Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Στρατιωτική θητεία / Στρατιωτική θητεία: Οι αντιρρησίες δεν είναι λουφαδόροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στρατιωτική θητεία / Στρατιωτική θητεία: Οι αντιρρησίες δεν είναι λουφαδόροι

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ενάντια στην απόφαση του υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφανή να επαναφέρει την εναλλακτική θητεία στους 15 μήνες για τους αντιρρησίες συνείδησης, ακυρώνοντας έτσι τη μείωση στους 12 μήνες που είχε εφαρμόσει ο Παναγιώτης Ρήγας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες ήταν η σειρά της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και της Διεθνούς Αμνηστίας να παρέμβουν δημόσια, κάνοντας λόγο για πισωγύρισμα και ζητώντας την ανάκληση της απόφασης. “Αψυχολόγητη, άκαιρη, τιμωρητική και υπερβαίνουσα τα διεθνή κρατούντα ως προς τη νομιμότητά της” τη χαρακτηρίζει μιλώντας στην "Αυγή" ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Τομέα Εθνικής Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Μακρά ιστορία άρνησης των κυβερνήσεων στα δικαιώματα

“Στην Ελλάδα υπάρχει μια μακρά ιστορία άρνησης των κυβερνήσεων να εναρμονιστούν με τις διεθνείς προδιαγραφές και υποδείξεις πλήθους διεθνών οργάνων σχετικά με την εναλλακτική θητεία, με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και της απαγόρευσης διακρίσεων” τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕλΕΔΑ. Όπως αναφέρει, “η εναλλακτική θητεία για λόγους πολιτικής και θρησκευτικής συνείδησης γίνεται μεν ανεκτή, αλλά ως μια ανεπιθύμητη και απευκταία εξαίρεση”.

Και για να αποτραπεί η “απευκταία εξαίρεση”, χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης η χρονική διάρκεια της θητείας, “που είναι διαχρονικά μεγαλύτερη από τη στρατιωτική θητεία.” “Εάν η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει τη δυσαναλογία, η σημερινή κυβέρνηση έσπευσε να τη διευρύνει. Οι αντιρρησίες συνείδησης τιμωρούνται έτσι για τις επιλογές που κάνουν, ενώ, επιπλέον, αντιμετωπίζουν συχνά την κοινωνική απαξία”.

Για πρωτοφανή απόφαση στα 22 χρόνια που εφαρμόζεται ο θεσμός της εναλλακτικής υπηρεσίας στην Ελλάδα κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση υπενθυμίζει πιο συγκεκριμένα ότι:

* Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από το 2015 έχει κρίνει ότι η διάρκεια 15 μηνών της εναλλακτικής υπηρεσίας, σε σχέση με τους 9 μήνες που υπηρετεί η συντριπτική πλειονότητα των στρατεύσιμων, είναι τιμωρητική και συνιστά διάκριση, με την επιτροπή να παραπέμπει ευθέως σε παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας του άρθρου 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

* Ταυτόχρονα, η απόφαση περιφρονεί τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει ζητήσει τόσο γενικά όσο και συγκεκριμένα από την Ελλάδα «να θεσπίσει μορφές εναλλακτικής υπηρεσίας που δεν θα διαρκούν περισσότερο από την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία».

* Περαιτέρω, η νέα διάρκεια με προσαύξηση 66,7% σε σχέση με τη στρατιωτική θητεία παραβιάζει και το άρθρο 1 παρ. 2 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Καθώς το πρότυπο αυτό έχει υιοθετήσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επομένως η απόφαση παραβιάζει και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

* Τέλος, η απόφαση περιφρονεί τις πρόσφατες συστάσεις του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο πλαίσιο νέας έκθεσής του για την αναγνώριση των αντιρρησιών συνείδησης η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάιο και περιέχει πλήθος αναφορών στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας.

Οι προβληματισμοί που έθετε ο ΟΗΕ

Χαρακτηριστικά, το 2015 η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφραζε την ανησυχία της σχετικά με: α) τη διάρκεια της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την κοινή στρατιωτική θητεία, β) τη σύνθεση της ειδικής επιτροπής, η οποία έχει καταγγελθεί για έλλειψη ανεξαρτησίας και αμεροληψία, γ) τις εκθέσεις που υποδεικνύουν διακρίσεις με βάση διάφορους λόγους, δ) την επαναλαμβανόμενη τιμωρία των αντιρρησιών συνείδησης κατά παράβαση της αρχής ne bis in idem [σ.ς.: σύμφωνα με την αρχή "ne bis in idem" (ή την απαγόρευση της διπλής διακινδύνευσης), δεν πρέπει να διώκεται ή να δικάζεται κανείς δύο φορές για τις ίδιες πράξεις και κατοχυρώνεται ως ατομικό δικαίωμα στα διεθνή νομικά μέσα των ανθρώπινων δικαιωμάτων].

Μέτρο με το οποίο κρίνεται μια φιλελεύθερη δημοκρατία

“Η ειδική επιτροπή που κρίνει τα αιτήματα υπαγωγής στην εναλλακτική θητεία συνεχίζει να κάνει έλεγχο ειλικρίνειας των αιτούντων, με άρρητα κριτήρια ‘πολιτικής κοσμιότητας’” τονίζει η ΕλΕΔΑ και συνεχίζει: “Η διαδικασία αυτή είναι υποτιμητική όχι μόνο για τους αντιρρησίες συνείδησης, αλλά για την ίδια τη διοίκηση, καθώς ο έλεγχος ειλικρίνειας δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ως νόμιμος σκοπός της. Εκτός από υποτιμητική όμως, και στον βαθμό που χρησιμοποιεί άτυπα αμάχητα τεκμήρια για την πιστοποίηση της ‘ειλικρίνειας’ του αντιρρησία, η διαδικασία αυτή είναι παράνομη και αντισυνταγματική ως αντίθετη στην ίδια την αξία του ανθρώπου. Καθένας δικαιούται να διαμορφώνει ελεύθερα την προσωπικότητά του, άρα δικαιούται και να μεταβάλει ελεύθερα τις πεποιθήσεις του υιοθετώντας ειρηνιστικές ή άλλες συναφείς φιλοσοφικές ή θρησκευτικές απόψεις που παλιότερα δεν ασπαζόταν”.

“Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει επιτέλους τις εμμονικές θεωρήσεις σχετικά με την εναλλακτική θητεία. Η αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης αποτελεί και αυτή, μεταξύ άλλων, ένα μέτρο με το οποίο κρίνεται μια φιλελεύθερη δημοκρατία” καταλήγει η ανακοίνωση.

Η προώθηση του μέτρου αυτή την περίοδο δεν κρύβει από πίσω της κάποια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κόσμου σύμφωνα με τον Θοδωρή Δρίτσα. Αντιθέτως, ο ίδιος εντοπίζει ιδεοληψία και κάνει λόγο για συντηρητική και φοβική νοοτροπία. “Από την πρώτη στιγμή που ελήφθη η απόφαση αύξησης του χρόνου θητείας των αντιρρησιών συνείδησης στρατιωτικής θητείας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ως υπεύθυνος τομεάρχης, κατήγγειλα αυτή την απόφαση ως αψυχολόγητη, άκαιρη, τιμωρητική και υπερβαίνουσα τα διεθνή κρατούντα ως προς τη νομιμότητά της”.

"Θα ζητάμε να το πάρουν πίσω μέχρι τέλους"

“Είπαμε ακόμη ότι οι αντιρρησίες δεν είναι λουφαδόροι ούτε στιγματισμένοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ισότιμοι υπεύθυνοι πολίτες που απολαμβάνουν διεθνώς σε όλα τα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη κατοχυρωμένα δικαιώματα. Πρόκειται για συντηρητική και φοβική αναδίπλωση, σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για εκσυγχρονισμό της χώρας. Είναι βέβαιο ότι η απόφαση αυτή θα γεννήσει νέο κύκλο προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια, με κίνδυνο να υπάρξουν, όπως και στο παρελθόν, νέες καταδικαστικές αποφάσεις για τη χώρα μας που δεν τιμούν τη δημοκρατία της. Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε να το ζητάμε να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση” διαμηνύει ο βουλευτής.

Την ανάκληση της απόφασης ζητά και η Διεθνής Αμνηστία, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν συμβεί, “η Ελλάδα κινδυνεύει να υποστεί νέες καταδίκες από διεθνή όργανα και δικαστήρια όσον αφορά τις ατομικές υποθέσεις των αντιρρησιών συνείδησης που ενδεχομένως προσφύγουν σε αυτά και να κληθεί να καταβάλει νέες αποζημιώσεις, όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν, για παραβιάσεις δικαιωμάτων αντιρρησιών συνείδησης από την Ελλάδα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL