Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μόνη στη Βουλή η Ν.Δ. για την κατάργηση του ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνη στη Βουλή η Ν.Δ. για την κατάργηση του ασύλου

Μόνο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου στηρίζει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από την κυβέρνηση της Ν.Δ, καθώς ακόμα και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το ενδεχόμενο αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια και ζητάει αλλαγή της διάταξης προκειμένου να την ψηφίσει κατά τη σημερινή ψηφοφορία.

Όμως και στις άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν αναμένεται να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξαρτήτως της θέσης τους για τον «Κλεισθένη», τάχθηκαν εναντίον των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και την έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Τα νομοσχέδια για το «επιτελικό» κράτος και για το «ξήλωμα» του «Κλεισθένη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «είναι δείγματα εγγεγραμμένα σε μία και την αυτή κυβερνητική μεθόδευση, τον ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους, των δομών του, των μηχανισμών του, των διοικητικών και αυτοδιοικητικών, την υπερσυγκέντρωση εξουσιών» υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο εντάσσεται στον κυβερνητικό στόχο του «ελέγχου όλων των πτυχών της ζωής» και συγκεκριμένα της ακαδημαϊκής ζωής.

Στόχος το ανεξέλεγκτο των εξουσιών

Ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι «έχουμε εισέλθει σε μια πάρα πολύ σκοτεινή περίοδο θεσμικής παρακμής» όπου το εκλογικό αποτέλεσμα αξιοποιείται για να παρακαμφθούν ο πολιτικός διάλογος, αλλά και «ο νόμος, η συνταγματική τάξη, το ενωσιακό δίκαιο» «με τη στήριξη μέσων ενημέρωσης και ειδικών οικονομικών συμφερόντων και κέντρων εξουσίας». Επισήμανε τον διορισμό του Παναγιώτη Κοντολέοντα ως διοικητή της ΕΥΠ κι αναρωτήθηκε αν το πτυχίο του είναι αναγνωρισμένο ώστε να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για τον διορισμό του «ή σκοπεύετε να αλλάξετε και αυτόν τον νόμο αναδρομικά;».

Θύμισε ακόμα την κατάργηση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μέσω της δημιουργίας της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας, τον διορισμό συμβούλου της Lamda Development ως υφυπουργού αρμόδιου για το Ελληνικό, την αντισυνταγματική μεθόδευση για τη δίωξη του Παύλου Πολάκη και τον διορισμό ως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού του Γρηγόρη Δημητριάδη, «πρώην συνεργάτη του κ. Φλώρου, ανιψιού του κ. Μητσοτάκη».

Όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, απάντησε στον ισχυρισμό ότι δεν είναι απαραίτητο καθώς υπάρχει δημοκρατία τονίζοντας ότι «το επιχείρημα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ύστατη συνέπειά του στο ότι δεν χρειάζονται και ατομικά δικαιώματα, δεν χρειάζεται και το οικιακό άσυλο» στο όνομα του «ψευδονομικού επιχειρήματος ότι δήθεν έχουμε δημοκρατία, άρα δεν υπάρχουν κίνδυνοι κρατικής αυθαιρεσίας».

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το «ξήλωμα» του «Κλεισθένη» η κυβέρνηση «στοχεύει στο ανεξέλεγκτο του δημάρχου και του περιφερειάρχη» με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα.

Ν.Δ.: Άλλα τώρα, άλλα το 2016

Τέλος, σε σχέση με την αποπομπή της Βασιλικής Θάνου κι άλλων τριών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Δ. Τζανακόπουλος θύμισε την αντίδραση των στελεχών της Ν.Δ. στη καθιέρωση ασυμβίβαστων για τα μέλη της Επιτροπής το 2016, ασυμβίβαστα τα οποία δεν ήταν αναδρομικά. «Υπό το φως του εκλογικού αποτελέσματος, όλα αυτά τα επιχειρήματα δεν χρειάζεται να επαναληφθούν. Η κυβέρνηση έχει πλέον το πολιτικό, νομικό και ηθικό δικαίωμα να λέει άλλα από αυτά τα οποία ισχυριζόταν το 2016» σχολίασε δηκτικά.

Παράλληλα επισήμανε στην κυβέρνηση ότι «αναλαμβάνετε την ευθύνη να εκκινήσει μια μακρότατη δικαστική διαδικασία όπου η Επιτροπή και το Δικαστήριο της Ε.Ε. ενδέχεται να καταδικάσει τη χώρα» επικαλούμενος σχετική καταδίκη της Ουγγαρίας. «Αν σκοπεύετε να μετατρέψετε την Ελλάδα σε Ουγγαρία του Όρμπαν, να γνωρίζετε, κ. Θεοδωρικάκο, ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε» προειδοποίησε.

Π. Πολάκης: "Βίαιη αντιμεταρρύθμιση"

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο συνεχίζει την προσπάθεια για ένα «νέο νεοφιλελεύθερο κράτος της μεταδημοκρατίας» και σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται στην Αυτοδιοίκηση αποτελούν μία «βίαιη αντιμεταρρύθμιση μιας μεταρρύθμισης που δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ουσιαστικά ακυρώνετε την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές χωρίς καν να έχουν συγκροτηθεί τα συμβούλια».

Ειδικά για την αφαίρεση της αρμοδιότητας της απόφασης για μικρά έργα από τις Τοπικές Κοινότητες τόνισε ότι «για να μη δουλευόμαστε, αυτό γίνεται για ένα λόγο. Διότι αυτός που παίρνει απόφαση για το χρήμα έχει και εξουσία, άρα αναπαράγει τα πελατειακά του δίκτυα από τη μία μεριά ή ρυθμίζει πού πάει το χρήμα και τα παράπλευρα οφέλη από την άλλη».

Ο Π. Πολάκης αναφέρθηκε και σε διάταξη «η οποία ολοκληρώνει την τροπολογία που είχαμε ξεκινήσει εμείς για το θέμα της ΣΕΚΑΠ και του κ. Σαββίδη» και θύμισε ότι «τότε μόνο που δεν κρεμαστήκατε από τα παραθύρια εδώ μέσα» καταγγέλλοντας «χαριστική» τροπολογία και μίλησε για «υποκρισία» από την πλευρά της Ν.Δ.

Τ. Θεοδωρικάκος: Απλή αναλογική τέλος τον χειμώνα

«Στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να το καταλάβετε ότι τον χειμώνα που έρχεται ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής θα πάρει τέλος» προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η αντίθεση του Τ. Θεοδωρικάκου στις βασικές αρχές του «Κλεισθένη» φάνηκε από τις αναφορές του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μία Αυτοδιοίκηση αέναου διαλόγου, διαπραγματεύσεων, ψηφισμάτων και διαρρύθμισης μικρότερων ή μεγαλύτερων συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων», ενώ η Ν.Δ. θέλει «μία Αυτοδιοίκηση που λύνει προβλήματα, είναι αποτελεσματική, έχει τη δική της συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, συνεργάζεται με την υγιή επιχειρηματικότητα και προσελκύει επενδύσεις».

Ο Τ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική επιδίωξε το «μπάχαλο» λόγω της περιορισμένης επιρροής του στην Αυτοδιοίκηση, ενώ υποστήριξε ότι η πλειονότητα των δημάρχων και περιφερειαρχών στηρίζει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Μάλιστα επανέλαβε τους απίθανους ισχυρισμούς ότι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο υπέρ των επιτροπών που ελέγχει ο δήμαρχος αποτελούν... «αναβάθμιση», καθώς «παίρνουμε από πάνω τους συζητήσεις για εξαιρετικά δευτερεύοντα θέματα».

Κριτική Γεννηματά στις παρεμβάσεις στην Αυτοδιοίκηση

Επικριτική για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά την αντίθεσή της στον «Κλεισθένη», εμφανίστηκε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά υποστηρίζοντας ότι «δεν απορρίπτουμε τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε τα δικά μας». Μίλησε για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις που μεταφέρουν εξουσίες στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και ζήτησε οι συμπράξεις παρατάξεων να γίνονται μέσω κοινού προγράμματος και να μην προκύπτουν «συμπράξεις συναλλαγής» κατηγορώντας την Ν.Δ. ότι «υλοποιεί αυτό που από την αρχή ήθελε να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Φ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διώχνει μεν την κ. Θάνου, όμως καθόλου δεν ενδιαφέρεται να δώσει ένα οριστικό τέλος στα φαινόμενα κομματισμού και συναλλαγής, για τις επιλογές των προσώπων που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές» παρατηρώντας ότι «σας βολεύει να παραμένουν κομματικά σας στελέχη ως επικεφαλής τους ή μέλη τους». Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέθεσε τροπολογία ώστε «να αποτρέπεται κάθε συναλλαγή» και «να μην επιτρέπεται η κομματική κατάληψη των ανεξάρτητων αρχών».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ SECURITY ΘΕΛΕΙ Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Η Ελληνική Λύση στηρίζει Ν.Δ., κατά της κατάργησης του ασύλου ΚΚΕ - ΜέΡΑ25

Πρόκληση Βελόπουλου: Αφού είπε ότι το άσυλο δεν χρειάζεται γιατί έχουμε δημοκρατία, ισχυρίστηκε πως... "η χούντα ήρθε γιατί η Δημοκρατία δεν έδωσε το αποτέλεσμα που έπρεπε να δώσει"!

Η Φ. Γεννηματά ζήτησε αλλαγές στη διάταξη για την κατάργηση του ασύλου υπογραμμίζοντας τη σημασία η ρύθμιση να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία. Υποστήριξε τη δημιουργία πανεπιστημιακών σεκιούριτι και την καθιέρωση καρτών εισόδου στα πανεπιστήμια και παράλληλα προειδοποίησε ότι η υπάρχουσα διάταξη θα αποδειχθεί αναποτελεσματική και θα ευνοήσει την αστυνομοκρατία «ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος στήριξε την κατάργηση του ασύλου ισχυριζόμενος: «Ποιος φοβάται την αστυνομία; Μόνο ο εγκληματίας». Επιπλέον υποστήριξε ότι το άσυλο και οι καταλήψεις δεν χρειάζονται εφόσον έχουμε δημοκρατία, ενώ δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι «η χούντα ήρθε γιατί η δημοκρατία δεν έδωσε το αποτέλεσμα που έπρεπε να δώσει»! Τέλος ζήτησε αυστηροποίηση των ποινών για τη βία στα πανεπιστήμια.

Κατά της κατάργησης του ασύλου τάχθηκαν το ΚΚΕ, που έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, και το ΜέΡΑ25. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ένστολου σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας «για να περιφρουρηθούν η περιουσία του Πανεπιστημίου, η ακαδημαϊκή ελευθερία, το δικαίωμα στην έκφραση όλων των απόψεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL