Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Ο Μητσοτάκης επισείει την απειλή της... εκλογικής παρένθεσης στη Γεννηματά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μητσοτάκης επισείει την απειλή της... εκλογικής παρένθεσης στη Γεννηματά

Η παρουσία των Κυρ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά στη ΔΕΘ επιβεβαίωσε την απόσταση που έχει υπάρξει στις σχέσεις Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Άλλωστε, στην ομιλία της στο Βελλίδειο, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε ότι “η απόσταση που μας χωρίζει έχει ιδεολογικό πρόσημο”. Μια μέρα πριν ο πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί εν είδει προειδοποίησης ότι δεν έχει ανάγκη το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τη στήριξή του στη Βουλή για να περάσει αλλαγές που θα επηρεάζουν όλα τα κόμματα και το πολιτικό σκηνικό συνολικά.

Τώρα οι τριβές εστιάζονται στον εκλογικό νόμο αλλά και στο γεγονός ότι στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση με τρόπο ώστε στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να αρκούν μόλις 151 ψήφοι εφόσον οι δύο προηγούμενες θα είναι άκαρπες.

Μεταφέρει την πίεση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αφενός αν θα συνδέσει τη συνταγματική αναθεώρηση με τον νέο εκλογικό νόμο που θέλει να φέρει για να καταργήσει και να αντικαταστήσει την απλή αναλογική και, αφετέρου, αν έχει τη συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να πετύχει να μην ισχύσει η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές. “Δεν έχω καμία πρόθεση να συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με την αλλαγή του συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες” ξεκαθάρισε, δείχνοντας έτσι να απορρίπτει εκ των προτέρων τα σενάρια που θα προϋπέθεταν μια κοινοβουλευτική συνεργασία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. για άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής και ψήφιση του νέου, “γαλάζιου” εκλογικού νόμου. Εάν οι 22 βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνέπρατταν με τους 158 της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν την παράγραφο 1 του άρθρου 54 του συντάγματος ώστε να απαιτούνται 180 ψήφοι (και όχι 200 που χρειάζεται σήμερα), ώστε ένας νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα εφαρμοζόταν ποτέ η απλή αναλογική όπως προβλέπεται να ισχύσει για τις επόμενες εκλογές, αλλά αυτές θα διεξάγονταν με τον νέο νόμο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ποτέ αν θεωρηθεί ότι θα έχει τη συναίνεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά, αντίθετα, έστειλε το μήνυμα στη Φ. Γεννηματά πως το “μπαλάκι” είναι στο δικό της γήπεδο, ειδάλλως εκείνος μπορεί να προχωρήσει μόνος του, επιβάλλοντας με 158 ψήφους ένα νέο εκλογικό σύστημα που προφανώς θα “βολεύει” τη Ν.Δ. και μόνο. Αυτό δείχνει ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει τη συναίνεσή της. Άλλωστε οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη έχουν από νωρίς ξεκαθαρίσει δημόσια προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι το πρώτο που τους αφορά είναι το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου και όχι το πώς θα γίνει. Η ίδια η Φ. Γεννηματά επίσης του έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια παιχνιδιών με τους θεσμούς.

Παράλληλα, δεν θα μπορούσε να προεξοφληθεί η στάση του Γ. Παπανδρέου (αλλά και του έτερου βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που προέρχεται από το ΚΙΔΗΣΟ, του Χ. Καστανίδη) ακόμα και ως προς την κατάργηση της απλής αναλογικής. Διότι στον γύρο επαφών που είχε κάνει ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός για τη νομοθέτηση της απλής αναλογικής, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν θετικός υπό το πρίσμα και των άλλων προϋποθέσεων που έθετε (σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών). Άρα, η επίτευξη του “μαγικού” αριθμού των 180 για την άμεση εξαφάνιση της απλής αναλογικής θα ήταν ούτως ή άλλως μια δύσκολη υπόθεση.

Επισείοντας την απειλή της... εκλογικής “παρένθεσης” με απλή αναλογική, η προειδοποίηση Μητσοτάκη προς τη Φ. Γεννηματά μοιάζει να αφορά και την επόμενη μέρα μιας τυχόν κυβερνητικής συνεργασίας τους. Κάτι που ακόμα κι αν δεν προβληματίζει τη Φ. Γεννηματά, σίγουρα θα δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. γύρω από το -πάντα διαχρονικό για κάποια στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.- ζήτημα της συνεργασίας με τη Ν.Δ. Διότι αν η Ν.Δ. έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική, όπως υπολογίζει, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και σίγουρα δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τουλάχιστον και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί τον Κυρ. Μητσοτάκη, δεδομένου ότι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση οι επαναληπτικές θα γίνουν με τον δικό του νόμο. Επιπλέον, η πίεση που μεταφέρει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. αφορά και τις απώλειες που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις δύο αναμετρήσεις για το κόμμα της Φ. Γεννηματά εξαιτίας της πόλωσης ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ., που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά μεγάλη εφόσον θα έχει προκύψει ακυβερνησία από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική.

“Δεν είναι ώρα για παιχνίδια”

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, η Φ. Γεννηματά είπε ότι “δεν είναι ώρα για παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο, που οδηγούν σε άγονες διχαστικές αναμετρήσεις του τύπου ‘τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’”. Επανέλαβε προς τον πρωθυπουργό ότι “η τυχόν επανάληψη διατάξεων που μετατρέπουν τις λαϊκές μειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες θα μας βρει δυναμικά απέναντι”.

Τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης δηλώνοντας (ρ/σ Αθήνα 984) ότι “εμείς δεν θα μπούμε σε καμία συζήτηση η οποία στρεβλώνει τη βούληση του ελληνικού λαού” και πως το κόμμα του θα καταθέσει την πρόταση που ήδη έχει παρουσιάσει και που έχει προκύψει από το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. “Δεν μπορούν ποτέ τα εκλογικά αποτελέσματα που οδηγούν σε μειοψηφίες να μετατρέπονται σε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες”, “δεν μπορούμε να ξαναέχουμε μπόνους 50 εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού του πρώτου κόμματος, όπως είχε γίνει για παράδειγμα το 2012, όταν η Ν.Δ. είχε πάρει με 18% 50 έδρες μπόνους”.

“Ευρύτατες συναινέσεις για Πρόεδρο της Δημοκρατίας”

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τάσσεται υπέρ της αποσύνδεσης των εκλογών από την εκλογή ΠτΔ και έχει καταθέσει τη δική του πρόταση. Όμως διαφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης αυτό να γίνεται ακόμα και με την οριακή πλειοψηφία των 151. “Σε κάθε περίπτωση, η θέση του ΠτΔ είναι θέση υψηλού συμβολισμού και είναι σωστό αυτό το οποίο ο συνταγματικός νομοθέτης είχε στο μυαλό του για μια ευρύτατη συναίνεση, η οποία θα συγκεντρώνει τη θετική ψήφο όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών” σχολίασε ο Π. Χρηστίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL