Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Θαύμα Μητσοτάκη με πλεόνασμα - φόρους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θαύμα Μητσοτάκη με πλεόνασμα - φόρους!

“Τούμπα” και στο σκέλος που αφορά τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι “το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων” κι ενώ προεκλογικά είχε εγκαλέσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -με αφορμή τη θέσπιση του θετικού μέτρου- ότι “θέλει πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων”! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times» Ρότζερ Κοέν, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum- ισχυρίστηκε ότι “πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό. Τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019”, αποφεύγοντας ωστόσο να τεκμηριώσει πώς επήλθε αυτή η μεταστροφή στο δημοσιονομικό πεδίο.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, χωρίς να αναφερθεί στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής. Αντίθετα πρόταξε το τρίπτυχο «Αλλαγή φορολογικής πολιτικής, φορολογικές περικοπές για όλους, όχι μόνο για τους λίγους, και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στην ακίνητη περιουσία». Στον απόηχο ωστόσο της οριζόντιας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που προώθησε η κυβέρνησή του προς όφελος των ιδιοκτητών μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δήλωσε ότι σέβεται τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο θεωρεί ”λάθος την κίνησή του για μείωση των φόρων για τους πλούσιους”!

"Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι"!

Ο πρωθυπουργός, παρακάμπτοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν οι αντεργατικές διατάξεις του “αναπτυξιακού” νομοσχεδίου, δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι “οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι που εμμένουμε στο σχέδιό μας. Θέτουμε ετήσιους στόχους. Θα χρησιμοποιήσουμε τον μήνα του μέλιτος για να διατηρήσουμε τη θετική δυναμική». Στο ίδιο μοτίβο επισήμανε: “Ας αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια γενική αισιοδοξία. Υπάρχει η πεποίθηση για μια νέα αρχή, για εφαρμογή πραγματικής αλλαγής”. Επανήλθε δε στην “καραμέλα” ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία», δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο πριν από λίγο καιρό”.

Ηγέτης της... Οικολογίας!

Στο φόντο δε των επικρίσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF, Greenepeace) για τις “βλαπτικές διατάξεις αναφορικά με το περιβάλλον” που εμπεριέχει το πολυνομοσχέδιο, ο Κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να... εκμυστηρευτεί ότι “ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω τον χώρο της Οικολογίας”, καθώς υποστήριξε ότι “στην Ελλάδα δεν έχουμε ‘πράσινο κόμμα’”. Πραγματοποιώντας επιπλέον ασκήσεις φθηνού λαϊκισμού, επισήμανε ότι “κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες”.

Αποσιώπηση των αντεργατικών διατάξεων

Κυβερνητικές πηγές ωστόσο, επιδιώκοντας να εξωραΐσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα», επισημαίνουν ότι “οι σαρωτικές παρεμβάσεις που περιέχονται επιτρέπουν τη διαμόρφωση γόνιμου εδάφους και φιλικού κλίματος για νέες επενδύσεις, αφήνοντας πίσω τα εμπόδια του παρελθόντος. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι η ευέλικτη διαδικασία που εισάγει η νέα νομοθεσία, επιτρέπει τη δημιουργία πολλών και κατά τεκμήριο καλών θέσεων εργασίας”, αποσιωπώντας την πρόβλεψη για καταστρατήγηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων! Αντιθέτως, οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι στόχος του νομοθετήματος είναι “να διασφαλίσει τον κόσμο της επισφαλούς εργασίας” και -με το βλέμμα στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο- “να στηρίξει την υγιή, διαφανή και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών εταίρων”!

Ευχολόγιο επενδύσεων

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει σε παραπλανητικούς τόνους ότι “ύστερα από δέκα χρόνια ύφεσης και μιζέριας, για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, είναι απαραίτητη μια επενδυτική έκρηξη”. Καταλήγει δε με το ευχολόγιο “να γίνει η Ελλάδα προορισμός διεθνών και κοινωνικά επωφελών επενδύσεων προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη για όλους και να ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα των πολιτών να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο με λιγότερους φόρους, καλύτερες κοινωνικές παροχές, περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές”...

ΔΗΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΙ" ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Ευ. Τσακαλώτος: "Οι συνήθεις φοροφυγάδες θα έχουν παγώσει"

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε στοχευμένη μείωση των φόρων και αύξηση των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών

“Από την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum καταλάβαμε τα εξής” επισήμανε σε σκωπτικό τόνο ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτος:

1. Ότι με μαγικό ραβδί μπορείς να μετατρέψεις προς το τέλος της χρονιάς ένα δημοσιονομικό κενό σε πλεόνασμα χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση ούτε από την πλευρά των εσόδων ούτε από την πλευρά των δαπανών.

2. Ότι, παρά τα όσα έλεγε για το κοινωνικό μέρισμα (φιλοδωρήματα, δωράκια κ.λπ.) τώρα καταλαβαίνουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι σημαντική παρέμβαση «για την στήριξη των ασθενέστερων».

3. Ότι η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των φορολογικών συντελεστών και δεν χρειάζεται ενισχυμένους ελέγχους. Οι συνήθεις φοροφυγάδες μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα έχουν παγώσει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καθιστά σαφές ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε μια πολύ περισσότερο ισορροπημένη πολιτική στοχευμένης μείωσης των φόρων και αύξησης των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, γιατί μόνο όταν οι πολίτες αισθάνονται την κοινωνική δικαιοσύνη που θα επιτρέπει την ικανοποίηση των αναγκών τους μπορούμε να προσδοκούμε  και σε αυξημένη φορολογική συμμόρφωση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL