Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σ.Φάμελλος: Στόχος μας η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος

Eurokinissi

Ζητάμε από την Κυβέρνηση, να πάρει θέση για το ξεμπλοκάρισμα της δασικής νομοθεσίας για να υπάρχει λύση στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο με τήρηση του Συντάγματος αλλιώς δε θα είναι εφαρμοστέο το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και δεν θα λύσει προβλήματα», δήλωσε ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στην επεξεργασία του σχεδίου νόμου, με σεβασμό στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, αλλά και στην προσπάθεια αποκατάστασης της περιοχής, μίας περιοχής βαριά τραυματισμένης και προδομένης από τη δασική και οικοδομική αυθαιρεσία», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου του 2018 και σύσταση και λειτουργία της εταιρίας "Μάτι Ξανά"».

Ο ίδιος κατέθεσε στη συνέχεια, στοιχεία σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έλαβε το ΥΠΕΝ, την προηγούμενη περίοδο, για να καλύψει ελλείψεις στην πολική πρόληψης πυρκαγιών της χώρας.

«- Εκδόθηκε εγκύκλιος που συνδυάζει την κήρυξη της αναδασωτέας περιοχής και την κύρωση δασικού χάρτη μετά από κάθε πυρκαγιά, με την άμεση προκήρυξη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων. Πλέον, οι χρηματοδοτήσεις για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα εκτελούνται άμεσα, και στην πληγείσα περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Αυτό έγινε πέρυσι στην περιοχή, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και ξεκίνησαν τα έργα μέσα στο 2018. 

- Η Ελλάδα, το 2018, απέκτησε, για πρώτη φορά, πολιτική πρόληψης πυρκαγιών. Υπάρχει εγκεκριμένος προγραμματισμός προσλήψεων στις δασικές υπηρεσίες που πρέπει να υλοποιηθεί φέτος. Πρόκειται για διακόσιες θέσεις μόνιμων τριετούς διάρκειας δασοπόνων και δασολόγων, και 140 εκατ. ευρώ που πρέπει να επενδυθούν στις δασικές υπηρεσίες. Περιμένουμε τις ενέργειες της Νέας Δημοκρατίας. Προβλέπεται παράλληλα, πιλοτικό έργο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη μεικτή ζώνη δάσους-κατοικίας καθώς δεν υπήρχε σχεδιασμός και τεχνογνωσία για αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις που συναντώνται συχνά στην Ελλάδα».

Επιπρόσθετα, ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι «είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε στη Βουλή, γιατί έτσι μόνο θα προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στη συνέχεια, ότι την περίοδο 2000 με 2014 καταγράφηκε πάρα πολύ μεγάλη μείωση προσωπικού 55% και πόρων 80% στις δασικές υπηρεσίες. Και αναρωτήθηκε: «Πώς επενδύει κάποιος στην πρόληψη όταν μειώνει τους πόρους και το προσωπικό των δασικών υπηρεσιών;»

«• Υπάρχει Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τη θεσμική συνεργασία μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και των δασικών υπηρεσιών, τόσο κατά τη διαδικασία πυρόσβεσης, όσο καθ' όλη την αντιπυρική περίοδο.

• Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής γίνεται αναλυτική παρακολούθηση των ρύπων στο έδαφος, στην ατμόσφαιρα και τη θάλασσα, αμέσως μετά την πυρκαγιά, με τη συνεργασία  του Δημόκριτου, του Αστεροσκοπείου και του Ερευνητικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

• Είχαν εγκατασταθεί δασικοί συνεταιρισμοί στην περιοχή, με την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών, ενώ συνεργεία διαχειρίστηκαν τα δασικά υπολείμματα, ακολουθώντας την από 8-8-2018 οδηγία της Γενικής Διεύθυνσης Δασών. Δηλαδή, με διασπορά στα ορεινά τμήματα της περιοχής ώστε, να τροφοδοτούνται τα θρεπτικά και να γίνει η αναδάσωση της περιοχής. "Πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό, σ’ αυτήν την Αίθουσα" συμπλήρωσε χαρακτηριστικά και κατέθεσε το εν λόγω έγγραφο στα Πρακτικά».

Επιπλέον, ο ίδιος διέψευσε τις κατηγορίες για καθυστέρηση του Ειδικού Χωρικού για το Μάτι και ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα, αναρτήθηκε δασικός χάρτης, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μελέτης για το Ειδικό Χωρικό και μάλιστα, με μηδενικούς πόρους, σε ένα εξάμηνο, με την απαραίτητη διαβούλευση.

Ο Σ.Φάμελλος ρώτησε δε, στην Ολομέλεια, αν το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει το διαγωνισμό για τα τριάντα οκτώ πρωτόκολλα κατεδαφίσεων που είχε προκηρυχθεί το προηγούμενο διάστημα και έχει καταστεί άγονος. «Οφείλετε να απαντήσετε διότι αλλιώς, όχι απλά δεν έχει συνέχεια η διοίκηση, αλλά μας πάτε πίσω σε σχέση με όλα αυτά που είχαν προετοιμαστεί».

Στη συνέχεια, έθεσε ερωτήματα σχετικά με βασικά σημεία του σχεδίου νόμου:

«- Για το αν η σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο θα κατατεθεί στη Βουλή, τι ρήτρες περιέχει, ποια είναι τη φύση της σύμβασης, για τον καθορισμό του κόστους της μελέτης, τη διασφάλιση παράδοσης στο δημόσιο, παραδοτέα και χρονοδιάγραμμα

- Για την απόφαση της κυβέρνησης ο ειδικός λογαριασμός για το Μάτι να επιβαρυνθεί με το κόστος της μελέτης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου.

- Για το αν η μελέτη θα καταλήξει σε ρυμοτομικό σχέδιο, ώστε οι πολίτες μετά τον Οκτώβριο του 2020 να μπορέσουν να προχωρήσουν σε δόμηση, εάν δηλαδή θα είναι εφαρμόσιμο

- Για το αν θα συμπεριλάβει τις κατευθύνσεις της υφιστάμενης προέγκρισης, καθώς και τις προβλέψεις των νόμων που αφορούν τους οδικούς άξονες, τις χρήσεις γης, τους συντελεστές δόμησης, την προστασία του αιγιαλού και την πρόσβαση των πολιτών».

Με αφορμή αίτημα κάποιων πολιτών που ζήτησαν να μην καθοριστεί καμία δασική έκταση στην περιοχή και να μην κυρωθεί δασικός χάρτης, ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα δασικά στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα όποια ιώδη και τα όποια κίτρινα, δηλαδή οι εξαιρέσεις από τον δασικό χάρτη, θα καθυστερήσουν τη λύση του προβλήματος. Ζητάμε από την Κυβέρνηση, να πάρει θέση για τα κίτρινα και τα ιώδη, το ξεμπλοκάρισμα της δασικής νομοθεσίας για να υπάρχει λύση στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο με τήρηση του Συντάγματος αλλιώς, ενημερώνουμε τους πολίτες, ότι δεν θα είναι εφαρμοστέο το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και δεν θα λύσει προβλήματα», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αργότερα, δεν μας πειράζει...

Ύστερα από όλη αυτή τη φασαρία με το μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε και μία έρευνα που δείχνει ότι το 51% των κατοίκων της πόλης είναι υπέρ της απόσπασης των αρχαίων και μόλις το 38% είναι υπέρ της παραμονής τους στον χώρο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο