Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Β. Αποστόλου: Από την έλλειψη μέτρων ως την αμέλεια, όλα είναι έγκλημα εμπρησμού (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Β. Αποστόλου: Από την έλλειψη μέτρων ως την αμέλεια, όλα είναι έγκλημα εμπρησμού (Ηχητικό)

Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για πυρκαγιές εξ αμελείας ή επειδή η Πολιτεία δεν πήρε μέτρα, όλοι όσοι έχουν σχέση είναι εμπρηστές και εγκληματίες, δεν πάει άλλο, είπε ο δασολόγος πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου Στο Κόκκινο και τον Χρυσόστομο Λουκά.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/669864803&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει χάσει πολύ πράσινο, ωστόσο η απώλεια αυτή αφορά κυρίως περιαστικές και παραθαλάσσιες περιοχές. Αντίθετα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου βοήθησε την δάσωση πάρα πολλών αγρών που εγκαταλείφθηκαν και οι απώλειες έχουν κατά κάποιο τρόπο ισοσκελιστεί, είπε ο κ. Αποστόλου.

Το κρίσιμο ωστόσο, για να μην υποστεί η χώρα μεγάλης έκτασης απώλειες δασικών εκτάσεων, είναι να μην συμβαίνουν επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές πριν η φύση μπορέσει να αναγεννήσει μόνη της το δάσος. Γι` αυτό δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για πυρκαγιές «εξ αμελείας» ή επειδή η Πολιτεία δεν πήρε μέτρα, όπως τόνισε.

«Όλοι όσοι έχουν σχέση με αυτό που λέγεται πυρκαγιά, είναι εμπρηστές και εγκληματίες, δεν μπορεί κανείς να δικαιολογηθεί, ότι δεν ξέρει, ότι δεν βλέπει, για την βλακεία του, την αμέλειά του. Δεν πάει άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου. «Όλα αυτά είναι που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή ... δεν ήρθε από μόνη της, είναι το ανθρώπινο χέρι, η συμπεριφορά των ασκούντων διοίκηση και εξουσία, από εκεί ξεκίνησε. Η κλιματική αλλαγή δεν "υπάρχει" απλώς, από εκεί ξεκίνησε, από αυτές τις συμπεριφορές».

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές της Βραζιλίας, ο κ. Αποστόλου θύμισε στην αρχή της συνέντευξης ότι η πρώτη ουσιαστική Διάσκεψη για το Περιβάλλον ήταν ουσιαστικά αυτή στο Ρίο της Βραζιλίας το 1992, καθόλου τυχαία, καθώς στο επίκεντρο αυτής της επιλογής βρισκόταν ο Αμαζόνιος. Περίπου 170 κράτη δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2000. Ωστόσο, τα ίδια αυτά κράτη που δεσμεύτηκαν, δημιούργησαν λίγα χρόνια αργότερα την αγορά ρύπων, ουσιαστικά εκμηδενίζοντας το αποτέλεσμα της αρχικής πρωτοβουλίας, καθώς οι πλούσιες και αναπτυγμένες χώρες εξαγόραζαν το δικαίωμα στην ρύπανση λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, συνεχίζοντας να ρυπαίνουν.

Ειδικά για τις πυρκαγιές στην περιοχή, σημείωσε ότι τα κρούσματα πυρκαγιών αυξήθηκαν σε αριθμό και έκταση και υπήρξε μία πάρα πολύ μεγάλη ένταση το 2016 λόγω του φαινομένου του Ελ Νίνιο, που με την σειρά την προκάλεσε πολύ μεγάλες αντιδράσεις για τα περιβαλλοντικά θέματα. Ωστόσο, σήμερα που οι πυρκαγιές είναι πολύ περισσότερες, φαίνεται οι αντιδράσεις να είναι ηπιότερες. Σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται, είπε ο κ. Αποστόλου. «Και το αισχρό», προσέθεσε, είναι ότι χρησιμοποιούν οικονομικές δραστηριότητες, όπως τους αγρότες ή τους κτηνοτρόφους, σε αρνητική κατεύθυνση, την ώρα που οι νέες τεχνολογίες και πρακτικές στην αειφορική διαχείριση μπορούν να έχουν θετικότατη διαχείριση. Παράλληλα, στοχοποιούν ΜΚΟ η προσφορά των οποίων στην προστασία του περιβάλλοντος είναι τεράστια. «Ας ελπίσουμε η Διάσκεψη που ξεκινάει αύριο, να μην είναι απλώς επικοινωνιακή...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL