πρωθυπουργού (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) να υψώσει ομπρέλα προστασίας στον υπουργό Επενδύσεων παρά τη δριμύτατη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπροσθέτως το έγγραφο που υπογράφουν τρεις Εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη Novartis εντείνει τη “γαλάζια” αμηχανία καθώς, στην ουσία, επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους η Ν.Δ. υιοθέτησε την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ώστε να εξαιρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή!

Νεοφιλελεύθερος ζήλος

Στο μέτωπο της οικονομίας “το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων είναι ελληνικής σύλληψης και εκτέλεσης” ισχυρίστηκε, χωρίς περιστροφές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα εκδήλωσης του “Economist”. Επιχειρώντας να πλειοδοτήσει σε νεοφιλελεύθερο ζήλο έναντι της τρόικας επεσήμανε ότι «εφαρμόζουμε το δικό μας τολμηρό σχέδιο, που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις συστάσεις των δανειστών” λέγοντας ότι “πήρε το πράσινο φως του λαού. Η Ελλάδα συζητά με τους δανειστές, είναι ένας δημιουργικός συνομιλητής»!

Νεύμα στον ΣΕΒ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να “κλείσει το μάτι” προς τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανιών που αξιώνει την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στο όνομα της... ανταγωνιστικότητας. Αποθεώνοντας τις αντεργατικές διατάξεις του “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου -που ψηφίστηκε προχθές- έδωσε έμφαση στη “δυνατότητα στο εξής μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα να μπορεί -με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων- να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί θέσεις εργασίας”!

Επικοινωνιακή επένδυση επιχειρεί η κυβέρνηση και στην πρωθυπουργική δέσμευση που αφορά “την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006”. Ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να ανακοινώσει το δημοσιονομικό κόστος της συγκεκριμένης κίνησης και τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα αναζητηθούν ώστε να μην τεθούν υπό αμφισβήτηση οι στόχοι του προϋπολογισμού...

Κοινωνικό προσωπείο

Σε αυτό το φόντο ο πρωθυπουργός επιχειρεί να φορέσει κοινωνικό “προσωπείο” με βάση τις προχθεσινές... εκκλήσεις του προς τους τραπεζίτες να σταματήσουν “κάποιες άδικες χρεώσεις προς τους καταναλωτές”.

Βραχυκύκλωμα στις... Πρέσπες!

Ψυχρολουσία προκαλεί στην κυβέρνηση το ευρωπαϊκό μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν πέρασε απαρατήρητη άλλωστε η στάση των “γαλάζιων” ευρωβουλευτών έναντι του ψηφίσματος υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία που ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ευρωβουλετών της Ν.Δ. δεν παρουσιάστηκε στην ψηφοφορία, ενώ οι Μ. Σπυράκη και Γ. Κύρτσος ψήφισαν “αποχή”.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το ότι η Μ. Σπυράκη είχε σημειώσει νωρίτερα στην Ολομέλεια πως "η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων οφείλει να παραμείνει ανοικτή»! Σημειώνεται παράλληλα ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρούσε ως "προϋπόθεση" -στρέφοντας το βλέμμα προς τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ- τις"ενταξιακές διαπραγματεύσεις" για "να έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τη συμφωνία (των Πρεσπών)"!

Σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού “ο κ. Μητσοτάκης είναι έντονα προβληματισμένος από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και εκτιμά ότι οι πολιτικοί κραδασμοί στη Βόρεια Μακεδονία για μία ακόμη φορά θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στα Βαλκάνια”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε δημόσιο επίπεδο- ωστόσο επιμένει να εκπέμπει συνειδητά αντιφατικά μηνύματα προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη θεαματική κυβίστησή του έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. “Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια αρνητική συμφωνία για τη χώρα μας” ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Αμέσως μετά ωστόσο επιχείρησε να δώσει... μαθήματα πατριωτικής υπευθυνότητας διαμηνύοντας ότι δεν θα προσβάλει το εθνόσημο ούτε θα εκθέσει τη χώρα σε περιπέτειες!

Στον αντίποδα, προβεβλημένα στελέχη της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ. ετοιμάζονται να σελώσουν ξανά τον... Βουκεφάλα. “Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας αρέσει, ωστόσο ισχύει. Ισχύει, όμως, όσο την τηρούν οι Σκοπιανοί. Εάν παραβιαστεί η συμφωνία, είναι λόγος καταγγελίας της συμφωνίας και άρα τότε παύει να ισχύει» δήλωσε ενδεικτικά ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ήδη άλλωστε ο Κ. Μπογδάνος είχε σπεύσει -από την πρώτη στιγμή- να εκφράσει τη... χαρά του για το ευρωπαϊκό μπλόκο προς τα δυτικά Βαλκάνια...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL