Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Σ.Φάμελλος: Η ΝΔ υιοθετεί τη λογική πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων χωρίς κριτήρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ.Φάμελλος: Η ΝΔ υιοθετεί τη λογική πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων χωρίς κριτήρια

«Δεν έχουμε τη λογική "όχι" σε όλα, ψηφίσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις ρυθμίσεις για τα προσωπικά δεδομένα και συμμετέχουμε στη σημερινή συζήτηση για το Μάτι, με την ίδια εποικοδομητική διάθεση. Δεν έχουμε όμως το ίδιο πολιτικό DNA με τη ΝΔ. Εμείς τηρούμε μία προγραμματική και όχι επικοινωνιακή πολιτική στάση, η οποία τα τελευταία χρόνια βασίστηκε σε ένα σταθερό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στον Realfm πρόσθεσε ότι «από την άλλη, δεν περιμέναμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραβιάσει όλους τους κανόνες καλής νομοθέτησης, διαφάνειας, δημοκρατίας και κράτους δικαίου μέσα σε μόλις δύο μήνες, με προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ, τον ορισμό του διοικητή ΕΥΠ, αντεργατικές τροπολογίες Βρούτση κτλ., καθώς και τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την τροποποίηση της σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός, την εκτροπή του Αχελώου, το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό».

Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «η πώληση μεριδίου είχε συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο, ως ένα δημοσιονομικό και όχι ως διαρθρωτικό μέτρο. Συνεπώς, δεν συνδέεται με κάποια μεταρρυθμιστική υποχρέωση της χώρας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε, μετά από διαπραγμάτευση, να βελτιώσει τους όρους πώλησης, με τη μείωση του προς πώληση μεριδίου του δημοσίου και τη συμπερίληψη μεριδίου του ιδιώτη».

«Τα δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει, καθότι δεν υπάρχει ταμειακή ανάγκη μετά την έξοδο από τα Μνημόνια και καθότι η διαδικασία πώληση των ΕΛΠΕ, όπως είχε τροποποιηθεί, απέτυχε. Μαθαίνουμε, από δημοσιεύματα, ότι υπάρχουν πλάνα αλλαγής του προηγούμενου σχεδιασμού, με απόσυρση του μεριδίου του ιδιώτη από την πώληση. Αυτές οι εξελίξεις αλλάζουν πλήρως το πλαίσιο», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η πολιτεία οφείλει να επανεξετάζει το θέμα συνολικά αναφορικά με το εάν πρέπει πλέον να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και με ποιους όρους. Αυτό ήταν και το ερώτημα που έθεσε και ο κ. Παππάς. Αναρωτιόμαστε, αν και εφόσον ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σταικούρας έχουν την ίδια αίσθηση δημοσίου συμφέροντος, δεν πρέπει να ανοίξουμε πάλι αυτή τη συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα;»

«Φοβόμαστε ότι τα στελέχη της ΝΔ βιάζονται να προχωρήσουν σε μία λογική πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων χωρίς κριτήρια, με παράδειγμα τη δηλωμένη πρόθεση του κ. Χατζηδάκη για πώληση μεριδίου του ΑΔΜΗΕ. Ποιος είναι πράγματι ο λόγος να προχωρήσει αυτό;», σχολίασε ο Σ.Φάμελλος

Αναφορικά με τη ΔΕΗ και με το τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που κέρδιζε τις εκλογές, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι «κατ' αρχάς δε θα προχωρούσαμε σε επιβάρυνση των πολιτών και των επαγγελματιών με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν το 15%. Η προηγούμενη Διοίκηση είχε ήδη δρομολογήσει μία δέσμη μέτρων για να απαντήσει στην πραγματική ανάγκη ρευστότητας της ΔΕΗ, διαχείριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τιτλοποίηση κ.ά., τα οποία και υλοποιούνται σήμερα. Τα εν λόγω μέτρα θα εισφέρουν περί τα 400 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

» Στο γραφείο του κ. Σταθάκη, τον Μάιο, υπήρχε η εισήγηση για την αποπληρωμή των οφειλόμενων στη ΔΕΗ, Υ.Κ.Ω. για την περίοδο 2007-2011, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Την εισήγηση αυτή παρέλαβε ο κύριος Χατζηδάκης και θα μπορούσε να προχωρήσει στην καταβολή των 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, όπως κάναμε κι εμείς το 2017, που καταβάλαμε 360 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντίστοιχη οφειλή του 2012-2015. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε η ΔΕΗ να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ που επαρκούν για να καλύψουν το συγκυριακό πρόβλημα ρευστότητας».

«Σε αντίθεση, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε δημοσιονομικό επίπεδο, αδυνατεί να διασφαλίσει την πληρωμή των 200 εκατ. ευρώ που οφείλει η πολιτεία στη ΔΕΗ πρόσθεσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κύριος Χατζηδάκης με τις αυξήσεις που αποφάσισε, προικοδοτεί τη ΔΕΗ ώστε να την καταστήσει ελκυστική στους ιδιώτε, δρομολογεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δικτύων, δηλαδή μέσης και υψηλής τάσης, διανομής και μεταφοράς, βελτιώνει τα έσοδα των εναλλακτικών παρόχων που μπορούν να αυξήσουν τις χρεώσεις τους έως και 15%, χωρίς να χάσουν κανένα πελάτη, τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με τη ΔΕΗ» υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος και πρόσθεσε ότι «ο κ. Χατζηδάκης θα δώσει πελάτες της ΔΕΗ, στους εναλλακτικούς παρόχους, χωρίς κανένα κέρδος για την εταιρεία. Κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο μας κατηγορεί, με τελικό στόχο την ιδιωτικοποίησή της».

Κλείνοντας τόνισε ότι «η ουσιαστική και μεγάλη αλλαγή που προωθούσαμε για τη ΔΕΗ αφορά στη στροφή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στους έξυπνους μετρητές και την επέκτασή της στην περιφερειακή αγορά και σε άλλες υπηρεσίες. Το μεγάλο στρατηγικό πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι άλλο από την ανταγωνιστικότητά της στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, με την παράλληλη εξασφάλιση πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας για την ελληνική κοινωνία και την οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL