Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Κριτική ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο πολυνομοσχέδιο - Μετά από αντιδράσεις άλλαξαν την αφίσα! / Κριτική ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο πολυνομοσχέδιο: Ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί τις δεσμεύσεις του στον ΣΕΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο πολυνομοσχέδιο - Μετά από αντιδράσεις άλλαξαν την αφίσα! / Κριτική ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο πολυνομοσχέδιο: Ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί τις δεσμεύσεις του στον ΣΕΒ

Την αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασε με μια σκληρή ανακοίνωση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγορώντας ευθέως τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προς τον ΣΕΒ.

Η ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη συνοδεύτηκε με μια ψηφιακή αφίσα που απεικόνιζε μια μαύρη γροθιά σε κόκκινο φόντο με σύνθημα “Η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι μέσα και έξω από τη Βουλή”. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης σε συνδυασμό με το ύφος - προειδοποίηση της “αφίσας” προκάλεσε εσωτερικές αντιδράσεις (σε επίπεδο βάσης) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια μια δυσαρέσκεια που υφέρπει στον χώρο του φορέα από τη στάση που ακολουθεί απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μέρα νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του εξέφρασε μια τέτοια δυσφορία. Αφού δήλωσε ότι “η κυβέρνηση αναμφίβολα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις αυτούς τους δύο μήνες”, άφησε να εννοηθεί ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντί να έχει επιλέξει έναν κεντρικό ρόλο συμμετοχής στο “γίγνεσθαι”, έχει διαλέξει τον ρόλο του κόμματος διαμαρτυρίας, ενός “ΚΚΕ του Κέντρου”.

Ωστόσο, προφανώς υπό το βάρος των αντιδράσεων που καταγράφηκαν, το επιτελείο της Χαρ. Τρικούπη προχώρησε νωρίς το βράδυ σε αντικατάσταση της "επίμαχης" αφίσας από την επίσημη ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής. Η νέα εκδοχή είναι σε πράσινο χρώμα, η γροθιά αντικαταστάθηκε από ένα πόντιουμ με το σύμβολο του κόμματος, αλλά το σύνθημα τουλάχιστον έμεινε ίδιο.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρει ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρα φθηνής και απαξιωμένης εργασίας” και πως “η ανάπτυξη επιβάλλεται να αφορά άμεσα τους εργαζόμενους, τη βελτίωση της ζωής τους, αλλά και τη δημιουργία πολλών νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας”.

Το κόμμα της Φ. Γεννηματά επισημαίνει ότι “δυστυχώς σημαντικό μέρος του σχεδίου του αναπτυξιακού νόμου, που κατατέθηκε σε διαβούλευση, λειτουργεί σε αυτή την λογική, έρχεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒ”. Εστιάζει δε στο γεγονός ότι τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν ιδιαίτερα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις “επαναφέρουν τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης, μειώνουν δραστικά τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργαζομένων”.

“Αντί της διαφημιζόμενης ‘επιστροφής στην κανονικότητα’, κυριαρχεί η υποπροστασία των εργαζόμενων, με σειρά χειρουργικού χαρακτήρα παρεμβάσεων που οδηγούν στην απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων και στην ενίσχυση της εργοδοτικής ασυδοσίας” αναφέρει συμπερασματικά το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και εκφράζει τη στήριξή του στην Εθνική Γενική Σύμβαση και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και στην καθολική εφαρμογή τους σε όλες τις επιχειρήσεις, είτε συμμετέχουν στις εργοδοτικές οργανώσεις είτε όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL