Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Δ.Παπαδημούλης: Όσο και να χτυπιέται το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ.Παπαδημούλης: Όσο και να χτυπιέται το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια (Video)

«Πρέπει Αθήνα και Λευκωσία, Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, να ζητήσουν την ενεργοποίηση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αυτό είναι το εθνικό και πατριωτικό "πρέπει"», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοτπικό ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο Ερντογάν ξεκίνησε την παράνομη επίθεση στη βόρεια Συρία με τις πλάτες του Τραμπ. Η αντίδραση της ηγεσίας της ΕΕ είναι χλιαρή κι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι όχι λόγια, αλλά κυρώσεις. Είναι ώρα και η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από τους «28», στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται σε δυο μέρες, να αρχίσουν επιτέλους να εφαρμόζονται κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας».  

https://www.youtube.com/embed/LM2ZoUByNZ4

«Οι μεγάλοι του κόσμου κάνουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πλάτες. Ανοιχτά ο Τραμπ κι ο Πούτιν και οι Ευρωπαίοι, που είναι κατά τι πιο αυστηροί, μένουν στα λόγια και δεν κάνουν έργα. Επειδή εμείς είμαστε στη γειτονιά», σημείωσε ο Δ.Παπαδημούλης. 

Επιπλέον σημείωσε ότι «είναι γεγονός, ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή έχουμε μπίζνες με την Τουρκία κι επειδή πουλάνε και όπλα στον Ερντογάν, είναι διστακτικές. Αλλά αν δεν βάλουμε ένα φρένο τώρα, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα». 

«Στο θέμα του προσφυγικού -μεταναστευτικού περιμένω από την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια εθνική γραμμή, σε ένα κοινό πλαίσιο με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο έντασης του προσφυγικού και μεταναστευτικού, πολύ περισσότερο όταν έχουμε τον Ερντογάν να παίζει με τις στρόφιγγες και να απειλεί. Εκεί χρειαζόμαστε σοβαρό εθνικό σχέδιο κι όχι μικροκομματική αντιπαράθεση, καθώς και αύξηση της πίεσης στην Ευρώπη, προκειμένου να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση» σχολίασε ο ίδιος. 

Ακόμη ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι «το 2015 πέρασαν από την Ελλάδα 1 εκατ. πρόσφυγες. Σήμερα, το 1ο δεκάμηνο του 2019, με τις αυξήσεις που έχουμε, έχουν περάσει 45.000. Άρα, πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα ως χώρα και να μην μετατρέπεται το προσφυγικό σε θέμα μικροπολιτικού πινγκ πονγκ». 

«Είναι σίγουρο ότι αυτό το φαινόμενο έχει και προσφυγική και μεταναστευτική διάσταση και η δυσκολία έγκειται στο ότι έρχονται άνθρωποι χωρίς χαρτιά. Και χρειάζεται μια υποχρεωτική διαδικασία, με βάση τη διεθνή νομοθεσία, για να ξεχωρίσεις ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης» πρόσθεσε ο Δ.Παπαδημούλης και υπογράμμισε ότι «οι θεωρίες των ακροδεξιών της ΝΔ, Βορίδη και Γεωργιάδη, ότι δήθεν μόνο το 7% είναι πρόσφυγες, διαψεύδονται από τον ΟΗΕ. Πιστεύω, επίσης, ότι οι υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση, ότι σε έναν χρόνο θα στείλει πίσω 10 ή 20 χιλιάδες, θα αποδειχθούν ανέφικτες». 

«Όταν βρίσκεις έναν πρόσφυγα ή μετανάστη στα νερά σου ή σε διεθνή ύδατα, δεν μπορείς ούτε να τον σκοτώσεις, ούτε να τον αποφύγεις. Ο Μητσοτάκης στα διεθνή φόρα ακολουθεί γραμμή Τσίπρα στο προσφυγικό.  Στο εσωτερικό προεκλογικά είχε μια γραμμή, που ακουμπούσε σε ακροδεξιά ατζέντα, για να του φέρει ψήφους. Αυτή του έφερε ως ηχώ τις ανακοινώσεις τύπου ΟΝΝΕΔ Πεντέλης. Τι διαφορά είχε, όμως, αυτό το ρατσιστικό παραλήρημα της προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης σε σχέση με όσα λένε καθημερινά οι Βορίδης - Γεωργιάδης; 

» Ο καθένας θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Εγώ αυτό που ξέρω από τη νέα κυβέρνηση είναι ότι ο Χρυσοχοΐδης όταν πήγε στη Μόρια στις αρχές Ιουλίου είπε ότι η κατάσταση εκεί ήταν πολύ καλή. Τότε είχε 5.000, τώρα έχει 13.000 ανθρώπους. Επίσης, ξέρω ότι αυτό το διάστημα η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα λέει άλλα μέσα και άλλα έξω, όπως και βλέπω ότι το θέμα αυτό μετατρέπεται σε ζήτημα εσωτερικής αντιπαράθεσης και εντός της ΝΔ. 

» Σε αυτό το θέμα περιμένω από την κυβέρνηση, που τώρα είναι αναγκασμένη να διαχειριστεί το πρόβλημα, να υιοθετήσει -μακριά από κραυγές- μια εθνική γραμμή, σε ένα κοινό πλαίσιο με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα». 

Επιπρόσθετα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ξεκαθάρισε ότι «όσο και να χτυπιέται το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση Τσίπρα -με όλα τους τα λάθη- κυβέρνησαν πολύ καλύτερα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, την έφεραν σε ανάπτυξη και μείωσαν κατά 10 μονάδες την ανεργία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι πολύ πιο ώριμος και έτοιμος, γιατί έχει διατελέσει για 4,5 χρόνια ως κορμός στη διακυβέρνηση του τόπου. Και οφείλει να κάνει συλλογικά και ήρεμα την αποτίμηση αυτής της θητείας, για να δούμε τα πολλά και σημαντικά που πετύχαμε. 

» Ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλες του τις αδυναμίες και τα λάθη, έχει κυβερνήσει πολύ καλύτερα από τη ΝΔ, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Παρά την ήττα του, έχει πάρει ένα ποσοστό σχεδόν 32% και είναι μακράν το ισχυρότερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και μια από τις 2-3 μεγαλύτερες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. 

» Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν αδιαμφισβήτητο ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει ένα πολύ ισχυρό έρεισμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η αίσθησή μου είναι ότι αν κάνουμε, χωρίς εσωκομματικές σκοπιμότητες, αυτή την αποτίμησηκαι δεν φοβηθούμε να δούμε τα λάθη μας, θα έχουμε τη μεγαλύτερη πιθανότητα, με πολλή δουλειά, να είμαστε ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. 

» Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο λάθος εκείνης της περιόδου ήταν η ανάθεση του κρίσιμου Υπουργείου Οικονομικών στον ΓιάνηΒαρουφάκη. Και προσωπικά, ήδη από τον Δεκέμβρη του 2014 είχα εκφράσει στον Αλέξη Τσίπρα τις επιφυλάξεις μου για την ανάθεση αυτού του Υπουργείου στον Βαρουφάκη. 

» Προφανώς οι υπουργοί ορίζονται απόν τον πρωθυπουργό. Όλα τα καλά, που είναι πολλά, τα πιστώνεται ο επικεφαλής και πρόεδρος του κόμματος -και πρωθυπουργός εκείνη την περίοδο- και τις όποιες αδυναμίες και λάθη, τα χρεώνεται επίσης ο επικεφαλής. 

» Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη, η οποία ήταν σε έναν μνημόνιο, που είχε προκαλέσει μια ύφεση 25%, γιατί το 2009 - και οι Έλληνες δεν είναι Λωτοφάγοι- η χώρα αφέθηκε από τη ΝΔ, που είχε πρωθυπουργό τον Καραμανλή,με έλλειμμα 15,1% και είχε ένα τεράστιο χρέος. 

» Την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας και τα μνημόνια την έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με μεγαλύτερη αυτή της ΝΔ, γιατί στα χρόνια που κυβερνούσε εκτινάχθηκε το έλλειμμα και το χρέος, με ένα όργιο πελατειακού κράτους, σπατάλης και διαφθοράς. 

» Μέχρι στιγμής η οικονομία βαδίζει πατώντας στα θετικά και στα έτοιμα που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα. Και με την ελάφρυνση του χρέουςκαι με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και με το πλεόνασμα και με τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης και με τη μείωση της ανεργίας. 

» Η θεωρία που ακούω σε πολλά κανάλια, από δημοσιογράφους και εκδότες, ότι τα πράγματα ήταν χάλια, είχαμε 4ο μνημόνιο, ήμασταν χρεοκοπημένοι, δεν έβγαιναν τα νούμερα κι ήρθε ο Μητσοτάκης - ως ο καλύτερος πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση και μετά- και ξαφνικά μέσα σε 3 μήνες έφτιαξαν όλα, δεν είναι αληθής και δεν πείθει. 

» Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα κριθεί από τα έτοιμα του Τσίπρα, αλλά σε ό,τι αποτελεί 100% δική της ιδιοκτησία, δηλαδή στον προϋπολογισμό του '20. Εκεί, λοιπόν, οι προβλέψεις της κυβέρνησης στο προσχέδιο, γιατί ακόμα δεν έχει κατατεθεί το σχέδιο, είναι ότι θα πετύχουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, όταν προεκλογικά έλεγαν 4%.Κατά τη γνώμη μου κι αυτό ακόμα είναι πάρα πολύ αισιόδοξο, καθώς κανείς διεθνής οργανισμός -Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ- δεν προβλέπει παραπάνω από 2%. Μακάρι να το πιάσουμε. 

» Μας έλεγαν, επίσης, ότι τα μέτρα του '19 είναι δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Τώρα μας λένε ότι πιάνουμε τον στόχο του πλεονάσματος και μπορεί να περισσέψει κάτι, ώστε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Στο δε θέμα των φοροαπαλλαγών, ο Μητσοτάκης είχε τάξει προεκλογικά φοροαπαλλαγές 6 δισ., τη στιγμή που το προσχέδιο του προϋπολογισμού υλοποιεί 1,2 δισ., το 1/6 δηλαδή, με καθαρή απόδοση 1 δισ. και οι υπόλοιπες πάνε στις καλένδες. Είχε τάξει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τώρα αυτά πάνε από το '21 και μετά. Και για τον διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης θα πέσει έξω κατά τη γνώμη μου. 

» Κατά συνέπεια, όλα αυτά περί κλίματος μένει να επιβεβαιωθούν στον προϋπολογισμό του ’20. Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αν υπάρχει κάτι θετικό να το στηρίζουμε, αλλά και αυτή την ταξικά και κοινωνικά μεροληπτική πολιτική φοροαπαλλαγών δεν τη θεωρούμε σωστή. Από το 1,2 δισ. φοροαπαλλαγές και φορομειώσεις που κάνει ο προϋπολογισμόςΜητσοτάκη για το ’20, τα 758 εκατ. ευρώ πάνε για τις επιχειρήσεις. Κι από τον ΕΝΦΙΑ τα 200 παραπάνω, που έλεγε ότι δεν υπάρχουν αλλά τα βρήκε, πάνε στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL