Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Ν.Δ. παρέχει ασυλία στα σκάνδαλά της

Το άρθρο 86 στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος - Αρνήθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αναδρομική ισχύ η διάταξη με την οποία καταργείται η σύντομη παραγραφή στα ενδεχόμενα αδικήματα υπουργών

Φροντίζει να παρέχει ασυλία στα σκάνδαλά της η Ν.Δ. αρνούμενη χθες στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει αναδρομική ισχύ η διάταξη με την οποία καταργείται η σύντομη παραγραφή στα ενδεχόμενα αδικήματα υπουργών.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του συντάγματος ώστε να έχει αναδρομική ισχύ η κατάργηση των προνομιακών ρυθμίσεων στην ποινική ευθύνη υπουργών. Η Ν.Δ., όπως και το ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθεί πολιτικό περιβάλλον ρεβανσισμού…

Με δεδομένους τους πολιτικούς συσχετισμούς δεν θα εγκριθεί η αναδρομική ισχύ, καθώς χρειάζονται 180 ψήφοι (στην προηγούμενη αναθεωρητική Βουλή είχε ψηφιστεί από 179 βουλευτές).

Αντίθετα, ευρεία συναίνεση προέκυψε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 62 και το περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας και το άρθρο 86 παρ. 3, που αφορούν την ποινική ευθύνη των υπουργών. Και τα δύο άρθρα χρειάζονται 151 ψήφους για να αναθεωρηθούν, καθώς στην προηγούμενη διαδικασία είχαν εγκριθεί από 237 και από 253 βουλευτές αντίστοιχα.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η ερμηνευτική δήλωση «ζητά να αποδεχτούμε ότι μόνο τα υπουργικά αδικήματα τα οποία συνδέονται στενά με την άσκηση του λειτουργήματος του υπουργού να θεωρούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 86. Μόνο γι’ αυτά απαιτείται να δοθεί άδεια από τη Βουλή. Για όλα τα υπόλοιπα ο υπουργός έχει τον φυσικό του δικαστή». Με βάση την πρόταση, υπάρχει πλήρης εξομοίωση του βουλευτή με τον πολίτη, εκτός εάν οι συγκεκριμένες πράξεις έχουν άμεση συνάφεια με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων. Ο Γ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 86 που ορίζει την αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει καμία αποσβεστική προθεσμία για τους υπουργούς.

Την άποψη αυτή υποστήριξε και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ωστόσο, η συνολική στάση της Ν.Δ. ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας πρότεινε ο αποσβεστικός χρόνος για τα υπουργικά εγκλήματα να είναι δέκα έτη, αλλά να μην μπει στο σύνταγμα και να γίνει με νόμο (ο οποίος, όμως, αλλάζει εύκολα).

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις