Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Μ. Τζούφη: Ξεθεμέλιωμα της δημόσιας Παιδείας και εξυπηρέτηση συμφερόντων απ’τη ΝΔ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Τζούφη: Ξεθεμέλιωμα της δημόσιας Παιδείας και εξυπηρέτηση συμφερόντων απ’τη ΝΔ

Για την επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας για το «ξεθεμέλιωμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, της δημόσιας Παιδείας και την εξυπηρέτηση συμφερόντων από την κυβέρνηση μίλησε Στο Κόκκινο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη η οποία είναι και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του κόμματος.

Στον Νίκο Σβέρκο η κα Τζούφη τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παραβιάσει όλους τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Η κα Κεραμέως, όπως εξήγησε, επέλεξε να μη συμμετέχει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παρά την σημαντικότητα των θεμάτων Παιδείας που φτάνουν στο κοινοβούλιο αυτές τις μέρες για τη νομοθέτηση τους.

Έτσι τα δύο θέματα μπήκαν σαν τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αυτά τα οποία θα ξανασυζητήσουμε σήμερα, σημείωσε η τομεάρχης, είναι στο μεγάλο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης εν μέσω 200 άρθρων.

Η κα Τζούφη κατήγγειλε την απουσία ουσιαστικής συζήτησης και διαβούλευσης παρά το γεγονός ότι η κα Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση για διάλογο.

Η τομεάρχης αναφέρθηκε και στην απρέπεια της υπουργού Παιδείας η οποία κατηγόρησε τον Νίκο Φίλη, επειδή απουσίαζε ενώ είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και ότι κάνει θεραπεία. Μάλιστα η κα Τζούφη εξήγησε ότι η ίδια ήταν παρούσα στη Βουλή όλο το 24ωρο και συμμετείχε και σε άλλη επιτροπή και αυτό για να τοποθετηθεί μαζί με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο για το πολύ μεγάλο λάθος να μη συμμετέχει η Επιτροπή Μορφωτικών σε όλα αυτά. Παράλληλα εξήγησε ότι η ίδια έκανε και τέσσερις παρεμβάσεις.

Η κα Τζούφη αναφέρθηκε και στη δυσαρέσκεια του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος δήλωσε ότι δεν γίνει ταχυδρόμος της κυρίας Κεραμέως.

Η τομεάρχης μίλησε και για το γεγονός ότι η υπουργός αγνόησε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας - για το θέμα των σημαιοφόρων στα σχολεία - σε μια ένσταση την οποία είχαν κάνει γονείς παιδιών που θεωρούσαν ότι η κλήρωση είναι λαθεμένη, όπου με ατράνταχτα επιχειρήματα από το 2018 βάζει το ζήτημα ότι αυτός ο άγριος ανταγωνισμός από την Πέμπτη Τάξη του Δημοτικού Σχολείου δεν βοηθάει τα παιδιά, δεν βοηθάει την συμπερίληψη, δεν βοηθάει αυτό το κλίμα που θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες και πρόκειται για ιδεοληψία της ΝΔ καθώς σε αυτές τις τάξεις όλοι μαθητές συνήθως παίρνουν άριστα και έτσι πάλι θα γίνεται αναγκαστικά κλήρωση. Μάλιστα για το ζήτημα εξήγησε η κα Τζούφη έχει βγάλει ανακοίνωση και η ΔΟΕ.

Ο επείγοντας χαρακτήρας αυτών των νομοθετημάτων, σύμφωνα με την τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια απάντηση στο ακροδεξιό κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας καθώς σε όλα τα άλλα όπως η Συνθήκη των Πρεσπών, το Προσφυγικό κ.ά. η κυβέρνηση της ΝΔ οπισθοχώρησε.

Η κα Τζούφη μίλησε και για το γεγονός ότι εντάχθηκαν σε μια τροπολογία και το θέμα της σημαίας και αυτό της αύξησης των πιστώσεων για τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές. Και τόνισε ότι αυτό έγινε για να μην μπορούν αυτοί που δεν ήθελαν να ψηφίσουν τη σημαία να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την αύξηση των πιστώσεων στα σχολεία.

Η τομεάρχης εξήγησε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχουμε και μείωση του ΑΕΠ που πηγαίνει στην Παιδεία κατά 0,1% και δεν φαίνεται πουθενά να προχωράει το υπουργείο σε μονίμους διορισμούς.

Η κα Τζούφη σημείωσε ότι στη Βουλή σήμερα μιλούν για πολύ κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι οι αναγνωρίσεις των κολλεγίων με ταχύτατες διαδικασίες – χωρίς καμιά συζήτηση – και της ισοτίμησης των πτυχίων τους χωρίς καμιά αξιολόγηση, τα οποία είναι ενταγμένα σε ένα άσχετο νομοσχέδιο.

Η τομεάρχης τόνισε ότι δεν τηρήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, δεν έγινε διαβούλευση και ήταν προσχηματικός ο διάλογος για θέματα όπως αυτό της απελευθέρωσης των διδάκτρων των μεταπτυχιακών με τη μη υποχρέωση των μελών ΔΕΠ να διδάσκουν και σε δωρεάν μεταπτυχιακό, ούτε για η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων της έρευνας στην ανάπτυξη.  

Είναι προφανές ότι μιλάμε για εξυπηρέτηση συμφερόντων, σημείωσε η κα Τζούφη.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/697589632&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL