Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Αποπροσανατολισμός και λαθροχειρίες από τη Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποπροσανατολισμός και λαθροχειρίες από τη Ν.Δ.

Προσπάθεια να αλλάξει το πεδίο της συζήτησης καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της κατώτερης των προσδοκιών εμφάνισης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Για "επιχείρηση αποπροσανατολισμού" έκανε λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι “ανοίγει ζητήματα που έχουν απαντηθεί και έχουν κλείσει” αναφερόμενος στη Novartis και σε αυτό των μετακλητών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον Αντ. Σαμαρά, σημείωσε ότι "δεν περιμέναμε ο ίδιος ή οι κύκλοι του και οι πηγές του να παραδεχθούν τη δυσαρέσκεια για τον διορισμό του Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομισιόν”.

“Ο κ. Σαμαράς πέρασε δύσκολη μέρα και έπρεπε να βρει μια κίνηση αποπροσανατολισμού” είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης σχετικά με τα όσα κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και δήλωσε: “Εμείς λέμε όλα στο φως για τη Novartis”. Χθες ωστόσο είδαμε σειρά φιλοκυβερνητικών μέσων να αναπαράγουν στις πρώτες σελίδες τους το... ξαναζεσταμένο φαγητό των μετακλητών του ΣΥΡΙΖΑ.

“Κατασκευή ειδήσεων”

Για κατασκευή ειδήσεων από τη Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ έκαναν λόγο χθες κομματικές πηγές. "Για να συγκαλύψουν την πρωτοφανή προσπάθεια κομματικοποίησης του κράτους, την προκλητική αύξηση των αποδοχών των μετακλητών που νομοθέτησαν και την τεράστια αλχημεία που επιχείρησαν η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας προσπαθούν να εμφανίσουν διογκωμένο μισθολογικό κόστος των μετακλητών της προηγούμενης κυβέρνησης προσμετρώντας σε αυτό μέχρι και τους μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους", επισημαίνουν. Μάλιστα η Κουμουνδούρου περνάει στην αντεπίθεση.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, "μόλις τα παραπάνω αναδείχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, τις προσωπικές επιθέσεις με λογικές ‘δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε’". Φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πουν ότι δεν δικαιούται να ομιλεί ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επειδή, για να ορισθεί διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που απαιτούνται στη Βουλή.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα, στελέχη της Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε δραστικά τις θέσεις των μετακλητών στα γραφεία των υπουργών. Ενώ στελέχωσε τα υπουργικά γραφεία σε μεγάλο βαθμό με αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους, περιβάλλοντας με εμπιστοσύνη τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

“Πρωτοφανής λαθροχειρία”

"Η λαθροχειρία που γίνεται στα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είναι πρωτοφανής: Προσθέτουν στις αποδοχές των μετακλητών τις αποδοχές των αποσπασμένων μονίμων υπαλλήλων που μισθοδοτούνται ούτως ή άλλως από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν προκαλούν καμία πρόσθετη επιβάρυνση" υπογραμμίζουν φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα:

“Στο γραφείο του υφυπουργού Εργασίας υπηρετούσαν συνολικά το 2019 οκτώ άτομα. Από αυτούς οι έξι ήταν αποσπασμένοι υπάλληλοι και μόνο οι δύο προέρχονταν από τον ιδιωτικό τομέα. Με λίγα λόγια από τη συνολική μισθολογική δαπάνη του γραφείου του υφυπουργού μόνο τα 2/8 (1/4) ήταν πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. "Το ίδιο φαινόμενο συναντάται και σε άλλα γραφεία υπουργών υφυπουργών και γενικών γραμματέων", σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως η πραγματική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα εμφανιζόμενα νούμερα.

"Ας σταματήσει λοιπόν η σπέκουλα και ας απαντήσουν η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο αμείλικτο ερώτημα: Γιατί μέχρι το 2015 δεν καταχωρούσαν όλους τους μετακλητούς στο σύστημα της απογραφής;", τονίζουν, καλώντας τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να χορηγήσουν αναλυτικά στοιχεία "για τις στρατιές των μετακλητών που είχαν στα γραφεία τους τα περασμένα χρόνια".

Από μετακλητός υποδιοικητής της ΕΥΠ

Στα δημοσιεύματα ωστόσο αναφέρεται επίσης ως μομφή ότι πρώην υπουργοί διορίζονται σε θέσεις μετακλητών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. "Αλήθεια η Ν.Δ. δεν έχει μετακλητούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχει; Τι είναι αυτοί; Δεν είναι πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.;" διερωτώνται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα από την Κουμουνδούρου καταλογίζουν υποκρισία στη Ν.Δ., θέτοντας το ζήτημα του Δ. Μελιτσιώτη. "Αλήθεια, ο μέχρι πρότινος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., ο κ. Μελιτσιώτης, δεν ήταν διακεκριμένο στέλεχος του κόμματος και δεν διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης; Δεν είναι ο ίδιος που διορίστηκε πρόσφατα υποδιοικητής της ΕΥΠ;" αναφέρον χαρακτηριστικά.

“Θα καταδικαστούν από τον λαό”

"Όσο όμως και αν τους ενοχλεί, εμείς θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης και αυτές οι πρακτικές τους γρήγορα θα καταδικαστούν από τον ελληνικό λαό" αναφέρουν οι ίδιες πηγές ζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν μια μέρα νωρίτερα για: την αυτοκρατορική δομή «Προεδρία της Δημοκρατίας του ‘επιτελικού κράτους’ με 450 απασχολούμενους, την αύξηση του αριθμού των μετακλητών της κυβέρνησης με το ‘επιτελικό κράτος’, τις αυξήσεις των αποδοχών όλων των μετακλητών ανεξαρτήτως προσόντων, την κατάργηση των ασυμβίβαστων για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας στις θέσεις των μετακλητών, την κατάργηση της διαβάθμισης των θέσεων των μετακλητών, προβλέποντας ως προϋπόθεση την απλή κατοχή απολυτηρίου Λυκείου».

Π. Σκουρλέτης: Βρισκόμαστε σε δεκαετία "συριζοποίησης"

"Ερχόμαστε από πολύ παλιά και έχουμε και πολύ μέλλον. Δεν ξεκινάμε τώρα", τόνισε ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την διαδικασία ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

"Πρέπει να υπάρξει μια εξωστρεφής απολογιστική διαδικασία. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να κλειστούμε στους τέσσερις τοίχους κάποιων γραφείων και να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά, παράλληλα με την παρουσία μας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά και με την παρουσία μας μέσα στην ίδια την κοινωνία, να αναζητήσουμε τις δικές μας αστοχίες, που ήταν τα δικά μας τα λάθη και δεν μπορέσαμε να ξανακερδίσουμε την κυβέρνηση" σημείωσε μεταξύ άλλων.

Εκτίμησε δε ότι "βρισκόμαστε στη δεκαετία της ‘συριζοποίησης’ κάποιων δυνάμεων που παλαιότερα εκφράζονταν από τον κεντροαριστερό χώρο" επισημαίνοντας πως “είναι μια σύνθετη διαδικασία η οποία έχει τις διάφορες φάσεις της”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL