Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Γερμανικό "όχι" στις πολεμικές επανορθώσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανικό "όχι" στις πολεμικές επανορθώσεις

Πέρασαν πέντε και κάτι μήνες σιωπής και μετά ήρθε η απάντηση. Όπως αναμενόταν, αρνητική. Η Γερμανία δεν θέλει να μιλά για πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις, θεωρεί το ζήτημα λήξαν. Επαναλαμβάνει μονότονα ότι αποδέχεται τις ιστορικές της ευθύνες, αλλά όχι τις νομικές. Τουλάχιστον αυτή τη φορά η γερμανική κυβέρνηση έκανε τον κόπο να απαντήσει στη ρηματική διακοίνωση που της είχε επιδοθεί δια του Έλληνα πρέσβη στις 4 Ιουνίου, μετά και την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων με συντριπτική πλειοψηφία, με την οποία η Αθήνα καλούσε το Βερολίνο σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων.

Την Παρασκευή, λοιπόν, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε στον πρέσβη Θεόδωρο Δασκαρόλη διπλωματική διακοίνωση με την οποία απορρίπτει επισήμως το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα για τις ζημίες που της προκάλεσε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. «Η νομική άποψη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό παραμένει αμετάβλητη: το θέμα των επανορθώσεων έχει οριστικά ρυθμιστεί. Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτε» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa). To -αιώνιο- επιχείρημα είναι ότι το ζήτημα έχει νομικά και πολιτικά διευθετηθεί με τη Συνθήκη «2+4» για τη γερμανική ενοποίηση το 1990.

Βέβαια, στις διαπραγματεύσεις για αυτή τη συνθήκη συμμετείχαν μόνο οι “2+4”, οι δύο Γερμανίες, Δυτική και Ανατολική, και οι τέσσερις νικήτριες και κατοχικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Βρετανία. Επισημαίνει, λοιπόν η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής Βουλής -από τον Ιούλιο- ότι, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη σύναψη αυτής της συνθήκης, δεν προκύπτουν γι’ αυτή ούτε υποχρεώσεις, ούτε δικαιώματα. Εκφράζει, δηλαδή, την άποψη ότι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα ελληνικά αιτήματα έχουν παραγραφεί - ούτε στο θέμα των επανορθώσεων ούτε και στο θέμα του κατοχικού δανείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL