Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
"Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς"

Οδός Σταδίου, στο ύψος του πεζόδρομου της Αμερικής. Οι φοιτητές, πιασμένοι σε αλυσίδες, αρχίζουν να χτυπούν ρυθμικά τα πόδια τους. “Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι - ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη”, φωνάζουν. Ολοένα πιο δυνατά. Η νεκρική σχεδόν σιγή στην πόλη, λόγω Αυγούστου, διαταράσσεται. Οι τουρίστες έχουν βρει νέα στιγμιότυπα να απαθανατίσουν. Οι εργαζόμενοι των καφετεριών, που έχουν κατεβάσει προσωρινά ρολά, παρακολουθούν νέους ανθρώπους, όπως εκείνοι, να διεκδικούν.

Σε συνέχεια της πρώτης κινητοποίησης, στις 23 Ιουλίου, οι φοιτητές κατέβηκαν και χθες στο δρόμο για να υπερασπιστούν με τη φωνή και την παρουσία τους το πανεπιστημιακό άσυλο. Όχι ότι υπήρχε αμφιβολία πως θα ψηφιζόταν η κατάργησή του, με δεδομένη την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, είναι όμως αναγκαίο για τους φοιτητές να φανεί ότι υπάρχουν αντιστάσεις, αλλά και να γίνει ξεκάθαρο πως τίποτα δεν τελείωσε με τη χθεσινή ψήφιση του ν/σ.

Η πορεία των φοιτητών ξεκίνησε περίπου στις 18.30 από το Προπύλαια. Έστριψαν στην οδό Πεσμαζόγλου και έφτασαν από τη Σταδίου στη Βουλή, όπου παρέμειναν για λίγη ώρα στρέφοντας προς το κτήριο τα πανό τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο σημείο προσυγκέντρωσης, όπου και διαλύθηκαν.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν φοιτητές από τους Ναυπηγούς, την Πάντειο, την Ιατρική, το Χημικό Μηχανικό, τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και άλλες σχολές. Το πανό έγραφε “Κάτω τα χέρια από το άσυλο - Παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση”. Υπήρχαν ακόμη πανό από το ΣΕΚ με σύνθημα “Οι νόμοι καταργούνται στο πεζοδρόμιο”, την αναρχική συνέλευση φοιτητών Αροδαμός με σύνθημα “Τον λόγο για το άσυλο τον έχουμε εμείς και όχι το κράτος και η αστυνομία” και τη ΣΣΠ (Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη) που έγραφε στο δικό της πανό “Όχι στο δόγμα νόμος και τάξη”. Το παρών έδωσαν επίσης μέλη του ΕΕΚ, κρατώντας σημαίες.

Η πορεία είχε δυναμισμό και παλμό. “Νίκη Κεραμέως άκου το καλά - αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά”, «Νίκη Κεραμέως, δεν βάζουμε μυαλό - το άσυλο για σένα θα γίνει Βατερλώ», ήταν τα συνθήματα που απευθύνονταν στην υπουργό Παιδείας. Ακούστηκαν επίσης συνθήματα ενάντια στη διαγραφή των αιώνιων σπουδαστών “ούτε ν+2, ούτε 2ν - κανένας φοιτητής δεν θα διαγραφεί” και συνθήματα που έστελναν μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης των διαδηλώσεων: “Tο εκπαιδευτικό δεν λύνεται με νόμους / ή μια ζωή στις αίθουσες ή μια ζωή στους δρόμους”. Υπήρξαν επίσης συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία, με αφορμή την πρόσφατη αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, αλλά και κατά της κυβέρνησης συνολικά. “Λιτότητα, ανεργία, τρομοκρατία - κάτω η Νέα Δημοκρατίας”, φώναζαν αρκετοί διαδηλωτές, κυρίως από το μπλοκ του ΣΕΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL