Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπονόμευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η υπονόμευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αποφασισμένος να φτάσει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την “υπονόμευση” της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τη Ν.Δ. είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για “νομικό και θεσμικό διασυρμό που δεν περιποιεί τιμή στη χώρα” και ζητάει την άμεση απόσυρση της τροπολογίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση έφερε “φωτογραφική”, μόνο για την εν λόγω ανεξάρτητη αρχή, τροπολογία (προστιθέμενο ασυμβίβαστο με αναδρομική ισχύ και για την περίπτωση προσώπου που είχε καθήκοντα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού) προκειμένου να παυθεί από τα καθήκοντά της η πρόεδρος της Επιτροπής Β. Θάνου. “Είναι πολύ απλά τα πράγματα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έβγαλε πριν από λίγες ημέρες μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (και ολοκληρώνεται αύριο-μεθαύριο το οικονομικό πόρισμα) σε σχέση με την εταιρεία ‘Άργος’ του κ. Μαρινάκη, για την διανομή του Τύπου. Αυτή την ιστορία θέλουν να ελέγξουν ουσιαστικά”, δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο Π. Πολάκης εξηγώντας το τάιμινγκ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Καταπέλτης η Επιστημονική Επιτροπή

Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που συζητήθηκε χθες στην ολομέλεια ήρθε να ενισχύσει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τροπολογία αντιβαίνει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται στο πόρισμα ότι “αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος - μέλος να θέσει τέρμα στη θητεία αρχής ελέγχου πριν την αρχικώς προβλεπόμενη λήξη της (...) η απειλή τέτοιας πρόωρης παύσεως, η οποία θα επλανάτο επί της Αρχής αυτής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιας μορφής υπακοή στην πολιτική εξουσία, ασυμβίβαστη με την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας”. Υπογραμμίζει έτσι ότι “η απαίτηση περί ανεξαρτησίας (...) πρέπει συνεπώς, να ερμηνευθεί κατ’ ανάγκην ως περιλαμβάνουσα την υποχρέωση σεβασμού της θητείας των αρχών ελέγχου μέχρι της λήξεως...”. Μάλιστα στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής επισημαίνεται ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. έχει καταδικάσει κράτη - μέλη μεταξύ άλλων για υπόθεση (C-288/12) πρόωρης λήξης θητείας μονομελούς Ανεξάρτητης Αρχής.

Εξυπηρέτηση συμφερόντων

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι “το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. “Είναι πλέον ξεκάθαρο”, τόνισε, “πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου”.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση προανήγγειλαν με τοποθετήσεις τους ο Δ. Τζανακόπουλος και ο Π. Πολάκης. “Δεν θα σταματήσει εδώ” η αντίδραση σε αυτές τις μεθοδεύσεις, είπε ο Π. Πολάκης. Προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, παρέπεμψε στην κοινοτική Οδηγία 1/2019 που "αναφέρει ότι στη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορεί να παρεμβαίνει η κυβέρνηση και μάλιστα με αναδρομικότητα στις διατάξεις, γιατί έτσι επηρεάζει την κρίση των μελών". "Ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς είχε μια θλιβερή επιβεβαίωση του ρόλου του ως εξυπηρετητή συμφερόντων, με βάση τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή" σχολίασε.

Επιστολή στην επίτροπο

Μετά την ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν, ο Δ. Παπαδημούλης επανήλθε και κατέθεσε χθες επείγουσα επιστολή προς την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, για την κυβερνητική τροπολογία.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε από την επίτροπο “να εξετάσει άμεσα τη νομιμότητα αυτής της ρήτρας, η οποία φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να διασφαλίσει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία”. Επισήμανε μάλιστα ότι η εν λόγω ρήτρα αφορά μόνο την ΕΕΑ και όχι τις άλλες ανεξάρτητες Αρχές και ότι “στο παρόν στάδιο η ΕΕΑ ερευνά σημαντικές υποθέσεις μονοπωλίου στον τομέα των ΜΜΕ , των οποίων η ολοκλήρωση πρέπει να διασφαλιστεί”.

Β. Θάνου: Δεν παραιτούμαι

Για προσπάθεια βίαιης αποπομπής της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μίλησε η Βασιλική Θάνου, δηλώνοντας (ΑΝΤ1) πως είναι αυταπόδεικτο ότι η διάταξη είναι "φωτογραφική". Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, καθώς με μια τέτοια κίνηση θα νομιμοποιούσε, όπως λέει, μια παράνομη διαδικασία. Είπε ότι η κυβέρνηση την στοχοποιεί και δείχνει εμπάθεια απέναντι στο πρόσωπό της, ενώ απέρριψε ότι έχει ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή διετέλεσε προϊσταμένη του νομικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL