Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Διαφωνούν στο Μάτι για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαφωνούν στο Μάτι για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής

Οι διαφωνίες των φορέων από το Μάτι και ορισμένες παράλογες «απαιτήσεις» που συγκλίνουν στον αποχαρακτηρισμό του δασικού χαρακτήρα της περιοχής κυριάρχησαν χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητούνταν η έγκριση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την σύσταση της εταιρείας Μάτι Ξανά.

Ήταν χαρακτηριστική η ένταση όταν ο εκπρόσωπος συλλόγου από το Κόκκινο Λιμανάκι Πέτρος Φράγκος υποστήριξε ότι υπήρχε δίοδος προς τη θάλασσα, αλλά την εμπόδιζε ένα δέντρο! «Όπως κατευθύνονταν τα αυτοκίνητα από το Μάτι προς το Κόκκινο Λιμανάκι, υπήρχε μποτιλιάρισμα. Η οδός Πάρου είναι δίοδος. Υπάρχει εκεί σε κοινόχρηστο δρόμο άνοιγμα 80 πόντων με 1 μέτρο. Όμως ο κόσμος δεν μπόρεσε να μπει μέσα, γιατί το δέντρο είχε πάρει φωτιά, γύρισαν πίσω και μπήκαν στο μοιραίο οικόπεδο. Η ευθύνη δεν είναι στο μοιραίο οικόπεδο, αλλά στο ότι δεν είχε καθαριστεί η δίοδος» υποστήριξε αναφερόμενος στον εγκλωβισμό δεκάδων ανθρώπων που κάηκαν και στην πτώση μίας 13χρονης από γκρεμό 6 μέτρων.

Το ζήτημα του αποχαρακτηρισμού τέθηκε από την Έμυ Κροκίδη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Διατοπικού Συμβουλίου Πληγεισών Περιοχών στο Μάτι. Είπε ότι πρέπει ξαναχτιστούν όλα τα κτήρια, εκτός από αυτά που είχαν «καραμπινάτες παρανομίες» και να υλοποιηθεί το νέο χωρικό σχέδιο με βάση τους χάρτες προ του 1945.

Αμέσως όμως άλλα μέλη της Επιτροπής διαφώνησαν λέγοντας ότι οι δασικοί χάρτες πρέπει να γίνουν με βάση τις αεροφωτογραφίες προ του 1975, δηλαδή όταν είχε ξεκινήσει η οικοδόμηση της περιοχής. Μάλιστα, ο αρχιτέκτονας Διονύσης Κουλουμπής είπε ότι πρόκειται για «παθογένεια» και ανέφερε ότι ο Νέος Βουτζάς, που είναι στο βουνό, έχει μπει στο σχέδιο πόλης, ενώ το Μάτι που είναι στους πρόποδες του βουνού, είναι εκτός σχεδίου.

Άλλος κάτοικος είπε ότι ο λεωφόρος Μαραθώνος εμφανίζεται ως δασική περιοχή και άλλος ότι στην περιοχή υπήρχαν βίλες που είχαν χτιστεί με άδεια, αλλά το Δασαρχείο κήρυξε αναδασωτέα την περιοχή και δεν δίνει άδειες για ανακατασκευές. Έτσι, το Δασαρχείο στέλνει μηνύσεις σε κατεστραμμένα κτήρια παρά το ότι δεν υπάρχει κυρωμένος δασικός χάρτης ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση που να κηρύσσει ως δάσος την περιοχή, ισχυρίστηκε.

Η Εμ. Κροκίδη είπε ότι έως τώρα έχουν εκδοθεί μόλις τρεις συντάξεις χηρείας αν και ψηφίστηκε νόμος το 2018 που δίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης. «Και αυτές λειψές, επειδή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει την κατάλληλη βάση δεδομένων. Τις συντάξεις έβγαλαν κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας χειρόγραφα και μετά από δικές μας πιέσεις» πρόσθεσε.

Κατήγγειλε ακόμη ότι «κάθε απόφαση της ΑΑΔΕ ήταν κάτι λιγότερο από την εντολή του πρωθυπουργού» και ανέφερε ως παράδειγμα την εντολή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ. «Η συνεργασία μας με το κράτος δεν ήταν επιτυχής, παρά την πολιτική βούληση» είπε και παρότρυνε όλους «να υπερβούν τον πολιτικό εαυτό τους. Στην περιοχή μας έγινε πόλεμος. Είχαμε νεκρούς και καταστροφές».

Ο Χρήστος Αναγνώστου ανέφερε ότι η απομάκρυνση της υλοτομικής ύλης είναι στο 78%, του αμιάντου στο 40% - 45% και των κατεδαφίσεων στο 25%, καθώς ξεκίνησαν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Προειδοποίησε ότι αν δεν γίνει η υλοτόμηση, δεν μπορεί να γίνει απομάκρυνση του αμιάντου. Η Βαρβάρα Κασελούρη ανέφερε ότι «ο ρυθμός αποκατάστασης και ανακατασκευής είναι αργός. Έχουν εκδοθεί 500 άδειες σε σύνολο 900 αιτήσεων» λόγω της γραφειοκρατίας και του οικονομικού κόστους. Ο Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος πρότεινε στις φωτιές οι τραυματίες να πηγαίνουν αμέσως σε εγκαυματολογικές κλινικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL