Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Μικροπολιτικές ρουκέτες Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μικροπολιτικές ρουκέτες Ν.Δ. κατά ΣΥΡΙΖΑ

Προσπάθειες να μην της καταλογιστούν ευθύνες για την απώλεια του στρατιωτικού υλικού από τη Λέρο καταβάλλει η κυβέρνηση. Αντί να εστιάσει στην αποκάλυψη όσων συνέβησαν στη ναυτική βάση, και ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής και (από χθες) και της ΕΥΠ, όλη η σπουδή του Μαξίμου ήταν να υπαινιχθεί ότι τα όπλα μπορεί να εκλάπησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Militaire.gr, στη συγκεκριμένη μονάδα έχει γίνει και άλλη καταμέτρηση μετά τον Δεκέμβριο του 2018, την οποία πηγές του υπουργείου Άμυνας εμφάνιζαν ως τελευταία: τον Μάιο 2019. Αυτό σημαίνει πως, εφόσον οι καταγραφές ήταν ακριβείς, προσδιορίζεται διαφορετικά ο χρόνος κατά τον οποίο ενδέχεται να έγινε η κλοπή.

Ενδεικτικό του άγχους του Μαξίμου ήταν πως κυβερνητικός ο εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολίασε χθες: «Φαίνεται πως η αφαίρεση έγινε σε προγενέστερο χρόνο», ενώ έσπευσε να κατηγορήσει όσους κάνουν «πολιτική σπέκουλα». Το ίδιο είχε κάνει και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος την Τετάρτη δήλωσε ότι η εξαφάνιση του υλικού δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Προειδοποίηση Χαρίτση

«Κάθε απόπειρα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης συνιστά δείγμα πρωτοφανούς ανευθυνότητας σε ένα πολύ σοβαρό περιστατικό εθνικής ασφάλειας» προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με την υπόθεση απώλειας στρατιωτικού υλικού στη ναυτική μονάδα στη Λέρο. «Παρακολουθούμε με ανησυχία κυβερνητικά στελέχη να προσπαθούν να προσδώσουν πολιτικές διαστάσεις στην εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση απώλειας στρατιωτικού υλικού σε ναυτική μονάδα στη Λέρο. Καλούμε την κυβέρνηση να συνδράμει τις στρατιωτικές και ανακριτικές αρχές στο έργο τους για την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και τον εντοπισμό του εν λόγω υλικού» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Στ. Πέτσας: “Δεν αποκλείεται τρομοκρατία”

Επισημαίνεται ότι η ίδια η κυβέρνηση αποδέχεται ότι η υπόθεση είναι σοβαρή. Ο Στ. Πέτσας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως και αυτό της τρομοκρατίας, λέγοντας πως υπάρχουν πολλές εξηγήσεις και εκδοχές και συνιστώντας σε άπαντες να αναμένουν να καταλήξει η προανάκριση - πάντως ο ίδιος έσπευσε ήδη να εκτιμήσει ότι η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού μπορεί να έγινε σταδιακά...

Θ. Δρίτσας: “Απέχουμε της σκοπιμοθηρίας”

Υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε χωρίς πολιτική κερδοσκοπία την υπόθεση, καθώς επί μία ημέρα δεν εξέδωσε ούτε ανακοίνωση! Και η πρώτη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ προήλθε από τον τομεάρχη Άμυνας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος τόνιζε πως «από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε με την οφειλόμενη σοβαρότητα αλλά και ανησυχία την έρευνα για το τουλάχιστον περίεργο συμβάν της απώλειας αντιαρματικών και πυρομαχικών σε ναυτική μονάδα στη Λέρο. Απέχοντας συνειδητά και υπεύθυνα από οποιαδήποτε σκοπιμοθηρική μικροπολιτική αξιοποίηση, αναμένουμε τα πορίσματα της έρευνας και προσδοκούμε σε αντίστοιχη στάση από την πλευρά της κυβέρνησης».

Ο Θ. Δρίτσας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να μην υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση και επέκρινε τη δήλωση Παναγιωτόπουλου λέγοντας ότι «επικαλούμενος κάποιες ‘πρώτες ενδείξεις’, σπεύδει αυθαιρέτως και αναρμοδίως να γνωμοδοτήσει αναφορικά με τον χρόνο της απώλειας χωρίς να περιμένει ως οφείλει, την ολοκλήρωση της διεξαγόμενης έρευνας».

Ευ. Αποστολάκης: “Καθημερινοί οι έλεγχοι”

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και πρώην ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης είπε (στο News 247) ότι «επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι».

Ο Θ. Δρίτσας επισήμανε ότι η δήλωση Αποστολάκη «μόνο ως θετική και υπεύθυνη συνεισφορά στην έρευνα μπορεί να εκληφθεί από κάθε καλοπροαίρετο, δεδομένου ότι πάρα πολύ εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, όπως επίσης και να ελεγχθεί εάν όντως πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα ο καθημερινός έλεγχος και η καταμέτρηση».

«Το θέμα είναι σοβαρό. Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς σκοπιμότητες διερεύνηση και να προστατεύσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητάμε υπευθυνότητα και πλήρεις απαντήσεις» υπογραμμίζει ο Θ. Δρίτσας και καταλήγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στον κατάλληλο χρόνο» θα ζητήσει «επίσημη ενημέρωση, όπως και ενημέρωση ενώπιον των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής».

ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ Η ΜΟΝΑΔΑ

Οι έρευνες και τα σενάρια που εξετάζονται

Η Αντιτρομοκρατική συλλέγει στοιχεία μέσα από την αποθήκη και θα πραγματοποιήσει ακόμα και εξετάσεις DNA

Το ενδεχόμενο να έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση αποκλείστηκε, ενώ έγινε γνωστό ότι η υποχρεωτική καταγραφή που γίνεται στο τέλος κάθε χρόνου είχε πραγματοποιηθεί κανονικά τον Δεκέμβριο του 2018. Είναι επιβεβαιωμένο ότι λείπουν δύο αντιαρματικές ρουκέτες, τουλάχιστον είκοσι χειροβομβίδες, νάρκες, βραδύκαυστα φιτίλια αλλά και σφαίρες.

Αυτή τη στιγμή η μονάδα βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μαζί με ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί έρευνες. Υπάρχουν τρία σενάρια που εξετάζονται:

- Συνεργασία των δραστών με πρόσωπο - πρόσωπα που βρίσκονται εντός της ναυτικής βάσης.

- Στην κλοπή να συμμετείχαν πρόσωπα που συνδέονται με τρομοκρατική οργάνωση.

- Οι δράστες να εδρεύουν σε κάποια άλλη χώρα.

Το επικρατέστερο από τα τρία σενάρια είναι το πρώτο, καθώς η αποθήκη δεν έχει ίχνη παραβίασης. Υπενθυμίζεται ότι η αποθήκη από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά διαθέτει τρεις κλειδαριές. Κλειδιά έχουν ο διοικητής, ο αξιωματικός ασφαλείας και ο αποθηκάριος. Επίσης, η πρόσβαση στην αποθήκη ελέγχεται από κάμερες και αισθητήρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής έχουν επεκταθεί εκτός νησιού, καθώς εξετάζεται κάθε πιθανό ενδεχόμενο, και εστιάζονται σε δέκα άτομα που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στη ναυτική βάση της Λέρου. Η Αντιτρομοκρατική συλλέγει στοιχεία μέσα από την αποθήκη και θα πραγματοποιήσει ακόμα και εξετάσεις DNA. Επισημαίνεται ότι λείπει στρατιωτικό υλικό μέσα από έτοιμους σάκους μάχης που προορίζονται για τις αποστολές των κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού, στοιχείο που δείχνει ότι οι δράστες μάλλον γνώριζαν από επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων. Επίσης, δεν αποκλείεται ο οπλισμός να έφυγε από τη θάλασσα, καθώς οι αποθήκες δεν απέχουν πολύ από την παραλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL