Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Δηλώνουν έτοιμοι για τριμερή με Γκουτέρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δηλώνουν έτοιμοι για τριμερή με Γκουτέρες

Πάνω από τρεις ώρες κράτησε χθες η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί στο σπίτι της ειδικής εκπροσώπου του ΟΗΕ, στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας, και το αποτέλεσμα ήταν να δηλώσουν έτοιμοι για τριμερή συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ -και δη πολύ σύντομα.

Καταρχάς συμφώνησαν να ζητήσουν την εκ νέου κάθοδο της Αμερικανίδας ειδικής απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, πιθανότατα στο τέλος Αυγούστου, για πραγματοποίηση συναντήσεων με τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια συμφώνησαν στην πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης με τον Γκουτέρες, πιθανότατα μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, αν και δεν υπάρχει ανακοίνωση, δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τους δύο ηγέτες να δήλωσαν έτοιμοι να εργαστούν για την πραγματοποίηση μιας άτυπης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό στα πρότυπα της διάσκεψης του Κραν Μοντανά σε χρόνο που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί.

Μετά την άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί τη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στην οποία αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε βάθος όλες τις βασικές αρχές του Κυπριακού και ότι αποφάσισαν να συνεχίσουν την προσπάθεια υπό την κ. Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς που θα δώσουν τη δυνατότητα για δομημένες διαπραγματεύσεις με την αίσθηση του επείγοντος.

Δηλώσεις Αναστασιάδη

Σε δηλώσεις του από το προεδρικό μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε σε μια αποτίμηση των όσων συζητήθηκαν τονίζοντας ότι η πρότασή του για αποκέντρωση των εξουσιών βρήκε πρόσφορο έδαφος στην τουρκοκυπριακή πλευρά και θα είναι αντικείμενο συζήτησης στις διαπραγματεύσεις.

Είπε ότι ήγειρε το θέμα των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των τουρκοκυπριακών σχεδιασμών για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Για το θέμα των υδρογονανθράκων ο Αναστασιάδης είπε ότι ο Ακιντζί επανέλαβε την πρότασή του για δημιουργία μεικτής επιτροπής για συνδιαχείριση, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή. Ο Αναστασιάδης τόνισε ωστόσο ότι δεν έμεινε στην απόρριψη της πρότασης Ακιντζί, αλλά προχώρησε σε αντιπροτάσεις οι οποίες θα τύχουν μελέτης από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα πάντα με τον Αναστασιάδη, συμφώνησαν ότι δημιουργούνται οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις να συνεχιστεί η συνεργασία με την κ. Λουτ προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς ανεξαρτήτως διαφωνιών που παραμένουν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση με τον γ.γ. των Η.Ε. Από την τριμερή, είπε, θα διαφανεί κατά πόσο μπορεί να συγκληθεί άλλη συνάντηση με στόχο πλέον την ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL