Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C24.1°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.6°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.8°C
4 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C21.1°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C22.9°C
4 BF 25%
Διάλογος Δ. Παπαδημούλη με Μ. Λιντίλα στην Επιτροπή ECON του Ευρωκοινοβουλίου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάλογος Δ. Παπαδημούλη με Μ. Λιντίλα στην Επιτροπή ECON του Ευρωκοινοβουλίου (Video)

Παρέμβαση στο πλαίσιο του Οικονομικού Διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με τον Μίκα Λιντίλα, πρόεδρο του ECOFIN και Υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας, η οποία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ.https://www.youtube.com/embed/lrDwFrONKlo

«Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε.

Αναλαμβάνετε την προεδρία σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: γιατί επιβραδύνεται η πορεία της οικονομίας σε πολλές χώρες με πρώτη την Γερμανία και, γιατί υπάρχει μπροστά ο κίνδυνος μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης.

Την ίδια ώρα, ενώ μιλάτε για βιώσιμη ανάπτυξη και στους στόχους σας θέτετε την κοινωνική συνοχή και συμμετοχή, το “socialinclusiveEU”, όπως αναφέρετε στους γραπτούς σας στόχους, δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις από την πλευρά του Συμβουλίου στον προϋπολογισμό, όπου μια σειρά χώρες ζητούν και την περικοπή κονδυλίων από την πρόταση της Κομισιόν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική -ΚΑΠ- και την πολιτική Συνοχής.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω πώς θα επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι για συνοχή, για συμμετοχική ανάπτυξη της οικονομίας και για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής  με έναν περικεκομμένο προϋπολογισμό;

Και ένα δεύτερο που θα ήθελα να σας ρωτήσω, κ.Lintilä, αφορά την ολοκλήρωση της τραπεζικής Ενοποίησης: η Κομισιόν το έχει προτείνει εδώ και χρόνια, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο τρίτος Πυλώνας της τραπεζικής Ενοποίησης με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, το περίφημοIDIS, το οποίο εκκρεμεί για περίπου 5 χρόνια. Επειδή η Φινλανδία, αν δεν κάνω λάθος, είναι στις χώρες που στο Συμβούλιο προβάλλουν αντιρρήσεις στο να προχωρήσει η ολοκλήρωση της τραπεζικής Ενοποίησης θα ήθελα να σας ρωτήσω ,αν σκοπεύετε σε αυτό το θέμα να συμβάλλετε θετικά, ως Φινλανδική Προεδρία, ή θα συνεχίσουμε να παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες;»

Στη συνέχεια ο Μίκα Λιντίλα απάντησε στις δυο ερωτήσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Ουσιαστικά, οι νομισματικές και δημοσιονομικές ερωτήσεις εξετάζονται από το ECOFIN. Αλλά, τα πιο ουσιώδη θέματα τα εξετάζει το Συμβούλιο. Η Φινλανδική Προεδρία προσπαθεί  να υποβάλλει μία πρόταση και έχουμε δεσμευτεί  να προωθήσουμε την υπόθεση. Βέβαια, τοtiming και το χρονοδιάγραμμα θα αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οπότε, θα ήταν πολύ τολμηρό να προσπαθήσει κανείς να προβλέψει πότε θα έχουμε αποτελέσματα. Όταν το Συμβούλιο του ECOFINθα πάρει την εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τότε και εμείς θα δράσουμε προκειμένου να καταλήξουμε σε μία ισορροπημένη λύση και να έχουμε στα χέρια μας κάτι το οποίο θα μάς επιτρέψει να συμφιλιώσουμε όλες τις πλευρές και όλα τα συμφέροντα.   

Τώρα για την τραπεζική Ένωση, έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε το τεχνικό έργο για την ενίσχυση της τραπεζικής Ένωσης. Συνεπώς, περιμένουμε για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όσον αφορά τις εγγυήσεις, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε λύσεις. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Έχει ξεκινήσει ήδη η δουλειά αλλά, δεδομένου ότι είναι πολύ περίπλοκο το θέμα χρειαζόμαστε χρόνο για να πετύχουμε. Ελπίζουμε, πάντως, ότι δεν θα καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν για τις δευτερογενείς αγορές». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL