Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Η Ν.Δ. (ξαν)ανοίγει τον δρόμο στον υποκατώτατο μισθό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. (ξαν)ανοίγει τον δρόμο στον υποκατώτατο μισθό

Αρνήθηκε η Ν.Δ. να στηρίξει προοδευτικές αλλαγές στο σύνταγμα όσον αφορά τα ανθρώπινα, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Ουσιαστικά η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να στηρίξει την κοινωνική ασφάλιση και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως αποσκοπούσαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να σεβαστούμε κάποιες διατυπώσεις που έχουν αντέξει στον χρόνο και που διαθέτουν μια υφολογική ιδιαιτερότητα που τις καθιστά κυριολεκτικά κείμενα μιας ποιητικής οντότητας» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας υποστηρίζοντας ότι τα δικαστήρια με τις αποφάσεις τους λύνουν προβλήματα που παρουσιάζονται.

Και για την κοινωνική ασφάλιση ο Κ. Τζαβάρας υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται να κάνουμε καμία τροποποίηση. Ήδη οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ερμηνευτικά, νομολογιακά, έχουν διαπλάσει, με την έννοια που είπα προηγουμένως περί επιείκειας και πλήρωσης των κενών που ενδεχομένως να αφήνει ο συνταγματικός νομοθέτης. Όμως, αυτή η δικαιοπλαστική εξουσία του δικαστή έχει διαμορφώσει ένα corpus κανόνων, αλλά και προσεγγίσεων κανονιστικών, που δεν αφήνει κανέναν ακάλυπτο».

«Κάθε μία από τις προτάσεις που κάνουμε έχει όχι απλώς πρακτικές συνέπειες, αλλά και εξαιρετικά άμεσες συνέπειες» απάντησε η Έφη Αχτσιόγλου υπενθυμίζοντας ότι «στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, στη μνημονιακή περίοδο, είδαμε πολύ συχνές παραβιάσεις από τον κοινό νομοθέτη των διατάξεων του συντάγματος που θα έπρεπε κανονικά να προστατεύονται».

Για να καταδείξει μάλιστα την αναγκαιότητα των αλλαγών ανέφερε πως, ενώ το σύνταγμα ορίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας, άρα δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση λόγω ηλικίας στην αμοιβή, «το 2012 ωραιότατα ήρθε ο κοινός νομοθέτης και θέσπισε τον υποκατώτατο μισθό». «Προτείνουμε πολύ απλά να προστεθεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής» πρόσθεσε.

Η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι μπορεί να συμφωνήσει μόνο στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στο ότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για τους κοινωνικά αδύναμους, όπως και για την κοινωνική ασφάλεια.

«Εγώ ανέμενα ότι η Ν.Δ. δεν θα συναινούσε στην αναθεώρηση αυτών των άρθρων» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να διαφωνήσει αντιπροτείνοντας και όχι «με βασικό επιχείρημα το ότι δεν χρειάζεται».

«Δυστυχώς είναι ο ‘ελέφαντας’ στην Αίθουσα» σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δίνοντας έμφαση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. «Βλέπω πάλι τον ίδιο υπουργό Εργασίας να επαναφέρει στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εκείνες τις απόψεις που μόνο το ΔΝΤ, όχι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ήθελε να επιβάλει στις εργασιακές σχέσεις, την πλήρη δηλαδή ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και την άρση των προστατευτικών όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ένα Μνημόνιο δηλαδή, τώρα που έχουμε φύγει από τα Μνημόνια και από την κρίση, και να ισχυρίζεται ότι ο νεοφιλελευθερισμός είναι απών» τόνισε.

"Φειδώ" ζητάει ο Λοβέρδος...

«Φειδώ και προσεκτική διατύπωση» στη συνταγματοποίηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της προστασίας των δημοσίων αγαθών ζήτησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL