Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
"Στήνετε ένα σύστημα για να γίνονται ευκολότερα οι δουλειές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στήνετε ένα σύστημα για να γίνονται ευκολότερα οι δουλειές"

«Ψευδεπίγραφο» χαρακτήρισε ο Παύλος Πολάκης το δίλημμα κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θέτει η κυβέρνηση αλλάζοντας «βίαια» βασικές διατάξεις του «Κλεισθένη» πριν καν αυτός εφαρμοστεί. Μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής που συζητούν το πολυνομοσχέδιο - «σκούπα», ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφαιρεί εξουσίες από το «βουλευόμενο όργανο», το Δημοτικό Συμβούλιο, και τις μεταφέρει στο εκτελεστικό όργανο, τον δήμαρχο, αναπαράγοντας το αρνητικό μοντέλο του «δήμαρχου - αυτοκράτορα». Τις αλλαγές στη διοίκηση των δήμων και των Περιφερειών επέκριναν έντονα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι γίνονται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πριν αναλάβουν οι νέες διοικήσεις.

Ο Π. Πολάκης ξεκαθάρισε ότι, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως επιθυμεί να διορθωθούν οι «δυσλειτουργίες» της απλής αναλογικής, το πραγματικό κίνητρο είναι άλλο. «Στήνουμε ένα νέο σύστημα διοίκησης για να μπορούμε ευκολότερα εκεί που θέλουμε να γίνονται δουλειές» σχολίασε αναφερόμενος στο σκεπτικό των αλλαγών στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση. Μάλιστα αναφέρθηκε σε πληθώρα αναντιστοιχιών και «φωτογραφικών» διατάξεων εκτιμώντας ότι αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς όλοι γνωρίζουν ποιοι έχουν εκλεγεί στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Σημείωσε δε ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν μόνο δήμαρχο ή περιφερειάρχη, αλλά και προγράμματα και παρατάξεις, ενώ θύμισε ότι η βασική στόχευση της απλής αναλογικής ήταν η προγραμματική σύνθεση των διαφορετικών προτάσεων. Ο Π. Πολάκης προειδοποίησε ότι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο για να δοθούν στις επιτροπές όπου η παράταξη του δημάρχου ή περιφερειάρχη έχει πλειοψηφία αντίκειται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον επέκρινε την κατάργηση του αποφασιστικού λόγου των τοπικών κοινοτήτων στα έργα που θα πραγματοποιηθούν στην επικράτειά τους.

Τ. Θεοδωρικάκος: "Θα ασχολούνται με τα σοβαρά"!

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο υποστηρίζοντας ότι με τις παρεμβάσεις της η κυβέρνηση... ενισχύει τον ρόλο των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων. «Αφαιρούμε από τα Δημοτικά Συμβούλια αντικείμενα συζήτησης τα οποία μπορεί να μην έχουν κανένα ιδιαίτερο σοβαρό και έμπρακτο ενδιαφέρον, ώστε να μείνει και να συζητείται η ουσία της πολιτικής» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να εμφανίσει τις αλλαγές στον «Κλεισθένη» και το «ξήλωμα» της απλής αναλογικής ως αίτημα της πλειονότητας των αυτοδιοικητικών.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι «είναι τελείως ανορθολογικό» ο δήμαρχος κι ο περιφερειάρχης να εκλέγονται από την πλειοψηφία των πολιτών, αλλά να μην έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν το πρόγραμμά τους. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ήταν «η στρατηγική αποτυχία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει πραγματικές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες» επικαλούμενος τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

«Έχουμε πολιτικό ζήτημα διότι έχουμε αποτελέσματα, έχουμε πρόσωπα, άρα έχουμε πολιτική σκοπιμότητα που μπορούν να εξυπηρετήσουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου» τόνισε η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛ. Ευαγγελία Λιακούλη μιλώντας για «μια επιχείρηση της κυβέρνησης να ανατρέψει με έναν τεχνητό τρόπο τις εκλογές και τα αποτελέσματα». Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής υποστήριξε ότι «άσχετα με το εκλογικό σύστημα ο δημοσιονομικός έλεγχος της τοπικής διοίκησης παραμένει ασφυκτικότατος».

Ο Κώστας Μπούμπας από την Ελληνική Λύση εκτίμησε ότι οι αλλαγές στον «Κλεισθένη» «θα δημιουργήσουν δημάρχους ενδεχομένως αλαζόνες ή δημάρχους που θα είναι πειθήνια όργανα κομματικών εντολών». Η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα τόνισε πως η κυβέρνηση «καταργεί τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, ακυρώνοντας με άρθρα νόμου την εκφρασμένη βούληση των πολιτών».

Επικριτικοί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ν.Δ. αντιλαμβανόταν πάντα την αυτοδιοίκηση «ως μηχανισμό για να προχωρά πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης. Ο Γιάννης Μπουρνούς σχολίασε δηκτικά την υποτιθέμενη κυριαρχία της Ν.Δ. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρατηρώντας ότι «εσείς, που υποτίθεται ότι θριαμβεύσατε, φοβάστε απέναντι σε πολύ υποδεέστερες δυνάμεις την αυθεντική έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας με την απλή αναλογική».

Η Γιώτα Πούλου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «είστε μακριά από τη δημιουργία των συναινέσεων και των δημοκρατικών αντιλήψεων που έχουν να κάνουν με την τοπική κοινωνία» επιθυμώντας «ακόμα ένα συγκεντρωτικό μοντέλο».

Σοβαρή καταγγελία του Δ. Τζανακόπουλου στη Βουλή: Δημιουργείται κενό νόμου, που οδηγεί σε ατιμωρησία υπουργών

«Ενδέχεται να οδηγηθούμε σε μη αξιόποινο για όλα τα αδικήματα υπουργών τα οποία έχουν τελεστεί στο παρελθόν» προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καταγγέλλοντας ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν κενό νόμου στον νόμο «περί ευθύνης υπουργών». Μάλιστα ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης αναρωτώμενος αν έχουμε να κάνουμε «με νομική κακοτεχνία ή με κάτι πολύ σημαντικότερο, με πολιτική σκοπιμότητα».

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται αναστολή ισχύος του άρθρου 13, παράγραφος Α του Ποινικού Κώδικα που ορίζει την έννοια του δημοσίου υπαλλήλου παρατηρώντας ότι δεν υπάρχει αναβίωση του προηγούμενου ορισμού του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά κενό νόμου. Τέλος, θύμισε ότι ο νόμος «περί ευθύνης υπουργών» παραπέμπει ευθέως στο άρθρο 13, παράγραφος Α του Ποινικού Κώδικα προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις αν η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα ισχύσει έστω και για μία ημέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL