Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Σωκρ. Φάμελλος: Χρειάζεται πολιτική και περιβαλλοντική ωριμότητα, όχι προπαγάνδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκρ. Φάμελλος: Χρειάζεται πολιτική και περιβαλλοντική ωριμότητα, όχι προπαγάνδα

Οι προτάσεις Τσίπρα για διεθνή κινητοποίηση ώστε οι διεθνείς διπλωματικές κινήσεις για την προστασία του Αμαζονίου να ενταχθούν στην επερχόμενη συμφωνία ΕΕ - Mercosur, αντιμετωπίστηκαν με αναφορές στη Μάνδρα και το Μάτι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έκανε φιέστα για ένα οικόπεδο αλλά δεν λέει αν θα υλοποιήσει την πρώτη δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών, σημείωσε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη και στην πολιτική ωριμότητα και στην περιβαλλοντική ωριμότητα, όπως υπογράμμισε.

Η παρέμβαση Τσίπρα για την καταστροφή στον Αμαζόνιο, είπε ο κ. Φάμελλος, έθεσε το θέμα της κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας με συγκεκριμένες διπλωματικές πράξεις και πολιτικές συμφωνίες που θα τροποποιήσει το παγκόσμιο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν βιώσιμο πλανήτη, με δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας. Ειδικά για τον Αμαζόνιο που καίγεται και την Νότιο Αμερική, προτάθηκε να υπάρξουν πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις για την υποστήριξη του έργου της κατάσβεσης καθώς και για να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση Μπολσονάρο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αποψίλωσης των παρθένων δασών για να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε τα παραπάνω να περιληφθούν στην επερχόμενη υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur (την εμπορική ένωση της Νότιας Αμερικής που έχει σαν ραχοκοκαλιά τις Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την άλλη, συνέχισε ο κ. Φάμελλος, επιμένει να αντιμετωπίζει ζητήματα μόνο σε επίπεδο επικοινωνία και προπαγάνδας, σχολιάζοντας την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «ο Τσίπρας έδειξε την περιβαλλοντική του ευαισθησία στην Μάνδρα και στο Μάτι». Και στα δύο αυτά σημεία, «υπήρχαν παραβιάσεις των περιβαλλοντικών κανόνων για πάρα πολλά χρόνια και έλλειμμα πολιτικής και στην αντιπλημμυρική προστασία και στην δασική πολιτική και την διαχείριση της αυθαίρετης δόμησης. Οι κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έκαναν τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα … και σε επίπεδο πρόληψης».

Υπογράμμισε επίσης ότι στην Ελλάδα για πρώτη φορά ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που

    δημιούργησε και κύρωσε δασική στρατηγική
    δημιούργησε δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το ερώτημα είναι εάν θα την υλοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης (με πρόσληψη των προβλεπόμενων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με 140 εκατ. ευρώ)
    δημιούργησε σχέδιο διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, όταν το 2015 βρισκόταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω της έλλειψής του

Επιπρόσθετα, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στο Μάτι που… εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, έχει γίνει ήδη σε πρώτη φάση προμελέτης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει εγκριθεί (τώρα προχωρά η οριστική μελέτη), όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε ολόκληρη φιέστα όταν άδειασε ένα οικόπεδο από υλικά στο Μάτι, αλλά δεν υπήρξε κάλυψη όταν δασικοί συνεταιρισμοί από την Εύβοια και άλλες περιοχές ήρθαν και δούλεψαν στην περιοχή, με κοπή των καμένων ακόμη και μέσα στα οικόπεδα, όπως και με τα συνεργεία που μάζεψαν τον αμίαντο, τις ειδικές εταιρείες ανακύκλωσης που πήραν όλα τα καμένα οχήματα, κτλ., προσέθεσε ο ίδιος. «Χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη και στην πολιτική ωριμότητα και στην περιβαλλοντική ωριμότητα … πρέπει η πολιτική να ξεκολλήσει από το επίπεδο της προπαγάνδας και της επικοινωνίας, να γίνει πιο ουσιαστική και να φτάσει στον πολίτη».

«Σε επίπεδο περιβαλλοντικής πολιτικής, χρειάζεται η κοινωνία να τροφοδοτηθεί με πληροφορίες, να ενισχυθεί με κοινωνικές λειτουργίες, να αλλάξουμε στάση ως πολίτες, παραγωγοί, καταναλωτές. Θέλει και πιο ριζικά μέτρα, να συνδεθεί η οικονομική πολιτική με το περιβάλλον … αναρωτιέμαι αν θα εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης το μέτρο που ψηφίσαμε, να πληρώνουν οι Δήμοι τέλη στους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση … το ίδιο με τα περιβαλλοντικά τιμολόγια στην ύδρευση και την άρδευση … με την σύνδεση της τιμής ενός προϊόντος με το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα … αυτές είναι οι ουσιαστικές, μεγάλες αλλαγές, όπως και η ηλεκτροκίνηση, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οι ΑΠΕ … δυστυχώς, το καμπανάκι που έχει χτυπήσει στην παγκόσμια κοινότητα είναι πάρα πολύ δυνατό, η κλιματική αλλαγή είναι μέσα στη ζωή μας».

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην αντανάκλαση των παραπάνω στην  διαδικασία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης των δομών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «αρχίζει να γίνεται κεντρικό ζήτημα στην ελληνική κοινωνία, δεν ενδιαφέρει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο. Και φαίνεται ότι ανησυχεί και κάποιους».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συζήτηση για την συνεργασία όλων των δυνάμεων (Αριστερά, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι) για ένα μέτωπο απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Στην Ελλάδα, «χρειάζεται να τροφοδοτήσουμε ξανά το ενδιαφέρον για την πολιτική, γιατί απαξιώθηκε η σχέση της με τον πολίτη την περίοδο των μνημονίων … όπως και με τα εργαλεία της προπαγάνδας … ο χώρος της Αριστεράς και της δημοκρατικής, προοδευτικής σκέψης … ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να ξαναπροσεγγίσει τον πολίτη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL