Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Οι πολλοί κατά, οι λίγοι υπέρ της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πολλοί κατά, οι λίγοι υπέρ της κυβέρνησης

Έντονη αντίδραση από τα συνδικάτα, αλλά «θερμή» υποδοχή από τον ΣΕΒ, τους καναλάρχες και τα κολέγια κατεγράφη κατά την ακρόαση φορέων για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα, την αντίδρασή τους σε διατάξεις του νομοσχεδίου διατύπωσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και οι αρχαιολόγοι, ενώ, σε γενικές γραμμές, το υποστήριξαν οι πρυτάνεις και οι καθηγητές Πανεπιστημίου. «Όταν ο ΣΕΒ βγαίνει και συμφωνεί και λέει τόσο θετικά σχόλια γι’ αυτό το νομοσχέδιο, τι άλλο να πούμε εμείς'» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γιώργος Μυλωνάς.

Ανοίγει ο δρόμος για Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Ο Γ. Μυλωνάς παρατήρησε ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι πως «η ανάπτυξη έρχεται με μειώσεις μισθών» και προέβλεψε ότι «ουσιαστικά πάμε, αν όχι στην πλήρη κατάργηση, στη μεγάλη δυσκολία να υπογράφονται πλέον κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας». Ο Γ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι με τις διατάξεις για τις τοπικές κλαδικές συμβάσεις «ανοίγει ο δρόμος για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες».

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου «προσθέτουν νέες δυσκολίες στη διεκδίκηση απλών και στοιχειωδών δικαιωμάτων» εκτίμησε ο Χαράλαμπος Σμυρνιώτης από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου «με χειρουργικά χτυπήματα αποδυναμώνουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» επισήμανε ο Σταύρος Κούκος από την ΟΤΟΕ. «Στραγγαλίζονται ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα» υπογράμμισε ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

«Η κυβέρνηση εισάγει και άλλα αχρείαστα opt-out, δηλαδή αυτοεξαιρέσεις από τις συλλογικές συμβάσεις, και κυρίως δεν τις επεκτείνει χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση» υποστήριξε από τη μεριά του ο Γιάννης Παναγόπουλος με μία χαμηλών τόνων παρέμβαση που επικρίθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Θερμός ΣΕΒ

«Είναι θετικό ότι το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει πρακτικές λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία για χρόνια εμπόδιζαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» ισχυρίστηκε η εκπρόσωπος του ΣΕΒ Κατερίνα Δασκαλάκη υπεραμυνόμενη των επιχειρησιακών και τοπικών κλαδικών συμβάσεων, ενώ ζήτησε την κατάργηση της υποχρεωτικής Διαιτησίας.

Εξίσου «θερμές» ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου κι Επιχειρηματικότητας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αθηνών - Πειραιώς, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, αλλά και του Κώστα Αγοραστού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Διαφωνεί η ΓΣΕΒΕΕ στα εργασιακά

Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του Γιώργου Καββαθά από τη ΓΣΕΒΕΕ που σημείωσε ότι «ότι οι τομές που κάνει το πολυνομοσχέδιο είναι θετικές σχετικά με τις επενδύσεις», επέκρινε όμως την «ηχηρή απουσία του ρόλου της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης» και την «περιγραφή ενός αναπτυξιακού μοντέλου μονομερώς προσανατολισμένου στις μεγάλες επενδύσεις».

Ο Γ. Καββαθάς ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων για τα εργασιακά παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι επί των Μνημονίων «ήξερα ποιοι πίεζαν, σήμερα απορώ ποιος πιέζει για να πάμε σε μια τέτοια γρήγορη νομοθεσία, που καταστρέφει ό,τι μπορούσαμε να διασώσουμε».

Κριτική από WWF - αρχαιολόγους

«Θα βρεθούμε να επιδοτούμε εξορύξεις μεταλλευμάτων, ορυχεία και λατομεία» τόνισε ο Ολιβιέ Βαρδακούλιας από το WWF αναρωτώμενος τι δικαιολογεί τη χρήση χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων για τη «χρηματοδότηση κατά κανόνα μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν πρόσβαση σε δανεισμό».

Για «γενικόλογες παρεκκλίσεις από τον αρχαιολογικό νόμο», που «αφήνουν περιθώρια, δυστυχώς, για αστάθμητες πιθανές επιπτώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε μνημεία», προειδοποίησε η Σταματία Μαρκέτου από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Ευχαριστίες από τους καναλάρχες

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους εισηγητές αυτού του νομοσχεδίου, γιατί πλέον αισθανόμαστε κανονικές επιχειρήσεις, όπως όλες οι επιχειρήσεις στη χώρα» υποστήριξε ο Κώστας Κυμπουρόπουλος από την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας χαιρετίζοντας την κατάργηση της εξαίρεσης των καναλαρχών από τον επενδυτικό νόμο ενόψει του σχεδιασμού τεχνολογικής αναβάθμισης των υποδομών τους.

Σε σχέση με τις εξαιρέσεις από τη δήλωση πόθεν έσχες για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένος και ζήτησε περαιτέρω κατάργηση περιορισμών για τη συμμετοχή funds στη μετοχική σύνθεση των καναλιών.

Ερωτήματα Μ. Κάτση για τη συμμετοχή funds στα κανάλια

Ο Κ. Κυμπουρόπουλος αποχώρησε από τη συζήτηση και δεν απάντησε σε ερωτήσεις, όμως ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης επέμεινε να του θέσει ερωτήματα, τα οποία φυσικά παρέμειναν αναπάντητα.

Συγκεκριμένα ρώτησε αν υπάρχουν funds που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στη μετοχική σύνθεση καναλιών, αν τα κανάλια προσδοκούν τέτοιες επενδύσεις κι αν αυτά τα funds συνδέονται με τις «πολλαπλώς ανακεφαλαιοποιημένες με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων ελληνικές τράπεζες». Αναρωτήθηκε ακόμη αν δύναται κάποιος ιδιοκτήτης καναλιού να συστήσει fund προκειμένου να μεταβιβάσει τις μετοχές του.

Συγχαρητήρια στη Ν. Κεραμέως από τα κολέγια

Συγχαρητήρια στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως... «για την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε στο να ανακαλέσει τον προηγούμενο νόμο του κ. Γαβρόγλου» έδωσε ο Βασίλης Δασκαλάκης από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων. Ικανοποίηση για τη ρύθμιση για τα μεταπτυχιακά, αλλά προβληματισμό για την αναγνώριση των πτυχίων ξένων πανεπιστημίων εξέφρασε η Μαρία Νικολαΐδου από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Θετική στάση για τις ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά, αλλά και για την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ εξέφρασε ο Γεράσιμος Σιάσος από την ΠΟΣΔΕΠ. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θόδωρος Τσούχλος εξέφρασε την αντίθεσή του με τις ρυθμίσεις για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία.

"Το άσπρο μαύρο" επιχείρησε να κάνει ο Γ. Βρούτσης

Ο Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έχει «στον πυρήνα του»... τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη στήριξη της κυβέρνησης στον «υγιή, ακηδεμόνευτο, μακριά από κόμματα συνδικαλισμό». Υποστήριξε ότι η εξαίρεση από τις κλαδικές συμβάσεις αφορά μόνο επιχειρήσεις «στο χείλος της καταστροφής», ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, παρά μόνο «δυνητικά τη δίνουμε ως εργαλείο». Ακόμα ότι «με Ν.Δ. αποκλιμακώνεται η ανεργία» θέτοντας ως στόχο να είναι κάτω του 15% στο τέλος του 2020.

Η προσπάθεια του Γ. Βρούτση να κάνει «το άσπρο μαύρο» στηλιτεύτηκε από την αντιπολίτευση. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς αναρωτήθηκε από πού αντλεί αυτήν την «έπαρση» ο υπουργός προειδοποιώντας ότι με τις εξαιρέσεις που προωθούνται πρακτικά κάθε επιχείρηση θα μπορεί να εξαιρείται από την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων.

«Μεγαλύτερη συστολή» συνέστησε στον Γ. Βρούτση κι ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης, ενώ ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης παρατήρησε ότι η τρόικα ήταν πιο ειλικρινής από τον Γ. Βρούτση όταν κατάργησε πλήρως τις συλλογικές συμβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL