Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Εθνικός διασυρμός η θεσμική εκτροπή Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εθνικός διασυρμός η θεσμική εκτροπή Μητσοτάκη

Την εξυπηρέτηση συμφερόντων που θίχτηκαν από τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού έναντι της τήρησης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή τη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών(ΔΣΑ) και το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει πως η θεσμική εκτροπή συνιστά όχι μόνο προσωπικό αλλά εθνικό διασυρμό.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μας εξέπληξε η στάση Μητσοτάκη

"Ο Κ. Μητσοτάκης είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση συμφερόντων που θίχτηκαν από τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στην τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας", σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. "Επέλεξε το πρώτο. Δεν μας εξέπληξε", προσθέτουν στην Κουμουνδούρου. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η γνωμοδότηση του ΔΣΑ, που αναφέρεται σε αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των αρχών, έρχεται να προστεθεί στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία επεσήμανε πως η παύση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την επιστολή της επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ προς την κυρία Θάνου, όπου σημειώνεται ότι το θέμα θεωρείται «ύψιστης σημασίας» και παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν.

Μαξίμου: Κομματικό παράρτημα η Επιτροπή με Θάνου

Προτάσσοντας την απόφαση του ΣτΕ, που απέρριψε τις αιτήσεις αναστολών της τέως πρόεδρου της Επιτροπής Β. Θάνου όσο και της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, αλλά και των δύο μελών της, Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς, το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να μην απαντήσει στα ζητήματα ουσίας που τίθενται. Όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, "στον ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως αγνοούν τη μόνη αυθεντική ερμηνεία, που είναι αυτή της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης", τονίζοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ "συνεχίζουν να υπερασπίζονται την εκλεκτή τους ακόμη κι όταν η Δικαιοσύνη αποφαίνεται". "Άλλη μια απόδειξη γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την κυρία Θάνου επικεφαλής δεν θα μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά ως κομματικό παράρτημα", ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει οριστεί να συζητηθεί στις 6 Δεκεμβρίου. Τότε είναι που αναμένεται η οριστική απόφαση της Δικαιοσύνης για το ζήτημα.

Πρακτικές α λα Όρμπαν καταγγέλλει ο Παπαδημούλης

"Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξήλωσε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παραβιάζοντας ωμά και την κοινοτική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή νομολογία. Αλλά διόρισε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς την υποψήφια ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Λαζαράκου. Προκλητικά δυο μέτρα και σταθμά, για να ελέγξουν τα πάντα!" σχολίασε μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη γνωμοδότηση του ΔΣΑ κάνει λόγο για "α λα Όρμπαν πρακτικές της Ν.Δ.", που εκθέτουν τη χώρα. "Και η χρονοκαθυστέρηση εκθέτει την Κομισιόν", υπογραμμίζει.

Τι αναφέρει η γνωμοδότηση του ΔΣΑ

Μεταξύ άλλων η γνωμοδότηση του ΔΣΑ κάνει λόγο για αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξαρτησία της αρχής, παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και δημιουργία αρχής φιλικής προς την πολιτική εξουσία. "Η απειλή έκπτωσης των διοικούντων από τα καθήκοντά τους θα οδηγήσει στη φιλική στάση απέναντι στην εκάστοτε πολιτική εξουσία, κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου, της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων στη διοίκηση που τους επέλεξε για να στελεχώσουν την αρχή", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

ΣτΕ: Διευκρινίσεις για την απόφαση αναστολής

Όσον αφορά την απόφαση αναστολής του ΣτΕ, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δημοσιοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων εκτιμήθηκε πως "δεν προσδιορίζονται με συγκεκριμένα στοιχεία οι επείγουσες και ιδιαιτέρως σοβαρές εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να καθυστερήσουν υπερβολικά ή να παραγραφούν, ενώ, εξάλλου, ήδη έχουν διορισθεί και νέα μέλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα οποία οφείλουν κατά νόμο να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες αυτές". Υπενθυμίζεται πως μια από τις μεγάλες υποθέσεις μονοπωλίου που είχε μπει στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν το πρακτορείο διανομής "Άργος", συμφερόντων Β. Μαρινάκη. Τέλος, κρίθηκε ότι οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, "διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL