Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
"Γεωπολιτική Επιτροπή" με 3+4 αντιπροέδρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γεωπολιτική Επιτροπή" με 3+4 αντιπροέδρους

Τον αμφιλεγόμενο τίτλο του αντιπροέδρου για “την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής” απέδωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στον Έλληνα αντιπρόσωπο στη Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Στον εν λόγω ρόλο περιλαμβάνεται ο συντονισμός των χαρτοφυλακίων που αφορούν τη μετανάστευση αλλά και ζητήματα απασχόλησης και Παιδείας.

Όπως είπε η Φον Ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας αντιπρόεδρος θα είναι υπεύθυνος τόσο για τη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης μετανάστευσης για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και της πολιτικής ασύλου για τους πρόσφυγες, όσο και την προστασία των συνόρων. Η “επιτυχής” διαχείριση της μετανάστευσης, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, συνδέεται με την ανάπτυξη μιας “αλυσίδας δράσεων”, ξεκαθαρίζοντας ότι, ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει προστασία σε όσους πρόσφυγες τη χρειάζονται, θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει τις “επιστροφές” των παράτυπων μεταναστών. Ως εκ τούτου, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις για το κατά πόσο ο “ευρωπαϊκός τρόπος ζωής” έχει ανάγκη προστασίας και από ποιον.

Στην επιστολή της προς τον Μ. Σχοινά, η νέα πρόεδρος κάνει λόγο πάντως για την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι οι “εργαζόμενοι είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι προκειμένου να πετύχουν στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας” καθώς και για “μια καλά διαχειριζόμενη νόμιμη μετανάστευση” με στόχο την “ενσωμάτωση” και τη “διασφάλιση της συνοχής”. “Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής είναι χτισμένος γύρω από την αλληλεγγύη, την ειρήνη και την ασφάλεια” σημειώνει.

Την ικανοποίησή του για τη θέση που ανέλαβε εξέφρασε χθες ο Μαργαρίτης Σχοινάς μέσω Twitter. “Είμαι ενθουσιασμένος για τον διορισμό μου ως αντιπροέδρου για την προστασία του τρόπου ζωής μας καλύπτοντας τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την απασχόληση και την Παιδεία. Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω δουλειά και ανυπομονώ να συζητήσω με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους” έγραψε ο Μ. Σχοινάς.

“Από την καλύτερη προστασία των πολιτών και των συνόρων και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου στην επένδυση στις δεξιότητες των Ευρωπαίων και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τη νεολαία, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλα βήματα τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου τόσο να προστατέψουμε όσο και ενδυναμώσουμε τους Ευρωπαίους” πρόσθεσε ο ίδιος.

Μητσοτάκης: Δικαίωση

Για "ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο αλλά και την Ελλάδα" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η επιλογή Σχοινά "δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του από την κυβέρνησή μας". Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαιρέτισε επίσης "με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Μ. Σχοινά απέστειλε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό “οφείλει να αντιμετωπιστεί στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας”.

Σύνθεση και ρόλοι

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση των χαρτοφυλακίων και των αρμοδιοτήτων των αντιπροέδρων και των Επιτρόπων, η νέα πρόεδρος “ξεδίπλωσε” επίσης το όραμά της για τα επόμενα πέντε χρόνια.

“Θέλω αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι μια ευέλικτη, σύγχρονη και ευκίνητη Επιτροπή" ανέφερε, κάνοντας λόγο για "γεωπολιτική Επιτροπή" (σ.σ.: απέναντι στην “πολιτική Επιτροπή” του προκατόχου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ) και "θεματοφύλακα πολυμέρειας”.

Χαρακτηριστικό της νέας Επιτροπής είναι ότι πετυχαίνει τελικά μια σχετική ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων, αφού στα μέλη της περιλαμβάνονται 13 γυναίκες και 14 άνδρες.

Η Φον Ντερ Λάιεν όρισε επίσης τρεις αντιπροέδρους με αυξημένες αρμοδιότητες. Τον Φρανς Τίμερμανς, στον οποίο ανέθεσε τη δημιουργία μιας “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας”, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική για το κλίμα αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Επιτροπή. Τη Μαργκρέτε Βέσταγκερ, η οποία θα συνεχίσει να τα βάζει με τους γίγαντες του Ίντερνετ διατηρώντας το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού και συντονίζοντας τις πολιτικές για την ψηφιακή αλλαγή. Τέλος, τον Βάλντις Ντομπρόβσκι, ο οποίος θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, φροντίζοντας η οικονομία να είναι “στην υπηρεσία των ανθρώπων”, όπως αναφέρεται στον ρόλο του. Οι υπόλοιποι τέσσερις αντιπρόεδροι (πέραν του Μ. Σχοινά) είναι o Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε.), η Βέρα Γιούροβα (Τσεχία, Αξίες και Διαφάνεια), ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, Διαθεσμικές Σχέσεις και Προβλέψεις) και η Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, Δημοκρατία και Δημογραφία).

Στα χαρτοφυλάκια των Επιτρόπων ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή του Πάολο Τζεντιλόνι (πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας) για την Οικονομία, δεδομένου ότι ένα από τα καθήκοντά του θα είναι να διασφαλίσει πως η νέα ιταλική κυβέρνηση θα ακολουθήσει τελικά τον δρόμο της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Υπεύθυνος στον τομέα της Απασχόλησης θα είναι ένας ακόμα Σοσιαλδημοκράτης, ο Νίκολας Σμιτ, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Απασχόλησης και Εργασίας του Λουξεμβούργου.

Η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ θα είναι αυτή τελικά που θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος, ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Λάσλο Τρότσανι προτείνεται να είναι αρμόδιος για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, όλοι οι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL