Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Αλ. Χαρίτσης: Η ΝΔ προσπαθεί να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ανέδειξε το σκάνδαλο Novartis (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης: Η ΝΔ προσπαθεί να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ανέδειξε το σκάνδαλο Novartis (Video)

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, θα διερευνήσουμε σε βάθος όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στη Novartis και έκανε λόγο για ένα δεύτερο σκάνδαλο που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες.https://www.youtube.com/embed/X0EpKmG_lQw

«Είναι μία προσπάθεια από μεριάς της κυβέρνησης, ακριβώς για να μη γίνει συζήτηση για την ουσία της υπόθεσης της Novartis (υπερτιμολογήσεις, δαπάνη φαρμάκου κτλ). Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ανέδειξε αυτό το σκάνδαλο και μιλάει για εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές. Αν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια, να έχει το θάρρος να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη και να το φέρει στη Βουλή. Θα πρέπει όμως πρώτα η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, να δουν τι θα κάνουν, σε ποιες πιέσεις θα ενδώσουν και να δούμε μετά τι θα γίνει» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha.

Όπως είπε, έχει σημασία αυτό το σκάνδαλο να διερευνηθεί σε βάθος για να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες τι ακριβώς συνέβη. «Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε, κατηγορηθήκαμε για το ότι αναδείξαμε αυτό το σκάνδαλο. Αναδείξαμε πολιτικά το σκάνδαλο, συνολικά για το φάρμακο αλλά και για την υπόθεση Novartis» υπογράμμισε και διερωτήθηκε αν υπάρχει πολίτης που να πιστεύει ότι «όλο αυτό το πάρτι της σπατάλης» έγινε και η τότε πολιτική ηγεσία δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε.

Σημείωσε επίσης ότι το θέμα έχει και διεθνείς διαστάσεις “αφού η Ελλάδα υπήρξε χώρα αναφοράς για  τον προσδιορισμό των τιμών σε άλλα 20 κράτη”. “Η εταιρία εξασφάλιζε υπερτιμολογήσεις στην Ελλάδα, εκτινάσσοντας έτσι τα κέρδη της πανευρωπαϊκά. Στην κρίση δεν μπήκαμε τυχαία. Το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ήταν 4 δις. ευρώ υψηλότερη. Και εμείς κατηγορηθήκαμε που αναδείξαμε αυτό το σκάνδαλο στις πολιτικές του διαστάσεις”, είπε ο Αλ. Χαρίτσης, συνεχίζοντας: “Με το ποινικό σκέλος θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη, και ορθώς έστειλε στη Βουλή δικογραφίες που αφορούν πρόσωπα συγκεκριμένα, βάσει της διαδικασίας που ορίζει το Σύνταγμα και το άρθρο 86”.

«Είναι τεράστιο σκάνδαλο, αυτό φαίνεται από τα στοιχεία. Το ποινικό σκέλος το διερευνά η δικαιοσύνη. Η κρίση που ζήσαμε δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και ηθική. Οι Έλληνες πολίτες θέλουν να αποκατασταθεί ένα αίσθημα δικαίου. Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για να διερευνηθούν τέτοιες υποθέσεις σε βάθος, να αποδοθούν ευθύνες εκεί που αναλογούν και να ξέρουμε τι συνέβη σε αυτή τη χώρα» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ελαφρύνει την πλειοψηφία»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την οικονομική της πολιτική, τονίζοντας ότι αγνοεί την κοινωνική πλειοψηφία. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε μία φάση σταθεροποίησης, Έχει μεγάλη σημασία να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, των μικρομεσαίων και των ασθενέστερων. Αυτό δεν το βλέπουμε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί τρία διαδοχικά χρόνια επέστρεφε στους ασθενέστερους πολίτες το υπερπλεόνασμα. «Περίπου 1,5 εκατ. πολίτες ενισχύθηκαν από αυτό το μέτρο» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι φέτος υπήρξε και 13η σύνταξη.

“Τα μέτρα ελάφρυνσης που υλοποιήσαμε ήταν προϋπολογισμένα, δεν ήταν παροχολογία. Δημιουργήσαμε το δημοσιονομικό χώρο για να το πετύχουμε”, συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι “όχι μόνο δε συνεχίζει τα μέτρα αυτά, αλλά καταργεί και το κοινωνικό μέρισμα, ενώ ταυτόχρονα θριαμβολογεί για μέτρα που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ” ανέφερε.

«Εμείς δεν δίναμε επίδομα αλλά μία μόνιμη, απαραίτητη στήριξη στους συνταξιούχους με τη μορφή της 13ης σύνταξης. Τώρα βλέπουμε την κυβέρνηση της ΝΔ να μην συνεχίζει αυτό το μέτρο και ταυτόχρονα να ανακοινώνει ότι δε θα δοθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα» υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Υπογραμμίζοντας, δε, ότι “βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το 83% της φορολογίας μεταξύ του 2010 και του 2018 επιβλήθηκε την πενταετία 2010-2015”, υπέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την “πίεση που λειτούργησε σωρευτικά για τη μεσαία τάξη”,. Εστίασε, όμως και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε μέτρα ανακούφισης αμέσως μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

Συντάκτης: avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL