Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Προσπάθεια διχασμού και των αποδήμων από τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσπάθεια διχασμού και των αποδήμων από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Να στρέψει την ομογένεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας ως όχημα -από τη Νέα Υόρκη- την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού! Να “συμβουλευτεί τον υπουργό του κ. Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος, ως συντάκτης της Έκθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έχει καταθέσει πρόταση που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ” καλεί τον πρωθυπουργό η αξιωματική αντιπολίτευση.

“Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυνταγματική αλλά και βαθύτατα προσβλητική” ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διχαστικούς τόνους, στο πλαίσιο συνομιλίας του με δημοσιογράφους μετά από εκδήλωση στο προξενείο της Ελλάδας. “Ουσιαστικά τους λέει (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσουν μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες ‘δεύτερης κατηγορίας’ και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη” κατέληξε στο ίδιο μοτίβο ο πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: "Η πρότασή μας είναι το πόρισμα της Επιτροπής"

“Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζεται ‘αντισυνταγματική’ και προσβλητική’ από τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πόρισμα που επεξεργάστηκε και κατέθεσε η επιτροπή που συστάθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο το πολιτικό φάσμα και εκπροσώπων των αρμόδιων ανεξάρτητων και δημόσιων αρχών” απάντησε η αξιωματική αντιπολίτευση”.

Υπογραμμίζει δε ότι “ήταν η Ν.Δ. εκείνη που επί δεκαετίες εκμεταλλευόταν το θέμα μόνο για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους, χωρίς τελικά να το επιλύει”. Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο κόμμα που κατέθεσε αναλυτική πρόταση η οποία κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου όλων των συμπατριωτών μας που ζουν έξω από την Ελλάδα, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει προ πολλού χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς”.

Η έκθεση της ΕΕΔΑ

Πράγματι, η έκθεση της ΕΕΔΑ που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι “η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα μετρά μόνο για τον προκαθορισμένο αριθμό εδρών βουλευτών Επικρατείας και δεν θα προσμετράται για την εξαγωγή του εκλογικού μέτρου σε επίπεδο Επικρατείας”.

Η Επιτροπή πρότεινε δε ομόφωνα να επιλεγεί η “αυτοπρόσωπη ψήφος” -και όχι η “επιστολική” όπως προτείνει η Ν.Δ.- σε ειδικά εκλογικά τμήματα, «καθώς η εν λόγω διαδικασία παρέχει τα περισσότερα εχέγγυα για την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, εξ ου και, πιθανότατα, αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή διεθνώς» όπως αναφέρει στην εισήγησή της...

Ο Κ. Μητσοτάκης -από το βήμα εκδήλωσης της ομογένειας στην Αστόρια- είχε δεν χαρακτηρίσει “απάτη” την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επεσήμανε σε υποκριτικούς τόνους ότι “με καλή διάθεση, και ακούγοντας πάντα τις προτάσεις και όλων των άλλων κομμάτων, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο ώστε το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, να μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας...” Προανήγγειλε δε και κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Λέξη για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο

«Tο κλίμα ήταν πολύ καλό» περιορίστηκε να αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης για τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Εντογάν σημειώνοντας ότι αποδίδει “μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών». Ισχυρίστηκε δε ότι έθεσε “όλα τα κρίσιμα ζητήματα από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ” παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές πηγές απέφυγαν να πραγματοποιήσουν σχετική νύξη μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο Κ. Μητσοτάκης ωστόσο ούτε και χθες -ενώπιον των Ελλήνων δημοσιογράφων- αναφέρθηκε στο ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο! "Δεν συζητήθηκαν ζητήματα του Αιγαίου. Κοιτάζουμε να χτίσουμε σε μια θετική και ειλικρινή πρώτη συνάντηση μια θετική ατζέντα” παραδέχθηκε άλλωστε -χωρίς περιστροφές προχθές-, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Χθες η έναρξη της προετοιμασίας για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε γενικόλογα η αμοιβαία επιθυμία για βελτίωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά και για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνουν (στην “Α”) ερωτήματα αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τους στόχους της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Υπενθυμίζουν δε ότι στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη (8.3.2016) οι τότε πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν υλοποιήσει τον στόχο της επικαιροποίησης του μνημονίου ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σιωπή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σιγήν ιχθύος τήρησε χθες ο πρωθυπουργός αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών (όπως και στην ομιλία του στην Αστόρια) καθώς -σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Ζ. Ζάεφ- απάντησε ότι «οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών (σ.σ.: Βόρεια Μακεδονία - Αλβανία) των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση”.

Σημειώνεται ότι ο Ζ. Ζάεφ ζητάει να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση καθώς θεωρεί ότι η χώρα του πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Περιμένουν αμερικανικά κεφάλαια

Τέλος, κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν στο... επιθετικό πωλητήριο της δημόσιας περιουσίας με το επιχείρημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης “αξιοποιεί τη μεγάλη ιστορία της χώρας και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και παρουσιάζει συγκεκριμένους τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν επενδύσεις, ενώ προωθεί και τη μείωση της φορολογίας, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, σε συνεννόηση και με το ΤΑΙΠΕΔ”! Σε αυτό το φόντο εξέφραζαν την αισιοδοξία “ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις αμερικανικών κεφαλαίων στη χώρα”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL