Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Fast track επιστροφές και εμπόδια στην προσφυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Fast track επιστροφές και εμπόδια στην προσφυγή

Τις συνταγές των χωρών του Βίσεγκραντ επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης με όχημα το σχέδιο νόμου “για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου” που τέθηκε στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου.

“Κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό” ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας -υπό τη βαριά σκιά της τραγωδίας στη Μόρια-ανοίγοντας τον δρόμο των μαζικών απελάσεων, καθώς τέθηκε ο στόχος της “αύξησης των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020”. Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε δε την “κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται”, που παραπέμπει στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας.

“Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για την προσφυγική κρίση σε συνάντησή του με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές της Ν.Δ.!

Βέλη προς την ευρωτουρκική συμφωνία

Η κυβέρνηση -μέσω του υπ. Προστασίας του Πολίτη- επιδιώκει να αποτινάξει τις ευθύνες της καθώς υποστήριξε για πρώτη φορά ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε τη χώρα στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, την οποία ούτε καν εφάρμοσε σωστά”, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε καλέσει τη γειτονική χώρα “να πράξει πολλά περισσότερα για να εκπληρώσει το μερίδιό της στη συμφωνία”!

Το ακροδεξιό δόγμα της “αποτροπής” που διαφημίζει το Μ. Μαξίμου επιχειρείται να εφαρμοστεί και μέσω της “ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα”. Επιπλέον προβλέπεται “κατάρτιση λίστας ‘ασφαλούς χώρας’ ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα”, χωρίς να δίδονται περαιτέρω λεπτομέρειες!

Κεντρικός πυρήνας του σχεδίου νόμου (που αποσκοπεί στην επαναπροώθηση - εξπρές των θυμάτων των εμπόλεμων ζωνών) είναι η “επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης (ή απόρριψης) της αίτησης ασύλου”. Παραβιάζοντας τη διεθνή διαδικασία ανακοινώθηκε η “μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο”.

Σε αυτό το πλαίσιο “προβλέπεται για πρώτη φορά ότι, σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής”. Ορίζεται δε ως “στόχος να μην μπουν καθόλου στο σύστημα όσοι εξαρχής, ακόμα και πριν από την καταγραφή τους, δεν συμμορφώνονται”!

Η τιμωρητική λογική του σχεδίου νόμου προς τους “απείθαρχους” επιβεβαιώνεται και από την ειδική ρύθμιση που προβλέπει ότι “μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτησή τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός τριών ημερών. Και αυτό διότι συνάγεται ότι έχουν υποβάλει την αίτηση μόνο για να καθυστερήσουν την απομάκρυνσή τους”. Σε απειλητικό δε τόνο σημειώνεται ότι “σε κάθε περίπτωση παραβιάζουν το καθήκον συνεργασίας τους και αυτό επιφέρει συνέπειες”!

Ενδεικτική της κυβερνητικής αντίληψης ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για «γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλλουν αιτήματα ασύλου». Συν τοις άλλοις “αυστηροποιείται η έννοια της ευαλωτότητας”, καθώς “ευάλωτοι πλέον είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην Οδηγία και απαλείφεται το μετατραυματικό στρες”.

Στον απόηχο των αντιδράσεων διοικητικών δικαστών, δικηγόρων και οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων “διατηρούνται οι Επιτροπές Προσφυγών ως δεύτερος βαθμός κρίσης”. Ωστόσο αλλάζει η σύνθεση των επιτροπών προς το αυστηρότερο, καθώς “από δύο δικαστές και ένα μέλος από Ύπατη Αρμοστεία προβλέπουμε τρεις δικαστές» αναφέρεται χαρακτηριστικά!

Στο όνομα δε της επίσπευσης των διαδικασιών “προβλέπονται μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις, διότι έχει αποδειχθεί από τα στατιστικά των δικαστηρίων ότι η μονομελής σύνθεση εκδίδει τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα”, όπως σημειώνεται με κυνικό τρόπο!

Σε αυτό το πλαίσιο “θεσπίζονται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου. Τα Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής, αμέσως μετά την κατάταξη της αίτησης, ενημερώνουν τον αιτούντα για την πιθανή πορεία της υπόθεσής του. Έτσι ο αιτών ενημερώνεται ότι η αίτηση του μπορεί να απορριφθεί πολύ γρήγορα και θα υποχρεωθεί άμεσα σε επιστροφή”.

Παράλληλα “η προσφυγή στις Επιτροπές προϋποθέτει δικόγραφο με λόγους, και όχι ένα προεντυπωμένο έγγραφο που έως σήμερα χορηγείτο από την ίδια την υπηρεσία στους αιτούντες” καθιστώντας στην ουσία πιο δύσκολη την προσφυγή από έναν πρόσφυγα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη “συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα” κι ενώ μόλις στα τέλη Αυγούστου (ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές) εφαρμόστηκαν εκ νέου τα μέτρα αποσυμφόρησης.

Τα κυβερνητικά μέτρα παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο

ΣΥΡΙΖΑ: "Η Ν.Δ. στα πρότυπα Όρμπαν - Σαλβίνι"

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκαλύπτουν σε όλη την έκτασή του το αντιμεταναστευτικό μένος της Ν.Δ.” τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφού η κυβέρνηση αδράνησε επί δύο μήνες για τις μεταφορές προσφύγων από τα νησιά και μετά τα χθεσινά τραγικά συμβάντα που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση στη Μόρια βρίσκεται εκτός ελέγχου, η Ν.Δ. σήμερα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτό της Ακροδεξιάς στα πρότυπα Όρμπαν και Σαλβίνι, αυτών δηλαδή που επιδείνωσαν την προσφυγική κρίση για την Ελλάδα” υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα “παραβιάζουν ευθέως το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο» εστιάζει στο ότι:

- Προωθούν γενικευμένη κράτηση αιτούντων άσυλο σε κλειστά κέντρα - φυλακές.

- Προβλέπουν κατάλογο “ασφαλών τρίτων χωρών” που δεν πληρούν καμία απολύτως τέτοια προδιαγραφή.

- Προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών.

- Βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

Σε αυτό το πλαίσιο η αξιωματική αντιπολίτευση συμπληρώνει ότι “τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της κυβέρνησης συμπληρώνονται από την παντελή άγνοια για κομβικά ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τάζουν επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για εννεάμηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων άσυλο ‘με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις αρχές’, ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη"!

“Όσο για το σχόλιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη περί ‘γκουλάγκ’, φαίνεται”, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, “πως ο ίδιος, τώρα στα δύσκολα, είτε λόγω πανικού είτε για άλλους λόγους που οφείλει να εξηγήσει, ξέχασε όσα έλεγε πριν από έναν μήνα, όταν επισκέφθηκε το ΚΥΤ της Μόριας και μιλούσε για ‘θετική εντύπωση από την πληρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της χώρας το προσφυγικό’».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει με νόημα ότι “στις 30.6.2019 στη Μόρια διέμεναν 5.627, εκ των οποίων για 1.400 είχε αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός. Καμιά λοιπόν σχέση με τη σημερινή κατάσταση στη Μόρια, όπου διαμένουν άνω των 12.000 πολίτες τρίτων χωρών και συνολικά στα ΚΥΤ των νησιών άνω των 22.000”.

‘Όπως εξηγεί, “αυτό έγινε διότι η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Αυγούστου είχε παγώσει όλες τις διαδικασίες μεταφοράς ανθρώπων από τα νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL