Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
"Χέρι - χέρι" με τον Βελόπουλο για την κατάργηση του ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χέρι - χέρι" με τον Βελόπουλο για την κατάργηση του ασύλου

Με 162 «Ναι» από τους βουλευτές της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης ψηφίστηκε η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Παρά τη διάθεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να ψηφίσει τη διάταξη, δεν βρέθηκε κοινός τόπος ώστε να διασκεδαστούν οι φόβοι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και τελικά το κόμμα ψήφισε «Παρών.

Είχε προηγηθεί άκαρπη επικοινωνία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά. Το ΚΚΕ καταψήφισε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 δεν ψήφισαν καθώς είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία λόγω της αντεργατικής τροπολογίας Βρούτση.

Η Φ. Γεννηματά υπογράμμισε τη σημασία η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου να λάβει ευρεία πλειοψηφία ώστε να δοθεί μήνυμα από τη Βουλή ότι «έχει τη βούληση να δώσει τέρμα στην ανομία στα πανεπιστήμια». Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με την άκαμπτη στάση του σε σχέση με την αποδοχή των προτάσεων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δείχνει «εμμονή». «Το μέλημά σας είναι να προχωρήσετε μόνος σας;» αναρωτήθηκε προειδοποιώντας τη Ν.Δ. ότι η ρύθμισή της θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» στα πανεπιστήμια.

Αναλύοντας την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που, σε γενικές γραμμές, είναι παρόμοια με την αντίστοιχη διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου, παρατήρησε ότι η πρόταση αυτή συνδέει την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια με την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Αντίθετα, η Ν.Δ., σύμφωνα με τη Φ. Γεννηματά, «υποστηρίζει γενική αστυνόμευση και ελεύθερες περιπολίες στα πανεπιστήμια» εξομοιώνοντάς τα με τις πλατείες. «Στο τέλος οι μόνοι που θα τρίβουν τα χέρια τους είναι οι εχθροί του δημόσιου Πανεπιστημίου» υπογράμμισε.

"Όχι" Κεραμέως στη Γεννηματά

Η Ν. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι θεωρεί πως η πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κινδυνεύει να μείνει ανεφάρμοστη. Εξηγώντας τη διαφωνία της κυβέρνησης με την πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛ., υποστήριξε ότι «εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς στα πανεπιστήμια. Εισάγει μια πιο περιορισμένη προστασία σε σχέση με τους κοινούς δημόσιους χώρους. Δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με τον κοινό δημόσιο χώρο».

Η υπουργός προχώρησε σε μία μικρής σημασίας νομοτεχνική βελτίωση αντικαθιστώντας τις «αρμόδιες αρχές» με τις «δημόσιες αρχές» στη διατύπωση της διάταξης με στόχο αυτές να περιοριστούν σε «οποιεσδήποτε έχουν κατά νόμο αρμοδιότητα: η Εισαγγελία, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, η Πολεοδομία, το ΣΔΟΕ». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αστυνομοκρατούμενα Πανεπιστήμια και παραδέχτηκε ότι η διάταξη από μόνη της δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια.

Πίεση Βελόπουλου

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως» σε σχέση με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φοβάστε να βάλετε το μαχαίρι στο κόκαλο» λόγω των πιέσεων της Αριστεράς και υποστήριξε ότι «η Δημοκρατία δεν χρειάζεται άσυλο». Επιπλέον πρότεινε αυστηρότερες ποινές για τη βία στα πανεπιστήμια, διαφορετικά «τουρίστες θα τους κάνετε τους μπαχαλάκηδες, όπως με τον Ρουβίκωνα».

ΚΚΕ: "Πανεπιστήμιο Α.Ε. με σιγή νεκροταφείου"

«Όσα λέτε περί πάταξης της εγκληματικότητας και της ανομίας είναι απλά και μόνο προσχήματα. Κάτι άλλο επομένως κρύβεται πίσω από την εμμονή σας για το άσυλο. Κρύβεται το ότι στο Πανεπιστήμιο Α.Ε. που φτιάχνετε απαιτείται σιγή νεκροταφείου» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ παρατήρησε ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είναι απαραίτητη «για να εφαρμόζεται χωρίς κανένα εμπόδιο η πολιτική που υποτάσσει πλήρως την ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας» κατηγορώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπηρέτησε το «Πανεπιστήμιο - επιχείρηση».

Αντιπαράθεση ΚΚΕ - Βαρουφάκη

Το ΚΚΕ είχε αντιπαράθεση με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη λόγω της πρότασής του για δημιουργία σώματος εσωτερικής ασφαλείας στα πανεπιστήμια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε τον Γ. Βαρουφάκη ότι «αποτελεί «λαγό» για αντιδραστικές αλλαγές» στα πανεπιστήμια.

Ο Γ. Βαρουφάκης παραλλήλισε την πρότασή του με... την περιφρούρηση των πορειών του ΚΚΕ από μέλη του. «Θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η κατάργηση του ασύλου είναι η περιφρούρηση του ασύλου, όπως εσείς περιφρουρείτε τόσο σωστά τις πορείες σας με οργανωμένο τρόπο» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά.

Ο ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ":

Θέλουν εξασθένηση δομών, μηχανισμών ελέγχου, λογοδοσίας

Η Ν.Δ. σπεύδει να εξυπηρετήσει το ελεγχόμενο από την ίδια αυτοδιοικητικό κατεστημένο

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο για το «επιτελικό» κράτος και το «ξήλωμα» του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «τα ενώνει το ίδιο νήμα της λογικής της υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων και εξουσιών και η ίδια ακριβώς νοοτροπία εξασθένησης δομών, μηχανισμών διαβούλευσης ελέγχου και λογοδοσίας». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «σπεύδει να εξυπηρετήσει το ελεγχόμενο από την ίδια αυτοδιοικητικό κατεστημένο ανατρέποντας με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο τους συσχετισμούς του συμβουλίου που εκλέχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες».

Επιπλέον επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν άφησε το νέο πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να εφαρμοστεί στην πράξη και «καθυποτάσσει τα συμβούλια στα μονοπρόσωπα εκτελεστικά όργανα, δηλαδή στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη» εκτιμώντας ότι αυτό βρίσκεται σε αντίθεση με τη δημοκρατική αρχή, αλλά και με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας. Τέλος υπογράμμισε τις επιφυλάξεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής και για τις συμπράξεις παρατάξεων με την παράταξη του δημάρχου ή περιφερειάρχη και για την απόδοση του ελέγχου των επιτροπών στον δήμαρχο ή περιφερειάρχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL