Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης για την επόμενη μέρα: / Π. Σκουρλέτης: Να συγκροτηθεί μέτωπο αντίστασης στις νεοσυντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης για την επόμενη μέρα: / Π. Σκουρλέτης: Να συγκροτηθεί μέτωπο αντίστασης στις νεοσυντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης

Την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αντίστασης στις νεοσυντηρητικές επιλογές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το γεγονός ότι μόλις έναν μήνα μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Ν.Δ., χωρίς να τηρεί καν τα προσχήματα, ξεκίνησε να νομοθετεί μνημονιακές πολιτικές, χωρίς να υπάρχει Μνημόνιο...

Στον απόηχο των τροπολογιών που έφερε στα κλεφτά η κυβέρνηση την Πέμπτη και οι οποίες ξηλώνουν σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταργώντας την αιτιολόγηση των απολύσεων και την προστασία των εργαζόμενων στις εργολαβίες, ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε τα απαραίτητα "κοινωνικά αναχώματα" που πρέπει να δημιουργηθούν "απέναντι στις επιλογές τύπου ΔΝΤ της κυβέρνησης της Ν.Δ.".

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας τόνισε ότι η Ν.Δ. "επιβεβαιώνει αυτό το διάστημα πως υπηρετεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα", για να σημειώσει ότι απαιτείται προσκλητήριο προς κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, "για να υπάρξει, καταρχάς, ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική".

Ειδικότερα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων τύπου ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι "φάνηκε, ιδιαίτερα με αυτές τις 'ultra' αντεργατικές τροπολογίες που πέρασαν κυριολεκτικά στο 'παρά πέντε' της ολοκλήρωσης ενός άλλου, άσχετου με αυτές, νομοσχεδίου, ποια είναι η βασική στόχευση του προγράμματος της Ν.Δ. Είναι οι μεταρρυθμίσεις τύπου ΔΝΤ". Εξήγησε ότι πρόκειται για αιτήματα του ΣΕΒ από παλιά και συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων και κύκλων που η Ν.Δ. έρχεται, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, να τα ικανοποιήσει.

Με αυτά τα δεδομένα, σημείωσε το "πολιτικό καθήκον" του ΣΥΡΙΖΑ να εντοπίσει και να αναδείξει τα χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής, αλλά και να οργανώσει τα αντίστοιχα "κοινωνικά αναχώματα". "Αυτή δεν είναι μία στενά κομματική δουλειά. Θα έλεγα ότι είναι ένα προσκλητήριο προς κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, ότι πρέπει, καταρχάς, να υπάρξει ένα μέτωπο αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική της Νέας Δημοκρατία", τόνισε, προσθέτοντας πως "αυτό υπηρετείται με πάρα πολλούς τρόπους, προφανώς και με την παρουσία μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω από τη Βουλή".

Ο Π. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι μια ισχυρή πολιτική παρουσία "προϋποθέτει να υπάρχει και ένα αντίστοιχο μαζικό κόμμα, με ισχυρή παρουσία στους κοινωνικούς χώρους, τους πολιτικούς αγώνες".

Μνημείο κυνισμού Βρούτση

Τον κοινό παρανομαστή των πρωτοβουλιών που έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και των επίμαχων αντεργατικών τροπολογιών του Γ. Βρούτση, εντόπισε ο τέως πρόεδρος τη Βουλής και βουλευτής Α' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης: "άνοιγμα και παρακαταθήκη και υποχρέωση προς τα ιδιωτικά συμφέροντα, εν προκειμένω προς τον ΣΕΒ, για τα εργασιακά, τις αγοραίες ρυθμίσεις και τους αγοραίους κανόνες. Δηλαδή η κεντρική στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού".

Ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) "μνημείο κυνισμού και προπαγάνδας" την προχθεσινή επιθετική "απολογία" του υπουργού Εργασίας στη Βουλή όταν πια είχε αποχωρήσει η αντιπολίτευση, "μέσω της οποίας θέλησε κυριολεκτικά το άσπρο να γίνει μαύρο". Ήθελε, σημείωσε ο τέως πρόεδρος της Βουλής, "να πείσει ότι αυτές οι ακραίες και προσυμφωνημένες με τους κύκλους του ΣΕΒ, και όχι μόνο, αποστερήσεις των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, είναι προς το καλό των εργαζόμενων και της εργασίας".

Κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ερμηνεύει ως "πράσινο φως" για ακραίες παρεμβάσεις την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο υπογράμμισε ότι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ "είναι να αποδομεί και να αποκαλύπτει αυτές τις μεθοδεύσεις και όπου είναι δυνατόν να τις εμποδίζει". "Πρέπει να αναλογιστούν και οι πολίτες και οι κοινωνικές δυνάμεις, που αυτά τα νομοσχέδια τις αφορούν, για ποιου το συμφέρον είναι" πρόσθεσε.

Ηθική και πολιτική ήττα της Ν.Δ.

"Ηθική και πολιτική ήττα της Νέας Δημοκρατίας είναι το συμπέρασμα από όσα έγιναν στη Βουλή", δήλωσε από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα ο Ν. Παππάς. Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β' Αθηνών παρατήρησε ότι η Ν.Δ. "κατάφερε πάρα πολύ γρήγορα να απομονωθεί από όλη την αντιπολίτευση, τόσο την προοδευτική όσο και τη δεξιά", με αφορμή τις τροπολογίες Βρούτση.

"Ήταν κάτι το αναπάντεχο. Συνήθως οι κυβερνήσεις κυβερνούν, έχουν προβλήματα, συσσωρεύουν δυσαρέσκεια και στο μέσο ή το τέλος της θητείας τους έχουν απέναντι αντικυβερνητικά μέτωπα", σχολίασε. Υπογράμμισε δε ως "άξιο προσοχής" ότι στην κυβέρνηση κατάφεραν μέσα σε λίγα 24ωρα "να ενώσουν την προοδευτική αντιπολίτευση", παραπέμποντας στην αποχώρηση των κομμάτων από τη διαδικασία εξαιτίας των "καθαρά μνημονιακών τροπολογιών του κ. Βρούτση".

Ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε αυτόν τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η κυβέρνηση ως "ένδειξη πολιτικής δειλίας και ομολογία αδυναμίας να πείσει οποιονδήποτε έξω από τη Ν.Δ. για τη χρησιμότητα αυτής της πρωτοβουλίας". Σημείωσε ότι με αυτό η κυβέρνηση έχει απωλέσει πάρα πολύ σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο.

Χ. Καφαντάρη : Σαν έτοιμη από καιρό η Ν.Δ...

"Σαν έτοιμη από καιρό η Ν.Δ. αρχίζει το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, των δημοκρατικών και εργατικών κατακτήσεων", τόνισε (ΕΡΤ) η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικού Τομέα Αθήνας και αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χ. Καφαντάρη. "Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. τώρα δεν νομοθετεί για τους εργαζόμενους, για τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά πιθανόν να εξαργυρώνει και κάποια 'γραμμάτια', νομοθετεί για τον ΣΕΒ", πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL