Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κυρ. Μητσοτάκης: Πάμε πέρα από τις συστάσεις των δανειστών...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυρ. Μητσοτάκης: Πάμε πέρα από τις συστάσεις των δανειστών...

Την αναβίωση των μνημονιακών πολιτικών στις εργασιακές σχέσεις -σύμφωνα με τις διατάξεις του “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου- εκθείασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη “δυνατότητα στο εξής μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα να μπορεί -με τη συμφωνία των εργαζομένων- να εξαιρείται από τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να συνεχίζει τη λειτουργία της και να διατηρεί θέσεις εργασίας”!

Αναπαράγοντας δε την τροϊκανή ρητορική περί “ανάγκης ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων” σημείωσε -από το βήμα εκδήλωσης του "Economist"- ότι «εφαρμόζουμε το δικό μας τολμηρό σχέδιο που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις συστάσεις των δανειστών. Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων είναι ελληνικής σύλληψης και εκτέλεσης. Πήρε το πράσινο φως του λαού. Η Ελλάδα συζητάει με τους δανειστές, είναι ένας δημιουργικός συνομιλητής»!

Ο πρωθυπουργός εκτόξευσε κούφια “πυροτεχνήματα” που "θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη" καθώς επανέλαβε την εξαγγελία που αφορά “την αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1.1.2006”. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στην σχετική δέσμευση είχε ήδη προχωρήσει από το βήμα της ΔΕΘ.

Υλοποιώντας δε το κεντρικό αίτημα των εργολάβων σημείωσε γενικόλογα ότι “η κίνηση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης -στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας- αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή”. Προσδίδοντας... μαγικά χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ισχυρίστηκε ότι “ταυτόχρονα η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους”.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε να εκφράσει “την ισχυρή βεβαιότητα” ότι “η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα εντός του 2020 θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα”. Στο όνομα δε της “ανάκτησης της αξιοπιστίας” είπε ότι “η Ελλάδα δεν ζητάει από τους εταίρους της, αλλά συζητάει με τους εταίρους της”!

Ομολογία ταξικής πολιτικής

“Όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση” σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, χωρίς να αναφερθεί στην ανάγκη αύξησης των φορολογικών ελέγχων! Χωρίς περιστροφές συμπύκνωσε την ταξική πολιτική της κυβέρνησης στη φράση "είναι λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου" και συμπλήρωσε ότι “μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών και το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020 απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη”.

Ευφυολογήματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ...

O πρωθυπουργός, κλείνοντας το μάτι στη “σαμαρική” πτέρυγα, ισχυρίστηκε ότι «όταν προς τα τέλη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικράτηση του λαϊκισμού την πήγε πίσω”. Στο ίδιο ύφος συμπλήρωσε πως “τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα». Σε αντιφατικούς τόνους ωστόσο επεσήμανε ότι “δεν αντιπολιτευόμαστε... την αντιπολίτευση. Αφήνουμε σε εκείνην αυτόν τον ρόλο”.

Σιγή για τον Γεωργιάδη

Παρ’ όλα αυτά απέφυγε να αναφερθεί αναφορά στις χθεσινές αθλιότητες του Άδ. Γεωργιάδη εναντίον του Αλ. Τσίπρα και του Π. Πολάκη...

Θυμήθηκε τις τραπεζικές χρεώσεις

Τέλος, επικοινωνιακή διαχείριση του σκέλους που αφορά τις παράνομες τραπεζικές χρεώσεις θα επιδιώξει -κατόπιν εορτής- ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνάντησής του σήμερα το μεσημέρι (1.30 μ.μ.) με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ήδη προχθές ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον απόηχο των επικριτικών δημοσιευμάτων για τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών και από ΜΜΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, προχώρησε στην... ευγενική σύσταση προς τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων να έχουν «ευήκοα ώτα προς την κοινωνία»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL