Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Μετά τον Σαμαρά, ο Ευ. Βενιζέλος ρίχνει το γάντι στον Μητσοτάκη - Εγκωμιάζοντας την κυβέρνηση, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει "πολιτική σκευωρία με έγκριση Τσίπρα"... * Στήριξη Γεννηματά στον Α. Λοβέρδο: "Σκοτεινό σχέδιο εις βάρος στελεχών μας" / "Κάνε Εξεταστική για τη Novartis"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τον Σαμαρά, ο Ευ. Βενιζέλος ρίχνει το γάντι στον Μητσοτάκη - Εγκωμιάζοντας την κυβέρνηση, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει "πολιτική σκευωρία με έγκριση Τσίπρα"... * Στήριξη Γεννηματά στον Α. Λοβέρδο: "Σκοτεινό σχέδιο εις βάρος στελεχών μας" / "Κάνε Εξεταστική για τη Novartis"

Τον δρόμο της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση Novartis υπέδειξε προς τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβερνητική πλειοψηφία ο Ευ. Βενιζέλος μετά την κατάθεσή του ως μηνυτή στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή, κάνοντας λόγο για “πολιτική σκευωρία με έγκριση Τσίπρα”.

Στη δήλωσή του ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι “προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης” και πως “αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, και δικαστικά και κοινοβουλευτικά”.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι “η Εξεταστική είναι ένα στάδιο αναπόφευκτο”. Σχολίασε πως, παρότι αντιλαμβάνεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να ανακυκλώνεται μια ζοφερή κατάσταση, “έχει υποχρέωση να προστατεύσει το μέλλον της χώρας αποσαφηνίζοντας σκοτεινές πλευρές του πρόσφατου παρελθόντος”.

Στο ερώτημα αν μίλησε για πολιτικά πρόσωπα στον αντεισαγγελέα, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι “αυτό το ζήτημα έχει ήδη τεθεί από τον προηγούμενο χρόνο, από την άνοιξη του 2018, με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα και σε συμπληρωματικά στοιχεία, γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου”. Δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, όμως πρόσθεσε πως “είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία”.

“Η κυβέρνηση έχει αναμφίβολα κερδίσει τις εντυπώσεις”

Κληθείς να αξιολογήσει την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, είπε ότι “αναμφίβολα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις αυτούς τους δύο μήνες”. Μαζί με τα θερμά λόγια του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε και τη σημείωση ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, με τη μορφή ερωτήματος για το αν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι.

Επίσης όμως δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., σχολιάζοντας ότι “υπάρχει μια ανακούφιση από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, γι' αυτό έπρεπε όλες οι δυνάμεις που έβαλαν πλάτη στη διαχείριση της κρίσης και κατέβαλαν τεράστιο τίμημα να είναι νικήτριες και να έχουν συμμετοχή στο γίγνεσθαι”.

Αυτή την απουσία συμμετοχής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέκρινε και με το σχόλιο που έκανε με αφορμή τον εκλογικό νόμο. Είπε δηλαδή ότι, αν ο χώρος θέλει να είναι στο επίκεντρο της πορείας προς το μέλλον, πρέπει να παίξει τον ρόλο ‘α’. Αν θέλει να μείνει σε μια γωνία να παίξει το κόμμα διαμαρτυρίας, 'ΚΚΕ του Κέντρου', τότε έχει έναν ρόλο ‘β’”.

Στη Βουλή η δικογραφία για τον Ανδ. Λοβέρδο

Την ίδια ώρα, χθες το βράδυ, έφτασε στη Βουλή η δικογραφία για τον Ανδ. Λοβέρδο. Η ειδική γραμματεία του προέδρου της Βουλής παρέπεμψε τον φάκελο στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια αν θα πρέπει να αρθεί ή όχι η ασυλία του.

Ο ίδιος πάντως σε δήλωσή του είπε ότι δεν έχει ανάγκη και δεν θα χρησιμοποιήσει “κανένα απολύτως υπουργικό προνόμιο και καμία κοινοβουλευτική ασυλία” και μίλησε για “ελεεινή πολιτική σκευωρία”. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, φέρεται να ζητείται η άρση της βουλευτικής ασυλίας του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ αρχειοθετείται το σκέλος του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ο Ανδ. Λοβέρδος μίλησε για “κατάχρησης εξουσίας” αναφέροντας πως “η ένδεια της 'δικογραφίας' που διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή με λιγότερα ψευτοστοιχεία και με την πολύ καθυστερημένη αρχειοθέτηση του 'ξεπλύματος' αποτελεί συνέχεια της προηγηθείσας αστήρικτης και αθεμελίωτης εισαγγελικής ενέργειας”.

Με ανακοίνωσή της η Φ. Γεννηματά εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στον Ανδ. Λοβέρδο αναφέροντας ότι “το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας του -χωρίς νέα στοιχεία- αποτελεί μία ακόμη σπασμωδική αντίδραση ενός υπόγειου αντιδημοκρατικού συστήματος εξουσίας”. “Απαιτούμε”, είπε, “να λάμψει όλη η αλήθεια για τη σκευωρία της Novartis και να λογοδοτήσουν όσοι εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτό το σκοτεινό σχέδιο εις βάρος πολιτικών προσώπων και δικών μας στελεχών”.

Ν. ΛΙΟΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL