Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ο Αλ. Τσίπρας στο φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι: / Ο Αλ. Τσίπρας στο φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι: Ανάγκη το προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας στο φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι: / Ο Αλ. Τσίπρας στο φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι: Ανάγκη το προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη

Την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι το προοδευτικό Κέντρο, το οποίο θα προωθήσει γενναίες ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές και λύσεις, υπογράμμισε από το φόρουμ Αμπροσέτι στο Κόμο της Ιταλίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. "Δυστυχώς η Ε.Ε. συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις με βραχυπρόθεσμη προοπτική και μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια" σημείωσε. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι "ο κίνδυνος επιστροφής σε σοβαρές κρίσεις στο προσφυγικό, την οικονομία και την ασφάλεια είναι υπαρκτός.

Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, το προοδευτικό μέτωπο θα επιδιώξει τομές σε τέσσερις άξονες: Κοινωνική Ευρώπη και οικονομική σύγκλιση, ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού, εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών, πιο δυναμική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική υπέρ της ειρήνης και κατά του εθνικισμού. Κάλεσε μάλιστα την Ε.Ε. να έχει πιο ενεργό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού και στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι πριν από πέντε χρόνια, όταν είχε συμμετάσχει στο ίδιο φόρουμ "πίστευαν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη προέρχεται από την Αριστερά, αλλά αποδείχθηκε ότι προέρχεται από τη Δεξιά. Από την Ακροδεξιά των Σαλβίνι και Λεπέν, τον εθνικό απομονωτισμό του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας".

"Θέλει να διαπραγματευθεί για κάτι που πετύχαμε χωρίς διαπραγματεύσεις"

"Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να διαπραγματευθεί για κάτι που πετύχαμε χωρίς διαπραγματεύσεις" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο CNBC αναφορικά με τα πλεονάσματα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ του European House Ambrosetti.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τη στρατηγική και τις επιτυχίες της διακυβέρνησής του: “Ανακτήσαμε την αξιοπιστία της χώρας, είχαμε για τρία συνεχόμενα χρόνια μεγάλα πλεονάσματα. Επιστρέψαμε στην ανάπτυξη” είπε χαρακτηριστικά. Όπως τόνισε, ο Κ. Μητσοτάκης "ψάχνει να βρει δικαιολογία για να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις μέσα από την αύξηση των στόχων για τα πλεονάσματα. Διότι πιστεύει στις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που ήταν στον πυρήνα των Μνημονίων".

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σημείωσε πως το βασικό ερώτημα είναι: "Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια οφείλει να γίνει;". "Όλα τα κράτη - μέλη πιστεύουμε ότι υπάρχουν ορισμένες αρχές που πρέπει να αποδεχτούμε" ανέφερε και πρόσθεσε "την αρχή της αλληλεγγύης και της κατανομής των βαρών και της ευθύνης ή θα αντιμετωπίζουμε α λα καρτ τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις;".

Σχετικά με το Brexit εκτίμησε ότι, αν δεν υπάρξει κάτι ριζοσπαστικό, "οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και κυρίως για τους πιο αδύναμους, για τους εργαζόμενους, για την εργατική τάξη". "Το κρίσιμο είναι για ποιους αγωνίζεσαι και ποιων τα συμφέροντα υπερασπίζεσαι" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL