Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Δ. Τζανακόπουλος: Θεσμική και συνταγματική εκτροπή της ΝΔ με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Θεσμική και συνταγματική εκτροπή της ΝΔ με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας (Video)

Η ΝΔ δημιουργεί τους όρους για μία θεσμική και συνταγματική εκτροπή δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης που επιδιώκει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με μόλις 151 ψήφους.https://www.youtube.com/embed/7CMPmNLhM7A

Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση της Βουλής, «η ΝΔ τζόγαρε πάνω στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης για να μπορέσει να κάνει αυτό που φαντάζεται ότι της επιτρέπεται. Στην προηγούμενη Βουλή υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε το άρθρο προς συζήτηση και πλέον αυτό, κατά τη γνώμη της ΝΔ, μπορεί να αναθεωρηθεί με 151 ψήφους, χωρίς να δεσμεύεται η αναθεωρητική Βουλή από την πρόταση της προηγούμενης Βουλής».

Ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την κίνηση της ΝΔ συνταγματικά απαράδεκτη και τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τους όρους για μία θεσμική και συνταγματική εκτροπή, κάτι που «επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι υπάρχει ήδη απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου της χώρας που λέει ότι η προτείνουσα Βουλή δε δεσμεύει μόνο ως προς τον αριθμό των άρθρων αλλά και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο. Η ΝΔ δεν έχει τη νομική δυνατότητα για να προχωρήσει σε μία αλλαγή».

Συνεχίζοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ΝΔ θέλει με τη συγκεκριμένη πρόταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διορίζεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Αναδεικνύει τον αυταρχισμό και την αντίληψη που έχει η ΝΔ για τους θεσμούς. Πρέπει να γίνονται έρμαια στις διαθέσεις της κάθε φορά κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Είναι πολιτικά απαράδεκτο, νομικά απολύτως αντισυνταγματικό και για αυτό το λόγο στη διαδικασία της συζήτησης θα αναδείξουμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε μία τέτοια δυνατότητα. Διαταράσσεται όλη η συνταγματική ισορροπία όπως διαμορφώθηκε από το 1975» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ να μην δημιουργεί πολιτικές εντυπώσεις με τη ψήφο των αποδήμων»

Αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι αυτή βασίζεται στην πρόταση της επιτροπής που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με αυτήν, οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν και να εκλέγουν βουλευτές Επικρατείας που θα είναι οι αντιπρόσωποί τους, χωρίς ωστόσο η ψήφος τους να επηρεάζει τον εσωτερικό πολιτικό συσχετισμό που διαμορφώνεται από τους πολίτες που ζουν εντός της χώρας.

«Δεν είναι δίκαιο Έλληνες πολίτες που ζουν για δεκαετίες στο εξωτερικό να μπορούν να διαμορφώσουν τον πολιτικό συσχετισμό. Πρέπει να διαμορφώνεται από εκείνους που τον υφίστανται. Πρόκειται για πάγια ευρωπαϊκή πρακτική» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Όπως είπε, «με την πρόταση αυτή που είναι βασισμένη σε ένα εξαιρετικά λεπτομερώς και επιστημονικά τεκμηριωμένο πόρισμα, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε συναίνεση. Αν η ΝΔ επιλέγει το ζήτημα ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις, μικροπολιτική σύγκρουση, μία κατάσταση που θα αποτρέπει τη διαμόρφωση συναινέσεων, είναι δικό της πρόβλημα. Την καλούμε εφόσον θέλει πραγματικά να δημιουργηθούν όροι συναίνεσης να συζητήσει επί τη βάσει αυτού του πορίσματος και να μην χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό ζήτημα για να δημιουργεί πολιτικές εντυπώσεις ή για να προξενεί συγκρούσεις που θα οδηγήσουν σε μια μη τελεσφόρηση αυτής της διαδικασίας».

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL