Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Απολογία της Ελ. Ζαρούλια: / Απολογία της Ελ. Ζαρούλια: Η Χ.Α. είναι η οικογένειά μου και τη φροντίζω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απολογία της Ελ. Ζαρούλια: / Απολογία της Ελ. Ζαρούλια: Η Χ.Α. είναι η οικογένειά μου και τη φροντίζω

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Πρώτο, δεύτερο, τρίτο κύμα φεμινισμού. Αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, σουφραζέτες, κίνημα για την ισότητα των δύο φύλων και την ισότιμη εκπροσώπησή τους στην πολιτική και την κοινωνική ζωή. Όλα γκρεμίζονταν σαν χάρτινος πύργος χθες την ώρα που η Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος Μιχαλολιάκου, εξηγούσε στο Τριμελές Εφετείο του Αρείου Πάγου ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι να φροντίζει για την «ξεκούραση του πολεμιστή».

Εισερχόμενη στην αίθουσα, συνοδευόμενη από τον Τάκη Μιχαλόλια, παραδοσιακό επικεφαλής του νομικού τμήματος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αυτή τη δίκη, καθώς έως τώρα είχε αφήσει τη διεύθυνσή της στους γιους του, η Ζαρούλια δημιούργησε ένα πρώτο μικρό επεισόδιο όταν απαίτησε να μην φωτογραφηθεί καθόλου στο εδώλιο. Και όταν τελικά στάθηκε εκεί, προσπάθησε να κάνει σαφές ότι η ιδιότητά της ως γυναίκα, την καθιστά εξ αρχής αθώα. Στο ερώτημα αν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, απάντησε: «Τι σημασία έχει να είμαι ή να μην είμαι μέλος; Είμαι η γυναίκα του γραμματέα. Είναι η οικογένειά μου και τη φροντίζω».

Στο ερώτημα αν παρακολουθούσε ή συμμετείχε στις δράσεις της Χρυσής Αυγής απάντησε ότι «εγώ ασχολούμουν με το παιδί» -το δικό της και του γραμματέα επίσης. Και όταν ρωτήθηκε από πού έμαθε για τη δολοφονία Φύσσα και τι έκανε μετά, απάντησε με απόλυτη φυσικότητα: «Πήγα να ξυπνήσω τον γραμματέα».

Η Ζαρούλια κλήθηκε βέβαια να απολογηθεί και για τη δική της δράση ως βουλευτής και ειδικά για την περίφημη φράση στην οποία χαρακτήρισε τους μετανάστες «υπανθρώπους». Αφού πρώτα προσπάθησε αποτυχημένα να πείσει ότι δεν το είπε με ρατσιστική χροιά και ότι κατά τη γνώμη της «υπάνθρωπος είναι όποιος διαπράττει έγκλημα, Έλληνας, λευκός ή έγχρωμος (sic)», κατέληξε ότι το πρόβλημα ξεκινά από την απειρία της. «Ήταν η πρώτη μου ομιλία στη Βουλή και είχα τρακ» είπε, ωσάν ο χαρακτηρισμός της να ήταν κάποιο σαρδάμ.

Νωρίτερα είχε απολογηθεί ο Αντ. Γρέγος, πάλαι ποτέ βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο οποίος δήλωσε άγνοια για τα γεγονότα της δολοφονίας Φύσσα, της επίθεσης στο ΠΑΜΕ και τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, δηλώνοντας ότι αυτός «δεν ξέρει κατά πού πέφτει ο Πειραιάς» -δήλωση που ίσως αποσκοπεί να αυξήσει τη δημοφιλία του στον μικρό θύλακο ακροδεξιών οπαδών του ΠΑΟΚ, από τον οποίον προέρχεται.

Η προσπάθειά του να διαχωρίσει τις οργανώσεις της Χ.Α. στον Βορρά από αυτές της Αθήνας πάντως ήταν σε όλη την απολογία του έμμεση πλην σαφής και, σε αντίθεση με άλλους βουλευτές, έδωσε στοιχεία για την οργανωτική λειτουργία της ναζιστικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, προφανώς επενδύοντας στο γεγονός ότι η τοπική αυτή δεν βαρύνεται με σειρά εγκλημάτων, όπως εκείνη του Πειραιά.

Ερωτώμενος πάντως για τα τάγματα εφόδου απάντησε ότι δεν υπάρχουν τέτοια στη Χρυσή Αυγή και δεν έχει ακούσει ποτέ κάτι γι’ αυτά. Και αφού το σκέφτηκε λίγο, πρόσθεσε: «Τάγματα Εφόδου υπάρχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΚΕΕΡΦΑ και την ΟΡΜΑ». Δήλωση εξαιρετικής ιστορικής ακρίβειας, δεδομένου ότι είναι γνωστό πως τα τάγματα εφόδου αποτελούν παράδοση της Άκρας Αριστεράς όσο αποτελούν παράδοση του ναζισμού οι τροτσκιστικές συνιστώσες.

Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Πολύβιος Ζησιμόπουλος, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη παρουσία αντιφασιστικών οργανώσεων που καλούν σε συγκέντρωση από το πρωί έξω από το Εφετείο.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Να συντρίψουμε τον φασισμό και στην κοινωνία

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από τέσσερα χρόνια στο ακροατήριο, συνεχίζεται και έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία, με τις απολογίες της πρώην Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, με την Ελένη Ζαρούλια και τον Αντώνη Γρέγο να απολογούνται για τη σχέση τους με την εγκληματική οργάνωση.

«Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους» τονίζει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει αναλυτικά τα εξής στην ανακοίνωσή της:

«Υπό το βάρος των ατράνταχτων αποκαλύψεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η εγκληματική οργάνωση έχει απολέσει κάθε νομιμοποίηση στην κοινωνία και πρόσφατα υπέστη μια βαριά πολιτική ήττα μην κατορθώνοντας να συγκεντρώσει εκλογικό ποσοστό ικανό να τη βάλει στη Βουλή. Αυτή η εξέλιξη γιγάντωσε τις εσωτερικές της αντιδικίες και την οδηγεί σε πλήρη διάλυση, με πάμπολλα στελέχη να αποχωρούν, γραφεία να κλείνουν και τη κρατική χρηματοδότηση να διακόπτεται εντελώς.

Με την ακροαματική διαδικασία να ολοκληρώνεται και τα αποδεικτικά στοιχεία να βαραίνουν στις πλάτες των κατηγορουμένων, η θεσμική αναγνώριση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και η σκληρή ποινική της καταδίκη βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ.

Ιδίως τώρα, η διαρκής ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις των δικάσιμων όσο και η συστηματική παρουσία στις αίθουσες διεξαγωγής της δίκης θα δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ελληνική κοινωνία έχει διαλέξει πλευρά απέναντι από το νεοναζιστικό μόρφωμα, τις αντιλήψεις και τις πρακτικές του.

Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους, έως ότου οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής να βρεθούν στη φυλακή, με πρόταγμα την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική ισότητα.

Η μάχη, όμως, απέναντι στον φασισμό και τον ρατσισμό δεν εξαντλείται εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε κάθε μέρα, με κάθε τρόπο, σε κάθε κοινωνικό χώρο, για να επικρατήσει η αλληλεγγύη και να συντριβούν οριστικά οι ιδέες της ξενοφοβίας και του μίσους.

Έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε τον Παύλο Φύσσα, τον Σαχζάτ Λουκμάν, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τα πογκρόμ εναντίων μεταναστών, τη δράση των ταγμάτων εφόδου, τα εκατοντάδες θύματα της Χρυσής Αυγής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL