Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
"Άλωση του κράτους, χατίρια σε επιχειρηματίες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Άλωση του κράτους, χατίρια σε επιχειρηματίες"

Σε συνολικό σφυροκόπημα στον Κυρ. Μητσοτάκη για τα πρώτα δυσοίωνα δείγματα διακυβέρνησής του προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ολομέλειας, με αιχμή το νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος”, παρουσιάζοντας παράλληλα την ολοκληρωμένη προοδευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση. Κεντρικό μήνυμά του, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης συμπυκνώνεται σε “ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και στους θεσμούς”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ως προφανή την πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη “να ξαναστήσει ένα βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος και να κυβερνήσει με τον γνώριμο αυταρχισμό της Δεξιάς και την παραπληροφόρηση των χορηγών του”, για να τονίσει πως το νομοσχέδιο για το “επιτελικό κράτος” απέδειξε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχε έτοιμο ήταν αυτό “της άλωσης του κράτος”, σχέδιο που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής.

Ουσιαστικά, ο Αλ. Τσίπρας αποδόμησε το σχετικό επιχείρημα, που προεκλογικά επιμελώς φιλοτεχνούσε μαζί με τα φιλικά του ΜΜΕ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφοντάς του την κατηγορία για δημιουργία ενός κράτους από “στρατιές μετακλητών” και μάλιστα γύρω από το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Χατήρια στον Λάτση

Έτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε πώς το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της Ν.Δ. για “στρατό μετακλητών” και πώς το περιβόητο σχέδιό της για την οικονομία δεν προέβλεπε καμία διαπραγμάτευση για μείωση των πλεονασμάτων και “εξαντλήθηκε στα χατίρια σας στον κ. Λάτση για το Ελληνικό και σε 205 εκατ. ευρώ επιπλέον μειώσεις (και μάλιστα στα μεγάλα βαλάντια) σε αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δρομολογήσει στον ΕΝΦΙΑ”. Επεσήμανε την τοποθέτηση του “ανθρώπου της Lamda Development” ως υφυπουργού Περιβάλλοντος, για να διαχειριστεί την υπόθεση του Ελληνικού, υπογραμμίζοντας ότι αμέσως ήρθε τροπολογία για αλλαγή των όρων δόμησης. “Μας είχατε πει: την πρώτη βδομάδα θα αρχίσουν οι εργασίες στο Ελληνικό. Τι έγινε, πού είναι οι εργασίες; Οι μόνες εργασίες είναι οι χαριστικές τροπολογίες” είπε μεταξύ άλλων.

Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών

Χαρακτήρισε “θεσμική λαθροχειρία” το νομοσχέδιο που “μετατρέπει το Πρωθυπουργικό Γραφείο σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών”, “βάλλει ευθέως ενάντια στον δημοκρατικό έλεγχο και τη διάκριση των εξουσιών”, συγκεντρώνει υπερεξουσίες στον πρωθυπουργό “εις βάρος του δημοκρατικού ελέγχου, εις βάρος τελικά της ίδιας της Βουλής”, και όλα αυτά “τα παρουσιάζει με περιτύλιγμα φιλελευθερισμού”.

Μίλησε για “υποκρισία” όταν κατηγορείτο από “παπαγαλάκια” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για υπερβολικό αριθμό μετακλητών και σπατάλες, καθώς, αντί για 10 Γραφεία που προβλέπονταν στη Γ.Γ. Πρωθυπουργού, τώρα, με το νομοσχέδιο, μόνο για τη Γ.Γ. Πρωθυπουργού προβλέπονται 11 Γραφεία, 1 Γενική Διεύθυνση, 3 Διευθύνσεις και 1 Τμήμα. “Αυτομάτως έχουμε αύξηση των θέσεων ευθύνης και των αντίστοιχων επιδομάτων πάνω από 50%”. “Τώρα δεν τρέχει κάστανο”, σχολίασε. “Η υπερδομή με τα 440 άτομα, εκ των οποίων οι 100 μετακλητοί, οι οποίοι μάλιστα θα λαμβάνουν αυξημένες αποδοχές, και οι 6 Γενικές Γραμματείες που θα λειτουργούν στην Προεδρία της Κυβέρνησης, συν τις υπόλοιπες δομές, είναι ok τώρα”, σχολίασε σκωπτικά.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ξεκάθαρη η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη για “άλωση του κρατικού μηχανισμού με στελέχη από το μητρώο κομματικών στελεχών της Ν.Δ.” και χαρακτήρισε “πολιτικό Βατερλώ” τις διατάξεις για ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τα ιδιαίτερα Γραφεία των μελών της κυβέρνησης. Μίλησε για “ασύστολο λαϊκισμό”, ενώ “ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που προχώρησε σε περιορισμό του συνολικού αριθμού των μετακλητών της και εξορθολογισμό των αποδοχών τους”. “Εσείς, με το καλημέρα, συστήνετε 700 θέσεις μετακλητών και μάλιστα με αυξημένες αποδοχές” συνέχισε, προσθέτοντας ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, πλέον όλοι οι μετακλητοί συνεργάτες των υπουργών θα τυγχάνουν ειδικών μισθολογικών προνομίων και χωρίς να απαιτείται πλέον πτυχίο ΑΕΙ.

Οργουελικό τοπίο

Αντίθετα, παρατήρησε, “όταν ο Πολάκης τη περασμένη βδομάδα παρουσίασε αναλυτικά τον κατάλογο με τα 21 σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το πώς έφευγε το δημόσιο χρήμα για να γίνεται pay roll σε εκδότες, δημοσιογράφους και σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, τσιμουδιά σε όλα τα δελτία των ειδήσεων”. Σημείωσε ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ στη Ν.Δ. “όλο αυτό το οργουελικό τοπίο που έχει στήσει στα ΜΜΕ”.

Σας ενόχλησαν οι έρευνες ΚΕΕΛΠΝΟ - Novartis

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ευθέως τον Κυρ. Μητσοτάκη πως δεν ενδιαφέρεται για τη δημιουργία ανεξάρτητης και αποτελεσματικής Αρχής, αλλά για τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης: “ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε, είτε το καταργείτε είτε παρεμβαίνετε αντιθεσμικά και αντισυνταγματικά ώστε να το ελέγξετε”.

Με αφορμή τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, είπε πως τελικά “ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του, το καταργεί και το επανασυστήνει προκειμένου να τοποθετήσει κομματικούς εγκάθετους και φίλους”. Για την κατάργηση του θεσμού του γενικού επιθεωρητή Δημόσια Διοίκησης ρώτησε: “Τι σας ενόχλησε τα τελευταία χρόνια; Που ερεύνησε την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ; Την υπόθεση της Novartis;”.

Σας ενοχλεί ο έλεγχος του καρτέλ στον Τύπο

Για το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 6-7), κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι “με μια ξεκάθαρα φωτογραφική διάταξη αμφίβολης συνταγματικότητας” επιχειρεί την καθαίρεση της Διοίκησης της Αρχής, μέσω αναδρομικής θέσπισης κωλυμάτων διορισμού. “Γιατί δεν το λέτε καθαρά; Σας ενοχλεί που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ελέγχει σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και το καρτέλ στον χώρο της διανομής του Τύπου. Αυτό σας ενοχλεί. Γιατί δεν λέτε ότι έχετε σχεδιασμό να ευνοήσετε συγκεκριμένα συμφέροντα στο χώρο του Τύπου και σας έπιασε τώρα ο πόνος για το αν η σημερινή πρόεδρος είναι πολιτικά ουδέτερη;” είπε. Ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δεν λέει το ίδιο και για την Τράπεζα της Ελλάδας, για τον Συνήγορο του Καταναλωτή, όπου διοικεί ο κ. Ζαγορίτης.

Η ΕΥΠ δεν είναι εταιρεία σεκιούριτι

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε και για τον διορισμό ως επικεφαλής της ΕΥΠ κάποιου προσώπου άγνωστων προδιαγραφών και τόνισε πως, σε κάθε περίπτωση, “η ΕΥΠ δεν είναι εταιρεία ιδιωτική σεκιούριτι”, πως ο νόμος λέει ρητά ότι πρέπει να έχει πτυχίο ΑΕΙ (“θα το δούμε αυτό”) και ότι μπορούν να είναι μέχρι δυο οι υποδιοικητές στην ΕΥΠ και η κυβέρνηση διόρισε τρεις. Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει αποπέμψει τον “υμνητή της Χούντας” Κ. Λούλη από Γ.Γ. Τουρισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL