Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μετατρέπεται ο ΕΟΔΥ - Ο ΕΟΔΥ θα εξαιρείται από την εποπτεία του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις... * Γεγονός "ιδιαίτερα προβληματικό για έναν φορέα με αυτό το παρελθόν" τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ / Ανδ. Ξανθός: "Επιστροφή στην κανονικότητα της αδιαφάνειας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μετατρέπεται ο ΕΟΔΥ - Ο ΕΟΔΥ θα εξαιρείται από την εποπτεία του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις... * Γεγονός "ιδιαίτερα προβληματικό για έναν φορέα με αυτό το παρελθόν" τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ / Ανδ. Ξανθός: "Επιστροφή στην κανονικότητα της αδιαφάνειας"

«Το σήμα που δίνει το υπουργείο Υγείας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα της αδιαφάνειας και της ρουσφετοκρατίας» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ο Ανδ. Ξανθός υπογράμμισε ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου αποτελεί «λαθροχειρία», καθώς ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ιδρυθεί με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε όμως ότι η κυβέρνηση προχωρά σε σειρά σημαντικών αλλαγών στη λειτουργία του ΕΟΔΥ, που θυμίζουν τη λειτουργία του προκατόχου του ΕΟΔΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της «επιτομής της διαφθοράς και της φαυλότητας».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ο ΕΟΔΥ θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου κι όχι ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως είχε ορίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αν. Ξανθός επισήμανε ότι έτσι ο ΕΟΔΥ εξαιρείται από την εποπτεία του ΑΣΕΠ όσον αφορά τις προσλήψεις προσωπικού, γεγονός που χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προβληματικό για έναν φορέα με αυτό το παρελθόν».

Σχεδιάζουν επιστροφή εμπλεκομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ

Μάλιστα, ο Αν. Ξανθός υπονόησε ότι η κυβέρνηση πιθανόν να σχεδιάζει με αυτόν τον τρόπο την επαναφορά «από το παράθυρο» όσων υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ απολύθηκαν λόγω της εμπλοκής του με τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη λειτουργία του Κέντρου. Επέκρινε και τη μείωση των προσόντων του προέδρου του ΕΟΔΥ, που πλέον υποχρεούται να έχει πτυχίο ΑΕΙ, αλλά όχι απαραίτητα εμπειρία στον χώρο της Υγείας. Επίσης καταργείται το επιστημονικό συμβούλιο του ΕΟΔΥ.

Όσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ο Αν. Ξανθός ζήτησε να ενισχυθεί ο εποπτικός ρόλος του υπουργείου Υγείας και έναντι των καπνοβιομηχανιών, ιδιαίτερα στον τομέα της διαφήμισης των καπνικών προϊόντων. Διαφώνησε επίσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΟΠΥΥ στην επιτροπή που κάνει κλινική αξιολόγηση των φαρμάκων, καθώς με τη συμμετοχή αυτή «συμπλέκεται το κριτήριο του κόστους».

Ευελιξία θέλει ο Β. Κικίλιας

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ισχυρίστηκε ότι ο ΕΟΔΥ μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ ώστε να αποτελέσει «έναν οργανισμό ευέλικτο για να αντιμετωπίζει το έκτακτο γεγονός και να παρεμβαίνει σε κρίσεις όπως το μεταναστευτικό». Ισχυρίστηκε ότι αυτή η νομική μορφή επιτρέπει στον ΕΟΔΥ με μεγαλύτερη ταχύτητα να προσλάβει προσωπικό για να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον υπεραμύνθηκε της μείωσης των προσόντων του προέδρου του ΕΟΔΥ ώστε να μην έχει απαραίτητα εμπειρία από τον χώρο της Υγείας υποστηρίζοντας ότι τόσα χρόνια «αναγκάσαμε επιστήμονες και καθηγητές να κάνουν τους μάνατζερ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL