Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο σύνταγμα οι προϋποθέσεις για τις ψήφους των εκτός επικρατείας

Ο Γ. Κατρούγκαλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση

Ανοιχτή η συζήτηση μετά τη «στροφή» του ΚΚΕ

Εμπλέκεται και στην αναθεώρηση του συντάγματος η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων. Όσον αφορά ενδεχόμενα συνταγματικά κωλύματα όλα θα κριθούν από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Το ισχύον άρθρο 51 παρ. 4 αναφέρει:

«Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την επικράτεια».

Χρειάζεται δηλαδή νόμος που θα έχει ψηφιστεί από 200 βουλευτές, αλλιώς δεν υπάρχει ψήφος για τους εκτός επικράτειας πολίτες.

Μετά και την αρθρογραφία της «Αυγής», που προειδοποιούσε ότι οι προϋποθέσεις για την ψήφο των ομογενών που θέτει το ΚΚΕ απαιτούν συνταγματική κατοχύρωση, άλλως θα καταπέσουν στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να αποδοθεί ψήφος χωρίς προϋποθέσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους εκτός επικράτειας εκλογείς, ο Περισσός αναγνώρισε το πρόβλημα.

«Προτείναμε η πρότασή μας να θωρακιστεί, αν χρειάζεται, και συνταγματικά, με δεδομένο ότι είμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος, συνεπώς όποιες συνταγματικές παρεμβάσεις χρειάζεται να γίνουν μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας μετά την τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι το άρθρο 51 παρ. 4 που ορίζει τα της ψήφου των εκλογέων εκτός της επικράτειας δεν είναι υπό αναθεώρηση. Το ερώτημα που θα απαντηθεί αύριο είναι αν μπορεί να εισαχθεί ρύθμιση στην υπό εξέλιξη αναθεώρηση στο άρθρο 54 που έχει κριθεί αναθεωρητέο.

Το συνταγματικό επιχείρημα είναι ότι το άρθρο 51 αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου και το άρθρο 54 εξειδικεύει τα του εκλογικού συστήματος, των εκλογικών περιφερειών και των βουλευτών Επικρατείας, οπότε μπορεί να ενταχθεί εκεί η ρύθμιση με τις προϋποθέσεις για την ψήφο των εκτός επικρατείας ψηφοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση στη Βουλή έχει παγώσει για το άρθρο 54 ύστερα από αίτημα της Ν.Δ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο