Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
"Αυτοσυγκράτηση" συστήνει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αυτοσυγκράτηση" συστήνει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία

“Αυτοσυγκράτηση” περιορίστηκε να συστήσει στην Τουρκία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για τη στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιχείρησε να αναδείξει το... ανθρωπιστικό πρόσωπο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας καθώς προέταξε την ανάγκη “να μειωθεί ο ανθρώπινος πόνος” θέτοντας τον στόχο - ευχή “να είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του”. Κατά τα άλλα ο Γ. Στόλτενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Κ. Μητσοτάκη “ήταν πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο”, ενώ αρκέστηκε στη δέσμευση πως “θα βοηθήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης”.

Ετεροχρονισμένη καταδίκη

“Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και συνθηκών” επεσήμανε -μετά από ένα 24ωρο αφωνίας- ο πρωθυπουργός ορίζοντας ως “χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων”. Προφανώς δεν εισακούστηκε από τον συνομιλητή του. Σημειώνεται πάντως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκος διαβλέπει πιθανές “μεταναστευτικές” και όχι προσφυγικές ροές από τη Συρία!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού”. Όπως είπε, πρόκειται “για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε με την επισήμανση ότι «είναι ξεκάθαρο πως η λύση στη Συρία πρέπει να είναι πολιτική” και συμπλήρωσε ότι “μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες δεν βοηθούν. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτή η επέμβαση δεν θα επιτρέψει σε δυνάμεις που τώρα είναι ηττημένες και διάσπαρτες να ανασυνταχθούν».

ΥΠΕΞ: Από το "λάθος" στην "καταδίκη"

“Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζει τη νέα μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας σε έδαφος κυρίαρχου κράτους και την καλεί να θέσει άμεσα τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΑ Συρία” επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογραμμίζει δε ότι “μια βιώσιμη λύση στη συριακή διαμάχη δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα” και συμπληρώνει ότι “η Τουρκία καθίσταται υπεύθυνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τις δυνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες της επιχείρησής της στη Συρία”. Προχθές ωστόσο προκάλεσε αίσθηση η διαπίστωση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια (ΕΡΤ) ότι «κάνουν πολύ μεγάλο λάθος οι Τούρκοι» για την εισβολή στη βόρεια Συρία.

Ίσες αποστάσεις

“Χάδια” προς την πλευρά του Τ. Ερντογάν επεφύλαξε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφορικά με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Άγκυρας. “Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτεμπεργκ διατηρώντας την τακτική των ίσων αποστάσεων.

Για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί λύση, αλλά ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του μεταναστευτικού».

“Η Ελλάδα θέτει μονίμως τα ζητήματα αυτά και εντός του ΝΑΤΟ. Από ένα σημείο και πέρα η τακτική ίσων αποστάσεων έως έναν βαθμό μπορεί να είναι αναμενόμενη, θεωρώ όμως ότι είναι τακτική η οποία αδικεί την Ελλάδα” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Διότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι θύμα παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για την Κύπρο με τα ζητήματα των τουρκικών παραβιάσεων” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Απροετοίμαστο το ΝΑΤΟ για "κυρώσεις"

Σε ερώτηση ωστόσο αν ο ίδιος θα ζητήσει συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας είπε ότι “δεν είμαι ακόμα έτοιμος να σας απαντήσω, είναι πολύ νωρίς”! “Τα ζητήματα θα συζητηθούν και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της Ευρώπης στο ζήτημα αυτό θα είναι οργανωμένη και συντεταγμένη” αρκέστηκε να σημειώσει επιμένοντας στην πολιτική κατευνασμού του Τούρκου Προέδρου.

Διεθνείς πρωτοβουλίες ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Κάλεσμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για διαμαρτυρία στις 6 μ.μ. στην τουρκική πρεσβεία

“Η τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία συνιστά δραματική εξέλιξη”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, καταδικάζοντας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης την παράνομη εισβολή στη Συρία.

Ο Αλ. Χαρίτσης σημείωσε (ΕΡΑ) ότι “πρόκειται για εισβολή που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο” και υπογράμμισε ότι “υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνευση και δεν οδηγεί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη μείωση των προσφυγικών ροών, αλλά σε νέα κύματα προσφύγων και πιθανώς στην επανενεργοποίηση του ISIS”. “Πιστεύουμε”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι “θα πρέπει να ληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο τόσο από τον ΟΗΕ όσο και συνολικά από τη διεθνή κοινότητα, για να αποτραπούν χειρότερες εξελίξεις”.

"Απαιτούμε τη διακοπή κάθε επιθετικής ενέργειας και την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Βόρεια Συρία", σημειώνει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 18.00, έξω από την Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα (Βασιλέως Γεωργίου Β’ 11). Η Νεολαία εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στον Κουρδικό λαό, τους μαχητές και τις μαχήτριες που επί χρόνια αγωνίζονται ενάντια στις τρομοκρατικές δυνάμεις του ISIS και σήμερα δίνουν τη μάχη απέναντι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL