Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ερώτηση του Γ. Μουζάλα σχετικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα

"Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, ενόψει και της έλευσης του χειμώνα;"

Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, αλλά και γενικότερα ο σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, ενόψει και της έλευσης του χειμώνα, ρωτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μουζάλας Ιωάννης.

«Σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα»

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα. Παρότι απέχουμε πολύ από τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές του 2015 εντούτοις, η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Πρωθυπουργό στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η «αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας», διαδικασία που σημειωτέον είχε διακοπεί από την νυν πολιτική ηγεσία.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η «αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Για την εν λόγω απόφαση, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών σε ανακοίνωση της στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της. Παράλληλα, στη Διυπουργική συντονιστική σύσκεψη με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Γ. Κουμουτσάκο ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει «στη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου "masterplan", που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα, με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες συγκεκριμένα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου προτίθεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο δεδομένου ότι το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προϋποθέτουν ανεξάρτητο από το κράτος δεύτερο βαθμό ασύλου καθώς και εξέταση και στον δεύτερο βαθμό της ουσίας της αίτησης διεθνούς προστασίας, δικαίωμα που τα γενικά διοικητικά δικαστήρια δε διασφαλίζουν;

2. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, ενόψει και της έλευσης του χειμώνα;

Ο ερωτών βουλευτής
Μουζάλας Ιωάννης

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις