Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
"Μητσοτακοποίηση" του κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μητσοτακοποίηση" του κράτους

“Το κράτος δεν είναι φέουδο, δεν είναι τσιφλίκι, εδώ υπάρχει δημοκρατία, θα δίνετε λογαριασμό για τις πράξεις σας και θα σας ελέγχουμε καθημερινά. Και αν δεν τηρείτε τον νόμο και το σύνταγμα θα λογοδοτείτε” υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ολομέλεια απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκ νέου χθες τα καυτά ερωτήματα σχετικά με την προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη για ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, αλλά απαντήσεις δεν πήρε ούτε αυτή τη φορά. Ούτε για τη “στρατιά” μετακλητών, ούτε για τη φωτογραφική διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ούτε “για την αποκάλυψη ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο, όπως προβλέπεται από τον νόμο”. “Το μόνο που μένει πλέον στον κ. Μητσοτάκη είναι να παραδεχθεί το λάθος του και να τον αποπέμψει το συντομότερο δυνατόν” τόνιζαν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συζήτηση.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ευθέως στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι “ο διοικητής της ΕΥΠ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του, δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το Ελληνικό Δημόσιο, μουσικός δεν είναι, έχει κάνει μάνατζμεντ δι' αλληλογραφίας” και ότι συνεπώς οφείλει να τηρήσει τον νόμο και να τον αντικαταστήσει. Είχε νωρίτερα αναφέρει ότι το μόνο πτυχίο που έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου είναι ο τίτλος που αναφέρεται όχι σε σπουδές μάνατζμεντ, όπως δηλώνει στο βιογραφικό του ο “εκλεκτός”, αλλά το department of music.

Σημείωσε ότι όμως “τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια είναι κρίσιμα θέματα” και ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη “με ποια εχέγγυα επιλέγει έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς και η μόνη του περγαμηνή είναι ότι ήταν σε κάποια ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι”. Εταιρεία που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που επικαλέστηκε, έχει καταδικαστεί σε μεγάλα χρηματικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής φύλαξης, πρόστιμα από το ΣΕΠΕ για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στο έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ και άλλες παραβιάσεις.

"Μητσοτακικό", όχι επιτελικό κράτος

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των σωμάτων επιθεώρησης της διοίκησης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και καταλόγισε στη Ν.Δ. “απύθμενη υποκρισία και λαϊκισμό” για δύο μέτρα και δυο σταθμά.

“Τώρα που ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης λέγεται Παπασπύρου και ψάχνει τη Novartis και ψάχνει τον θεσμό δεν υπάρχει σπουδαιότητα και καταργούμε τον θεσμό;”. Αναφερόμενος στη φωτογραφική διάταξη για καθαίρεση της Β. Θάνου από επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν λάβρος εναντίον του Κυρ. Μητσοτάκη, στηλιτεύοντας τη “δήθεν έγνοια της Ν.Δ. για κομματικοποίηση του κράτους”.

Οι περιπτώσεις Γεραπετρίτη, Μυλωνάκη

Επισήμανε ότι, όταν ο Γ. Σταθάκης ως αρμόδιος υπουργός το 2016 κατέθεσε τροπολογία για ασυμβίβαστο ανάμεσα σε μέλη της Επιτροπής και βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης, είχε αντιδράσει η αντιπολίτευση επιχειρηματολογώντας ότι είναι αντισυνταγματικό να υπάρχει αναδρομικότητα και να διακοπεί πρόωρα η θητεία της Επιτροπής. “Τώρα δεν υπάρχει θέμα κομματικοποίησης, σήμερα δεν είναι αντισυνταγματικό να διακοπεί η θητεία μόλις τρεις μήνες αφότου ανέλαβε;” τόνισε.

Επισήμανε ότι επί προεδρίας Κυριτσάκη ο σημερινός υπουργός Γ. Γεραπετρίτης ήταν ο βασικός νομικός σύμβουλος της Επιτροπής για έξι χρόνια, αλλά παράλληλα και σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2017 και το 2018. Επίσης ότι ο σημερινός γ.γ. της Βουλής κ. Μυλωνάκης ήταν διευθυντής του γραφείου του Κυριτσάκη και ταυτόχρονα ειδικός σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. “Τότε δεν υπήρχε θέμα κομματικοποίησης της Επιτροπής, σήμερα υπάρχει θέμα. Τίθεται θέμα 'μητσοτακοποίησης' της ανεξάρτητης αρχής, που επί δέκα χρόνια λειτουργούσε με φίλους και συμβούλους δικούς σας” σημείωσε.

Απαντώντας στους Γ. Γεραπετρίτη και Ν. Κεραμέως, που πήραν τον λόγο επί προσωπικού, ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι καμία μομφή δεν αφορούσε την επαγγελματική δραστηριότητά τους ή συγγενικές σχέσεις και υπογράμμισε ότι “η μομφή αφορά την πολιτική κρίση της κυβέρνησής σας, που έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Όπως παρατηρούσαν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, “επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει κανένα επιτελικό, αλλά ένα αμιγώς "μητσοτακικό" κράτος κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ν.Δ., των συμφερόντων που τον στηρίζουν και του κομματικού στρατού του”.

Βορίδης: "Δεν δικαιούστε..."!

“Δεν γνώριζα ότι το Κοινοβούλιο διαθέτει έναν πρωθυπουργό βουβό που χρειάζεται δικηγόρο για να πάρει τον λόγο να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης” απάντησε με αφορμή παρέμβαση του Μ. Βορίδη, ο οποίος, αν και ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, υπερασπίστηκε τον Κυρ. Μητσοτάκη εκτοξεύοντας τη φράση: "Δεν δικαιούστε (σ.σ.: διά να ομιλείτε)"! Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα σχολίαζαν ότι “αν αναλογιστεί κανείς τη μέγιστη προσβολή για έναν πρωθυπουργό, την οποία διέπραξε ο κ. Βορίδης, που πήρε τον λόγο για να απαντησει στον αρχηγό της αντιπολίτευσης αντί του πρωθυπουργού, παρουσία του”, καταλαβαίνει ότι θέλει να ελέγξει τους υπουργούς του με το “επιτελικό κράτος”, γιατί δεν τους εμπιστεύεται.

Διαστρέβλωση του αριθμού μετακλητών επί ΣΥΡΙΖΑ

Έντονα στηλίτευσε ο Αλ. Τσίπρας την προεκλογική αλλά και μετεκλογική προσπάθεια της Ν.Δ. μαζί με τα φιλικά προσκείμενα σε εκείνη ΜΜΕ να δημιουργήσει την “ψευδή εντύπωση” ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών. Μιλώντας για λαθροχειρία, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη που “κουνά το δάχτυλο” πως αποχώρησε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους, ενώ η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 12.

Ανέφερε ότι στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι μετακλητοί επιστημονικοί συνεργάτες και ειδικοί σύμβουλοι ήταν όλοι κι όλοι 770, οι απλοί μετακλητοί περί τους 300. “Όχι 2.600 όπως περιγράφεται”, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η απογραφή στην οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματα που τους χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά όλους τους συνεργάτες των βουλευτών όλων των κομμάτων και όλους τους συνεργάτες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης.

“Έρχεστε εσείς σήμερα και με το καλημέρα συστήνετε 700 θέσεις μετακλητών” είπε και τόνισε ότι η Ν.Δ. αυξάνει και τον αριθμό και τις αμοιβές και συρρικνώνει τις προϋποθέσεις στο να έχουν απολυτήριο Λυκείου όσοι είναι συνεργάτες υπουργών.

Απέδωσε η πίεση

Μετά την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης αποδέχτηκε τις προτάσεις για νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Έτσι, αφενός, αποκλείονται όλοι οι προϊστάμενοι από τις θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αφετέρου η επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα γίνεται από επιτροπή στην οποία η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα έχει την πλειοψηφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL